Επιστημονικό Συμβούλιο Βουλής: Το Ν/Σ για τα ομόφυλα προβληματίζει τα ληξιαρχεία
Σειρά παρατηρήσεων επί του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια διατυπώνει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής στην έκθεσή του, στην οποία σε κάθε περίπτωση αναφέρει επί της αρχής πως η επέκταση της δυνατότητας σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ιδίου φύλου, υλοποιεί τη συνταγματική αρχή της ελευθερίας και τη συνταγματική αρχή της ισότητας.
Το Συμβούλιο εκφράζει ωστόσο τον προβληματισμό του για τα πιθανά ζητήματα που θα προκύψουν μελλοντικά με ληξιαρχεία τα οποία δεν θα αποδέχονται την εγγραφή παιδιών λόγω της υποχρέωσης για έμφυλη αναφορά των γονέων, καθώς όπως επισημαίνεται, το δίκαιο της συγγένειας βασίζεται στις έννοιες της «μητρότητας» και της «πατρότητας».
Ειδικότερα, στην έκθεση επισημαίνεται πως «το δίκαιο της συγγένειας βασίζεται στις έννοιες της «μητρότητας» και της «πατρότητας». Όλες οι ανωτέρω διατάξεις για την ίδρυση της συγγένειας δεν αναφέρονται, π.χ., σε «γονεϊκότητα», αλλά σε «πατρότητα» ή «μητρότητα». Υπό την έννοια αυτή, ιδίως στην περίπτωση τέκνων που θα γεννηθούν π.χ. με ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κατά τη διάρκεια του γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων γονέων τους, τα παιδιά δεν θα μπορούν να συνδεθούν νομικά και με τους δύο γονείς τους, με ευθεία εφαρμογή των κείμενων διατάξεων για την ίδρυση συγγένειας που βασίζονται στα τεκμήρια της πατρότητας και της μητρότητας», όπως επισημαίνεται.
Το Συμβούλιο προσθέτει πως «συνδέονται με τον ένα γονέα, και αυτό δημιουργεί περαιτέρω ζητήματα που απορρέουν από την έλλειψη νομοθετικά αποτυπωμένου δεσμού με τον ομόφυλο σύζυγο, π.χ., δικαιώματα του οικογενειακού και του κληρονομικού δικαίου και θέματα ιθαγένειας του τέκνου. Ο ίδιος προβληματισμός ισχύει και στην περίπτωση της υιοθεσίας, όπου τα άρθρα 1542 επ. ΑΚ αναφέρονται σε «θετό γονέα». Όμως, το ζήτημα της έμφυλης αναφοράς των γονεϊκών ρόλων θα ανακύψει κατά τη ληξιαρχική καταχώρηση της υιοθεσίας, αν δεν υπάρξει τροποποίηση, και μάλιστα παράλληλη, προς τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, της σχετικής νομοθεσίας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ο παραπάνω προβληματισμός του Επιστημονικού Συμβουλίου αναμένεται να προβληθεί από διαφωνούντες στο νομοσχέδιο, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι με την απάλειψη της έμφυλης αναφοράς των γονέων, ανοίγει ο δρόμος για το Γονέας 1 και Γονέας 2.