Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Η Άγκυρα δεν καταδικάζει
Χωρίς καταδίκη η πρώτη, ανεπίσημη, τουρκική αντίδραση για την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Τι υποστηρίζουν πηγές του τουρκικού υπ. Άμυνας για τη νατοϊκή άσκηση Ramstein Flag.
Πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας χωρίς να κάνουν καμία αναφορά στο Ιράν κατηγορούν το Ισραήλ ότι με τις απάνθρωπες επιθέσεις του αγνοεί το Διεθνές δίκαιο και απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα.
«Ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις στην περιοχή μας και στον κόσμο όσον αφορά την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας μας, τις αξιολογούμε με μια πολυδιάστατη στρατηγική ασφάλειας και λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα. Οι απάνθρωπες επιθέσεις του Ισραήλ, οι οποίες αγνοούν το διεθνές δίκαιο, συνεχίζουν να απειλούν τη διεθνή ασφάλεια και την παγκόσμια και περιφερειακή σταθερότητα. Στο σημείο που βρισκόμαστε έχει αποδειχθεί το πόσο δίκαιη είναι η ανησυχία μας για το ότι οι ισραηλινές επιθέσεις δεν θα περιοριστούν μόνο στη Γάζα, αλλά και πως θα εξαπλωθούν σε όλη την περιοχή».
Την ίδια ώρα οι ίδιες πηγές σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν περί απειλής από το Ισραήλ ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μας είναι ικανές να εξαλείψουν όλες τις απειλές και τους κινδύνους που στρέφονται ή θα μπορούσαν να στραφούν εναντίον της επιβίωσής μας».
Συνεχίζει να γκρινιάζει η Τουρκία για τη Ramstein Flag
Η Τουρκία μέσω των ίδιων πηγών του υπουργείου Άμυνας της χώρας επιβεβαίωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην νατοϊκή άσκηση Ramstein Flag -2024 που διεξάγεται στην Ελλάδα.
Το τουρκικό υπουργείο άμυνας διαφώνησε με τα σχέδια πτήσης που κατέθεσε η Ελλάδα αμφισβητώντας την περιοχή κυριαρχίας της, κατηγορώντας την Αθήνα για επίμονη στάση πάρα τη θετική προσέγγιση του ΝΑΤΟ.
«Η άσκηση “Ramstein Flag-2024” διεξάγεται στην Ελλάδα μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου - 11 Οκτωβρίου 2024, με τη συμμετοχή 13 χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Στο έγγραφο σχεδιασμού της άσκησης που ετοίμασε η Ελλάδα, κατόπιν αιτήσεως του σχεδίου πτήσης, στη γραμμή FIR (Flight Information Region) που την παρουσίασε ως δική της περιοχή κυριαρχίας, έγιναν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες και παρόλο που οι αρχές του ΝΑΤΟ έδειξαν θετική προσέγγιση, δεν διασφαλίστηκε η συμμετοχή στην άσκηση λόγω της επιμονής στη στάση της Ελλάδας».