Επιστολική ψήφος: Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη και ο αιφνιδιασμός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανακάτεψε την «τράπουλα» των ευρωεκλογών , όπως κατά τα σενάρια δεχόταν εισηγήσεις να πράξει. Δεν επανάφερε τη λίστα και οι υποψήφιοι των κομμάτων για να καταλάβουν μια από τις 21 έδρες που έχει η Ελλάδα στο ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να δώσουν τη μάχη του σταυρού. Ούτε όμως «έσπασε» την ενιαία επικράτεια σε μικρότερες περιφέρειες. Κατέβασε όμως στην «παρτίδα» της 9ης Ιουνίου, όταν και θα στηθούν οι κάλπες για την ευρωβουλή, το χαρτί της επιστολικής ψήφου.
Η συγκεκριμένη αλλαγή που «κούμπωνε» με τις παρεμβάσεις στην εκλογική νομοθεσία που ξεκίνησαν από τον 2019. Έμενε στο πρωθυπουργικό συρτάρι, λόγω των ίδιων συνταγματικών εμποδίων που επέτρεψαν μόνο τα μικρά βήματα για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που έγιναν σε εκείνη τη φάση. 4 χρόνια αργότερα και με την αποχή στις κάλπες για τους δήμους αλλά και τις περιφέρειες να φτάνει στα επίπεδα ρεκόρ του 60%, και σχεδόν 65% αντίστοιχα, με τα διαδοχικά καμπανάκια που χτυπούσε Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται ότι άρχισε να ξεσκονίζεται το σχέδιο για την επιστολική ψήφο.
Μια κίνηση που αιφνιδίασε φίλους και αντιπάλους καθώς οι συζητήσεις γύρω από αυτήν αλλά και συνολικά η προετοιμασία στο κυβερνητικό παρασκήνιο, έγινε κάτω από άκρα μυστικότητα. Οι εξελίξεις ήταν γνωστές μόνο σε έναν στενό κύκλο συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη και στο δίδυμο του υπουργείου Εσωτερικών. Νίκη Κεραμέως και Θοδωρής Λιβάνιος πήραν την εντολή να βρουν τη «θεραπεία» για την αύξηση της συμμετοχής σε μια κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Το στοίχημα ήταν να μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία στον επερχόμενο εκλογικό κάβο.
Το ζητούμενο για τον Πρωθυπουργό ήταν να σπάσει η παράδοση που θέλει την ψήφο στις ευρωεκλογές να έχει χαλαρά χαρακτηριστικά και να κλείσει ο κύκλος των διαδοχικών αναμετρήσεων με τα απογοητευτικά υψηλά ποσοστά αποχής. Σχεδόν στα μέσα του περασμένου μήνα πάνω στο τραπέζι των συσκέψεων, μπήκε η ολοκληρωμένη πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών. Στο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε εκτός από την επιστολική ψήφο το πλαίσιο της οποίας κάλυπτε κενά που καταγράφηκαν στις εθνικές εκλογές.
Τέτοια ήταν η διευκόλυνση της συμμετοχής για ειδικές κατηγορίες όπως οι εποχικοί υπάλληλοι, οι φοιτητές αλλά και όσοι εργάζονται ανήμερα των εκλογών. Προτάσεις που είχαν υποβληθεί από τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα ενσωμάτωνε διατάξεις για την εκλογική διαδικασία όπως η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων αλλά και οι δικλείδες ασφαλείας που θα μπλοκάρουν την κάθοδο κομματικών μορφωμάτων, όπως του Ηλία Κασιδιάρη.
Με αυτά τα δεδομένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης άναψε το πράσινο φως σε μια μεταρρύθμιση, η οποία στόχος είναι να ψηφιστεί μέσα στον Ιανουάριο. Ο Πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε ως «το πρώτο βήμα», δείχνοντας ξεκάθαρα ότι έχει στο μυαλό του την εφαρμογή της και στις εθνικές εκλογές. Για το συγκεκριμένο σενάριο όμως απαιτούνται υπερβάσεις, καθώς για την υλοποίηση της απαιτείται διευρυμένη πλειοψηφία 200 βουλευτών. Σε κάθε περίπτωση όμως η κυβέρνηση έχει ήδη πετάξει τη μπάλα στην περιοχή της αντιπολίτευσης. Ετοιμάζεται μάλιστα, όπως εγκαίρως έχει δημοσιεύει ο Flash.gr να αυξήσει το πρέσινγκ προς την πλευρά της αντιπολίτευσης βάζοντας στο τελευταίο υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο θα ανοίξει ο δρόμος για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.