Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πότε επιστρέφεται - Πως πληρώνεται
Εεξετάζεται για κάθε κύκλο να εκδοθεί ξεχωριστό εκκαθαριστικό. Πριν όμως την ανάρτηση των εκκαθαριστικών πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει τις τελευταίες αποφάσεις οι οποίες εκκρεμούν εδώ και πολλούς μήνες.
Παρά τις διαρροές ότι τεχνικά θέματα καθυστέρησαν την έκδοσης τους, η οποία θεωρητικά θα πραγματοποιηθεί τις προσέχεις μέρες, οι λόγοι είναι κυρίως πολιτικής βούλησης και δεν αποκλείεται ακόμα και να... προηγηθούν πρόωρες εκλογές πριν επιστραφούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές.
Συνολικά οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έλαβαν από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής το συνολικό ποσό των 8,3 δισ. ευρώ ενώ το ποσό που υπολογίζει να εισπράξει το ελληνικό δημόσιο θα είναι κάτω από 3 δισ. ευρώ (περίπου 2,3), που σημαίνει ότι χαρίζονται ποσά ύψους 6 δισ. ευρώ.
Όσοι έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή πρέπει να γνωρίζουν ότι το ποσό της ενίσχυσης δεν επιβαρύνεται με επιτόκιο. Η πρώτη μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 15% στα τέλη Ιουλίου, είτε σε 96 δόσεις με την πρώτη να καταβάλεται επίσης στα τέλη Ιουλίου.
Μετά την ανάρτηση των ποσών που πρέπει να επιστρέψει κάθε επιχείρηση, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει το αναζητήσουν στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή "myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή".
Εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, παρέχεται η δυνατότητα επιστροφής των παρακάτω ποσοστών της ενίσχυσης:
α) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
-25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 70%, σε σχέση με το 2019, και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
-33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και έως 70%, σε σχέση με το 2019, και παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
-50% της ενίσχυσης, για τις λοιπές επιχειρήσεις.
β) Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή για επιχειρήσεις που άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019.