Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Στο στόχαστρο» ο Σολτς - «Γιατί δεν κάνατε κάτι», το αμείλικτο ερώτημα
Πληθαίνουν οι φωνές κατά της κυβέρνησης στη Γερμανίας. Οι παραλείψεις των Αρχών και τα λάθη που οδήγησαν στην ανείπωτη τραγωδία.
Η γερμανική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με επικρίσεις μετά την αιματηρή επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στο ερώτημα αν οι Αρχές θα μπορούσαν να έχουν σταματήσει τον φερόμενο ως δράστη.
«Γιατί;», διερωτάται σήμερα η Bild, η γερμανική εφημερίδα με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα, στο κεντρικό της άρθρο.
Γιατί οι Aρχές δεν είχαν φροντίσει να μην είναι σε θέση να προκαλέσει κακό ο 50χρονος Σαουδάραβας γιατρός, που φέρεται να έριξε την Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, το βράδυ το αυτοκίνητό του πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου σκοτώνοντας 5 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 200, παρά τα ανησυχητικά σημάδια που έδειχνε τα τελευταία χρόνια.
Το περιοδικό Der Spiegel ανέφερε ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας είχαν προειδοποιήσει τη γερμανική BND για τον Τάλεμπ Τζαουάντ αλ Αμπντουλμόχσεν. Η αιτία: μία από της αναρτήσεις του στο Χ στην οποία απειλούσε ότι η Γερμανία θα πληρώσει «το τίμημα» για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους Σαουδάραβες μετανάστες.
Οι γερμανικές Αρχές φαίνεται ότι δεν ενήργησαν μετά την προειδοποίηση, την ώρα που ο φερόμενος ως δράστης βυθιζόταν πιο βαθιά στον κόσμο των θεωριών συνωμοσίας.
Ο ύποπτος για την επίθεση δεν σταματούσε να κατηγορεί τη Γερμανία ότι δεν προστατεύει επαρκώς τους Σαουδάραβες που φεύγουν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από την αυστηρή εκδοχή του ισλάμ που επιβάλλουν οι Αρχές εκεί, ενώ την ίδια ώρα υποδέχεται με ανοικτές αγκάλες ακραίους μουσουλμάνους από άλλες χώρες.
Τον Αύγουστο είχε γράψει στο λογαριασμό του στο Χ: «Υπάρχει κάποιος δρόμος προς τη δικαιοσύνη στη Γερμανία χωρίς να ανατινάξεις μια γερμανική πρεσβεία ή να σφάξεις τυχαία Γερμανούς πολίτες; Αναζητώ αυτή την ειρηνική οδό από τον Ιανουάριο του 2019 και δεν την έχω βρει».
Το 2013 του είχε επιβληθεί πρόστιμο στο Ροστόκ για «διατάραξη της δημόσιας τάξης» και «απειλή για τη διάπραξη εγκλημάτων».
Ακόμη και η εξόριστη στη Γερμανία σαουδαραβική κοινότητα φοβόταν αυτόν τον άνδρα. «Τον γνωρίζουμε καλά, μας τρομοκρατούσε επί χρόνια», δήλωσε η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου πρώην Μουσουλμάνων Μίνα Αχάντι.
Η ίδια χαρακτήρισε τον φερόμενο ως δράστη «ψυχοπαθή που είχε ασπαστεί τη συνωμοσιολογική ιδεολογία της άκρας δεξιάς» και ο οποίος «δεν απεχθάνεται μόνο τους μουσουλμάνους, αλλά και όλους όσοι δεν μοιράζονται το μίσος του».
Η γερμανική αστυνομία είχε διεξαγάγει «εκτίμηση κινδύνου» για τον Τάλεμπ πέρυσι και είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν αποτελεί «ιδιαίτερο κίνδυνο», επεσήμανε σήμερα η εφημερίδα Die Welt.
Ο Σαουδάραβας ψυχίατρος φαινόταν να έχει συχνά προβλήματα με τις γερμανικές Αρχές και τη δικαιοσύνη.
Μία ημέρα πριν την αιματηρή επίθεση στο Μαγδεμβούργο δεν παρουσιάστηκε σε δικαστική κλήση στο Βερολίνο, έπειτα από καυγά στον οποίο ενεπλάκη σε αστυνομικό τμήμα όταν οι αστυνομικοί δεν θέλησαν να καταγράψουν μία καταγγελία του, μετέδωσαν γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Σολτς
«Η απειρία της κυβέρνησης, η οποία επέτρεψε τη φρίκη στο Μαγδεμβούργο, μας αφήνει άφωνους», σχολίασε η Αλίς Βάιντελ επικεφαλής του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Το κόμμα της ζήτησε να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου για την «καταστροφική» κατάσταση ασφαλείας της Γερμανίας.
Ένα άλλο αντισυστημικό κόμμα, το ακροαριστερό BSW, υιοθέτησε αντίστοιχη ρητορική. Η επικεφαλής του Ζάρα Βάγκενκνεχτ ζήτησε από την κυβέρνηση να εξηγήσει «για ποιο λόγο αγνοήθηκαν τόσες πολλές προειδοποιήσεις».
Σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πολλοί Γερμανοί πολιτικοί μετέβησαν στον τόπο της επίθεσης, από την οποία σκοτώθηκαν 5 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί 9 ετών.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησε από τους Γερμανούς «να ενωθούν», αλλά η επίθεση εξαπολύθηκε εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας και έχει αναβιώσει τις επικρίσεις εις βάρος της κυβέρνησης.
«Η κυβέρνηση γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, αλλά δεν κάνει τίποτα», κατήγγειλε χθες Σάββατο το βράδυ, στο περιθώριο λειτουργίας στη μνήμη των θυμάτων, ο 65χρονος συνταξιούχος μηχανικός Πέτερ Χάφλικ κάτοικος του Μαγδεμβούργου. Αυτός κατηγόρησε το Βερολίνο ότι δεν θέλει «να ελέγξει τα σύνορα» για να σταματήσει τους μετανάστες.