Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Οργάνωσε παρακολουθήσεις και «μπάζωμα» στα Τέμπη για την εξουσία του
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός, θέλοντας να διατηρήσει την εξουσία του, χρησιμοποίησε τις ίδιες μεθόδους και στις δύο περιπτώσεις.
Ολομέτωπη επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τις υποθέσεις των υποκλοπών και της τραγωδίας στα Τέμπη, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός, θέλοντας να διατηρήσει την εξουσία του, χρησιμοποίησε τις ίδιες μεθόδους και στις δύο περιπτώσεις.
«Αυτό που σήμερα αβίαστα προκύπτει και στις δυο αυτές περιπτώσεις, είναι ότι ακόμη πιο σκανδαλώδης από τα ίδια τα εγκλήματα, είναι η επιχείρηση συγκάλυψής τους. Με τον ίδιο μάλιστα, πανομοιότυπο τρόπο», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα, σημείωσε ότι σήμερα «ζητείται ελπίς», στέλνοντας μήνυμα για μίνιμουμ συννενόηση στις προοδευτικές δυνάμεις, καθώς σημείωσε ότι στην κοινωνία δεν είναι καλή η εικόνα ούτε της αντιπολίτευσης.
«Μητσοτάκης, οργανωτής του "μπαζώματος"»
Ο πρώην πρωθυπουργός έριξε ευθείες βολές εναντίον του κ. Μητσοτάκη, για τη τραγωδία των Τεμπών. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, τον χαρακτήρισε «ενορχηστρωτή» της συγκάλυψης. «Aπό κανέναν, όμως, δε παραπλανήθηκε. Αν υπάρχει μια προφανής αλήθεια και στις δύο περιπτώσεις, είναι τα συνειδητά ψέματα για να παραπλανήσει τη κοινή γνώμη. Και η διαρκής παραβίαση κάθε ορίου που θέτουν οι κανόνες του κράτους δικαίου σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία. Με στόχο προφανή, έναν και μοναδικό: Την εξουσία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για βαρύτατες ευθύνες εκείνων που διαχειρίστηκαν μια εθνική τραγωδία «με όρους προσωπικής και κομματικής ιδιοτέλειας, κακοποιώντας κάθε έννοια δικαιοσύνης». Συμπλήρωσε πως βαρύτατες είναι και οι ευθύνες «όσων στα ερωτήματα και τις ενστάσεις που διατυπώνονταν, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, αρκούνταν στην αλαζονική επισήμανση ότι το θέμα έληξε οριστικά με την ευρεία νίκη του κυβερνόντος κόμματος στις εθνικές εκλογές του '23. Και συνόδευαν την αλαζονεία τους με την ύβρη των επιθέσεων σε όσους επέμεναν να αναζητούν την αλήθεια, ακόμη και στους γονείς των θυμάτων. Ήταν οι συνομοσιολόγοι, οι τερατουργοί, οι ψεκασμένοι».
«Επικεφαλής των παρακολουθήσεων»
Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι και οι υποκλοπές οργανώθηκαν από το πρωθυπουργικό γραφείο. «Ο πρωθυπουργός επέλεξε να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους, οικονομικούς παράγοντες και το μισό υπουργικό συμβούλιο», ανέφερε, ενώ προσέθεσε πως «αυτό το πρωτοφανές σε έκταση, σκάνδαλο παράνομων παρακολουθήσεων, είχε δυστυχώς ως επίκεντρο το γραφείο του ίδιου του πρωθυπουργού και έφερε για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση στα όριά της τη θεσμική υπόσταση της Γ’ ελληνικής Δημοκρατίας».
«Από ότι φαίνεται η μόνη ισχυρή παρέμβαση της δικαιοσύνης στην υπόθεση των υποκλοπών, ήταν αυτή απέναντι στην, από το Σύνταγμα αρμόδια, ανεξάρτητη αρχή, την ΑΔΑΕ, και τον κο Ράμμο, προκειμένου να μην ολοκληρώσει το έργο της και να μην αποκαλύψει τα πειστήρια του εγκλήματος», συμπλήρωσε στη συνέχεια.
3+1 προτάσεις για τη Δικαιοσύνη
«Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την τρομακτική κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα και ιδιαίτερα στη δικαιοσύνη», αναρωτήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός.
Την απάντηση, την έδωσε ο ίδιος, καθώς κατέθεσε 3+1 προτάσεις, οι οποίες είναι:
- Η αλλαγή τρόπου επιλογής ηγεσίας δικαιοσύνης.
- Η μείωση αριθμού των Αντιπροέδρωντων ανώτατων δικαστηρίων, με παράλληλο χρονικό όριο ανάληψης θέσης μετά την συνταξιοδοτηση.
- Να ψηφιστεί ο εφαρμοστικός νόμος με τις αλλαγές που έχουν γίνει στο Σύνταγμα, με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Μήνυμα στις προοδευτικές δυνάμεις
«Ζητείται ελπίς», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Και αμέσως μετά, έστειλε μήνυμα στις προοδευτικές δυνάμεις, που δεν βρίσκουν κοινό βηματισμό ούτε στη τραγωδία των Τεμπών. «Κι εδώ προκύπτουν από την πραγματικότητα κρίσιμα ερωτήματα για το πολιτικό σύστημα, ιδιαίτερα για τις πολιτικές δυνάμεις που διακηρύσσουν ότι παραμένουν πιστές, κάθε μια με το δικό της τρόπο φυσικά, στις δημοκρατικές και προοδευτικές αξίες.
Μπορούν να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη; Μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα μίνιμουμ σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα επουλώσει τις πληγές της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, όταν δε μπορούν να συμφωνήσουν ακόμη και για έναν κοινό βηματισμό μέσα στο κοινοβούλιο; Ας μη κρυβόμαστε, η εικόνα εκεί έξω δεν είναι καλή, ούτε για την αντιπολίτευση. Ανεξάρτητα ποιος έχει το δίκιο και ποιος το άδικο. Και αυτό μας αφορά όλους, τον καθένα από εμάς μας. Μας αφορά, αλλά και μας υπερβαίνει ταυτόχρονα, με την έννοια ότι είναι ευθύνη πρωτίστως των ηγεσιών της προοδευτικής αντιπολίτευσης, να δώσουν απαντήσεις», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.