Εργαλείο AI προβλέπει παρενέργειες της θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού
Παγκοσμίως πάνω από δύο εκατομμύρια γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνος του μαστού σε ετήσια βάση καθώς πρόκειται για την πιο συνήθη μορφή της ασθένειας στις γυναίκες.
Η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, η έγκυρη διάγνωση και η ευρύτερη γκάμα θεραπειών έχουν βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης τα τελευταία χρόνια, ωστόσο αρκετές ασθενείς θα βιώσουν εξουθενωτικές παρενέργειες μετά τη θεραπεία.
Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές
Μια διεθνής ομάδα γιατρών, επιστημόνων και ερευνητών δημιούργησαν ένα εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης, που μπορεί να υπολογίσει πόσο πιθανό είναι μια ασθενής να έχει παρενέργειες μετά το χειρουργείο και την ακτινοθεραπεία. Η τεχνολογία αυτή που δοκιμάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ολλανδία, μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες αυτές ώστε να έχουν μια πιο προσωποποιημένη φροντίδα.
«Ευτυχώς, οι δείκτες μακροπρόθεσμης επιβίωσης από τον καρκίνο του μαστού συνεχίζουν να αυξάνονται, αλλά για ορισμένες ασθενείς, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να ζουν με τις παρενέργειες της θεραπείας τους», αναφέρει ο Δρ Τιμ Ράταϊ, χειρουργός και βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ και προσθέτει: «Αυτές οι παρενέργειες περιλαμβάνουν αλλοιώσεις στο δέρμα, ουλές ή λεμφοίδημα, το οποίο είναι ένα επώδυνο πρήξιμο του χεριού, ακόμα και βλάβες στην καρδιά από την ραδιενεργό θεραπεία. Για αυτό τον λόγο δημιουργούμε αυτό το εργαλείο AI για να πληροφορήσουμε γιατρούς και ασθενείς για τον κίνδυνο χρόνιου πρηξίματος του χεριού μετά από μια χειρουργική επέμβαση και την ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο του μαστού. Ελπίζουμε πως αυτό θα βοηθήσει τους γιατρούς και τις ασθενείς ώστε να επιλέξουν τη σωστή ακτινοθεραπεία και να μειώσουν τις παρενέργειες».
Αυτό το εργαλείο AI δοκιμάστηκε στο να προβλέπει την εμφάνιση λεμφοιδήματος σε βάθος τριετίας μετά την επέμβαση και την ακτινοθεραπεία χρησιμοποιώντας τα στατιστικά στοιχεία από 6.361 γυναίκες που νόσησαν από καρκίνο του μαστού.Οι ασθενείς οι οποίες κρίθηκε πως μπορεί να νοσήσουν από λεμφοίδημα άλλαξαν θεραπεία ή έλαβαν επιπρόσθετη βοήθεια μετά τη θεραπεία τους.
O δρ Γκουίντο Μπολόνια, βοηθός καθηγητή Εφηρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και συν-ερευνητής στο project δήλωσε: «Το τελικό μοντέλο κάνει προβλέψεις χρησιμοποιώντας 32 διαφορετικές μορφές της ασθένειας και θεραπειών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ή όχι χημειοθεραπείας, εάν πραγματοποιήθηκε βιοψία λεμφαδένα κάτω από τη μασχάλη και τον τύπο της ακτινοθεραπείας που έχει γίνει».
Ποια είναι τα επόμενα βήματα
Η δοκιμαστική χρήση του συγκεκριμένου AI προέβλεψε σωστά το λεμφοίδημα σε ποσοστό 81,6% των περιπτώσεις και εντόπισε την πιθανότητα εμφάνισης του λεμφοιδήματος σε ποσοστό 72.9% των περιπτώσεων. Συνολικά η ακρίβεια πρόβλεψης του μοντέλου έφτασε το 73,4%
«Ασθενείς που εντοπίστηκαν με υψηλο κίνδυνο λεμφοιδήματος μπορούν να έχουν πιο προστατευτικά μέτρα κατά της παρενέργειας αυτής, όπως για παράδειγμα ένα μανίκι συμπίεσης του βραχίονα κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο οποίος μειώνει το πρήξιμο του χεριού για πολύ καιρό», ανέφερε ο Δρ Ράταϊ.
Η ερευνητική ομάδα ελπίζει να συμμετάσχουν στις κλινικές πλέον δοκιμές 780 ασθενείς, οι οποίες θα παρακολουθούνται για μια περίοδο δύο ετών. Ταυτόχρονα προχωρά και η δημιουργία ενός εργαλείου AI για την πρόβλεψη δερματολογικών και καρδιολογικών παρενεργείων.