Επίθεση Αμπάς στη Χαμάς: Απελευθερώστε του ομήρους, ευθύνεστε για τα εγκλήματα στη Γάζα
Από τους 251 ομήρους που απήχθησαν, 58 εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα και 34 είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε την Τετάρτη 23/04 από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους που εξακολουθεί να κρατά στη Λωρίδα της Γάζας.
«Η Χαμάς έδωσε στην εγκληματική δύναμη κατοχής προσχήματα για να διαπράξει τα εγκλήματά της στη Λωρίδα της Γάζας, με πιο προφανές (από τα προσχήματα αυτά) την κράτηση των ομήρων», δήλωσε ο Αμπάς σε συνεδρίαση στη Ραμάλα.
«Εγώ είμαι που πληρώνω το τίμημα, ο λαός μας πληρώνει το τίμημα, όχι το Ισραήλ (...) Απελευθερώστε τους", σημείωσε.
Σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά ο Αμπάς ζήτησε επίσης από τη Χαμάς να παραχωρήσει την ευθύνη για τη Λωρίδα της Γάζας, να παραδώσει τα όπλα της στην Παλαιστινιακή Αρχή και να μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα.
17 νέοι νεκροί στη Γάζα
Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας τα ξημερώματα, τα οποία άφησαν πίσω τους «απανθρακωμένα πτώματα» και «ανθρώπους που αγνοούνται κάτω από τα συντρίμμια», ανακοίνωσε η παλαιστινιακή υπηρεσία πολιτικής προστασίας.
Το πιο φονικό πλήγμα έγινε σε σχολείο που φιλοξενεί εκτοπισμένους στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα. Σε αυτό σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 17, «μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά», δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας Μαχμούντ Μπασάλ. «Ο βομβαρδισμός προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά στο κτίριο και βρέθηκαν πολλά απανθρακωμένα πτώματα», σημείωσε
Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης και «πολλοί άλλοι αγνοούνται κάτω από τα συντρίμμια» ύστερα από ισραηλινά πυρά κατά σπιτιών στο ανατολικό τμήμα της Γάζας, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας.
Πλήγμα σε σπίτι στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα του θύλακα, προκάλεσε τον θάνατο ενός παιδιού και άλλο σε σπίτι στην Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα του θύλακα, στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο, διευκρίνισε ο Μαχμούντ Μπασάλ.
«Δεχθήκαμε κλήσεις για βοήθεια που ειδοποιούσαν για πολλούς ανθρώπους που αγνοούνται κάτω από τα συντρίμμια σε διαφορετικές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας», πρόσθεσε. «Δεν έχουμε τα απαραίτητα εργαλεία και τους εξοπλισμούς για τις επιχειρήσεις διάσωσης και για την ανάσυρση των πτωμάτων», συνέχισε.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, τουλάχιστον 1.890 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 18 Μαρτίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο του 2023 σε 51.266.