Επιστρεπτέα προκαταβολή τώρα, ο πολιτικός λογαριασμός αργότερα
Όσοι είναι μέσα στα πράγματα και την αγορά γνωρίζουν ότι αυτό που κρατά όρθια, έστω και ζαλισμένη από τα γρονθοκοπήματα της πανδημίας, την Οικονομία, είναι τα επιδόματα της αναστολής των συμβάσεων των εργαζομένων και κυρίως η επιστρεπτέα προκαταβολή για τις επιχειρήσεις. Χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 10 άτομα μπόρεσαν να εισπράξουν ποσά έως 20.000 ευρώ που για αυτές είναι μία ανάσα για αυτούς τους μήνες, έστω κι αν δεν μπορεί να καλύψει πλήρως τη μεγάλη ζημιά που έχει επισυμβεί.
Ειδικά στο νέο αυτό 5ο κύκλο κρατικών δανείων οι αιτήσεις έχουν φτάσει τις 732.000! Αυτό πιθανότατα σύμφωνα με το ρεπορτάζ μέσα από το Υπουργείο Οικονομικών θα οδηγήσει στη μείωση του πλαφόν κάτω από 350.000 ευρώ που είχε δοθεί στις πρώτες τέσσερις επιστρεπτέες προκαταβολές αλλά πάντως θα υπάρξει σημαντική ταμειακή εκροή.
Βέβαια κάποιοι από τους αιτούντες δεν πληρούν τα κριτήρια αλλά ακόμα και αν αυτοί είναι γύρω στις 200.000, μισό εκατομμύριο επιχειρήσεις θα χρηματοδοτηθούν απευθείας από το κράτος. Η κυβέρνηση θα αρχίσει τις πληρωμές της 5ης επιστρεπτέας στα τέλη Ιανουαρίου ενώ προγραμματίζει και άλλη κρατική ενίσχυση με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών. Η 5η αυτή δανειοδότηση (για να το λέμε σωστά γιατί πολλοί συγχέονται με τους φόρους ακούγοντας για προκαταβολές) θα προσθέσει σε αυτή τη φάση 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ στα συνολικά 7 που έχουν διοχετευτεί στην αγορά. οι ωφελούμενες επιχειρήσεις μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 482.000 με το 91% εξ αυτών να έχουν λάβει ποσά έως 20.000 ευρώ. Σε μία χώρα που παράλληλα έχει 2,8 εκατομμύρια συνταξιούχους και 500 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό το μισό εκατομμύριο των επιχειρήσεων που επιδοτείται και θα επιδοτείται και στο προσεχές διάστημα διαμορφώνει μία εικόνα σχεδόν πλήρους κρατικής υποστήριξης της Ελληνικής οικονομίας σε αυτή τη φάση!
Για την κυβέρνηση όμως όπως και για κάθε κυβέρνηση που θα διαχειριζόταν μία τέτοια κατάσταση προκύπτει ένα ερώτημα. Ποια θα είναι η σχέση της με όλους αυτούς που τώρα εισπράττουν όταν εκείνοι Θα κληθούν να αποπληρώσουν ολόκληρο ή μέρος του χρέους τους; Γιατί έχει αποδειχτεί τόσο την περίοδο 2012-2015 με τον ΕΝΦΙΑ όσο και την περίοδο 2017-2019 με τις ασφαλιστικές εισφορές με το νόμο Κατρούγκαλου ότι όταν η μεσαία τάξη καλείται να πληρώσει είναι ικανή να ρίξει κυβερνήσεις. Ακόμα και αν οι μεταλλάξεις του κορονοϊου και η βραδύτητα στους εμβολιασμούς δεν καθυστερήσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας, τα χρέη θα υπάρχουν και κάποια στιγμή έστω και εν μέρει θα πρέπει να απαιτηθούν απόντο κράτος. Με ή χωρίς πρόωρες εκλογές, με αυτή ή άλλη κυβέρνηση, οι αριθμοί είναι ξεροκέφαλοι και ο κορονοϊός έχει καταφέρει μεγάλο πλήγμα σε κάθε ταμείο. Και ακόμα δεν έχει έρθει η ώρα του λογαριασμού.