Επιστήμονες ανακάλυψαν τέλεια διατηρημένο έμβρυο δεινοσαύρου - Ετοιμαζόταν να εκκολαφθεί σαν πουλί
Η έρευνα μέσα σε ένα απολιθωμένο αυγό δεινοσαύρου που βρέθηκε στη νότια Κίνα αποκάλυψε ένα εξαιρετικά διατηρημένο έμβρυο και στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ορισμένα από αυτά τα προϊστορικά πλάσματα είχαν ακόμη περισσότερα κοινά με τα σύγχρονα πουλιά από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.
Οι επιστήμονες είπαν ότι το έμβρυο μέσα στο αυγό, το οποίο γεννήθηκε μεταξύ 72 και 66 εκατομμυρίων ετών πριν από την Ύστερη Κρητιδική περίοδο, ήταν αυτό ενός δίποδου, φτερωτού σαρκοφάγου γνωστού ως ωοθηροφάγο. Σε δημοσίευση για την ανακάλυψη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο περιοδικό iScience, τονίζεται ότι η θέση του εμβρύου με κυρτή θέση -με την πλάτη του στο αμβλύ άκρο του αυγού μήκους 7 ιντσών και το κεφάλι του ανάμεσα στα πόδια του- μοιάζει με αυτή των εμβρύων πτηνών.
«Αυτή η στάση δεν αναγνωρίστηκε προηγουμένως σε κανένα έμβρυο δεινοσαύρου», δήλωσε ο Fion Waisum Ma, παλαιοντολόγος σπονδυλωτών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στην Αγγλία και συν-συγγραφέας της εργασίας. Είπε ότι η στάση του σώματος υποδηλώνει ότι το έμβρυο είχε πάρει μια σφιχτή θέση πριν εκκολαφθεί - μια συμπεριφορά που προηγουμένως θεωρούνταν μοναδική για τα πουλιά.
Ονόμασε το πρόσφατα περιγραφόμενο δείγμα «ένα από τα καλύτερα διατηρημένα έμβρυα δεινοσαύρων που βρέθηκαν ποτέ».
Στα πουλιά, το τύλιγμα αφήνει το έμβρυο με το δεξί του φτερό πάνω από το κεφάλι του και το ράμφος του να δείχνει προς έναν εναέριο χώρο στο αμβλύ άκρο του αυγού. Αυτός ο προσανατολισμός βοηθά στην κατεύθυνση του κεφαλιού του εκκολαπτόμενου καθώς χρησιμοποιεί το ράμφος του για να σπάσει το κέλυφος του αυγού και να αναδυθεί.
Ένα ωοειδές έμβρυο που βρέθηκε στη νότια Κίνα. «Η αποτυχία επίτευξης αυτής της στάσης θα αύξανε την πιθανότητα θανάτου, καθώς το πουλί είναι λιγότερο πιθανό να ξεσπάσει από το αυγό με επιτυχία», είπε η κ. Ma.
https://twitter.com/CellPressNews/status/1473322425773445120?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1473322425773445120%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fenvironment%2Farticle%2F1193971%2Fepistimones-anakalupsan-teleia-diatirimeno-emvruo-deinosaurou-pou-etoimazotan-na-ekkolafthei-san-pouli%2F
Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια επιθεώρηση του ωαροειδούς ωαρίου έδειξε αυτό που φαινόταν να είναι ένας χώρος αέρα μεταξύ της σπονδυλικής στήλης του εμβρύου και του αμβλύ άκρου του αυγού.
Το δείγμα ήταν ανάμεσα σε πολλά απολιθώματα που ανακαλύφθηκαν πριν από περίπου δύο δεκαετίες στην κινεζική πόλη Ganzhou, αλλά δεν αναγνωρίστηκε ως απολιθωμένα αυγά δεινοσαύρων μέχρι το 2015, όταν αξιολογήθηκε από έναν ειδικό. Μια προσεκτική εξέταση ενός από τα αυγά, το οποίο είχε απολιθωθεί μετά το σπάσιμο, έδειξε ότι συγκρατούσε το διατηρημένο ωοθηροειδές έμβρυο.
Οι παλαιοντολόγοι συχνά χρησιμοποιούν υπολογιστική τομογραφία, ή CT, για να εξετάσουν το εσωτερικό των απολιθωμάτων. Αλλά η κυρία Μα είπε ότι όταν οι ερευνητές σάρωσαν το απολιθωμένο έμβρυο, «τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο σπουδαία». Έτσι οι επιστήμονες κοίταξαν προσεκτικά το δείγμα και στη συνέχεια δημιούργησαν φωτορεαλιστικές ανακατασκευές του εμβρύου μέσα στο ωάριο.
Τον τελευταίο ενάμιση αιώνα ανακαλύφθηκαν δεκάδες απολιθωμένα αυγά δεινοσαύρων. Όμως τα αυγά που περιέχουν έμβρυα είναι σπάνια επειδή τα οστά των εμβρυϊκών δεινοσαύρων είναι τόσο εύθραυστα που συχνά καταστρέφονται πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία απολιθώματος.
Ένα έμβρυο όπως αυτό που περιγράφεται στο έγγραφο, με όλα τα οστά στη θέση τους, είναι ακόμα πιο σπάνιο. Τα έμβρυα δεινοσαύρων βρίσκονται συνήθως με τα οστά τους αποαρθρωμένα ή μη συνδεδεμένα πλέον, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ανακατασκευή της ανατομίας τους και τη συμπεριφορά πριν από την εκκόλαψη.
Οι Oviraptorids, μια ομάδα δεινοσαύρων που το όνομά τους σημαίνει «κλέφτης αυγών», δεν είχαν δόντια αλλά είχαν κυρτά ράμφη ιδανικά για να τρώνε αυγά και πιθανώς οστρακοειδή. Τα ζώα -κάποια στο μέγεθος γαλοπούλας και άλλα μέχρι 23 πόδια σε μήκος- ήταν άφθονα στην Ασία και τη Βόρεια Αμερική από περίπου 125 εκατομμύρια έως 70 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Τα ζώα ανήκαν σε μια ομάδα δεινοσαύρων με δύο πόδια, με τρία δάχτυλα που ονομάζονταν θηρόποδα. Όλα τα σύγχρονα πουλιά μπορούν να ανιχνεύσουν την προέλευσή τους στα θηρόποδα, σύμφωνα με τους παλαιοντολόγους, με χαρακτηριστικά όπως το φτέρωμα, το δίποδα και η ωοτοκία κοινά και στις δύο ομάδες.
Η Jasmina Wiemann, παλαιοβιολόγος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια που δεν συμμετείχε στη μελέτη, χαρακτήρισε το νέο εύρημα "μια αρκετά συναρπαστική παρατήρηση" επειδή τα εξαιρετικά επιμήκη αυγά των oviraptorid δεινοσαύρων διαφέρουν τόσο σημαντικά σε σχήμα από αυτά οποιουδήποτε πουλιού.
Αλλά το εύρημα από μόνο του δεν αρκεί για να αποδείξει ότι τα ωοβιραπτορίδια και τα πουλιά είχαν κοινή συμπεριφορά πριν από την εκκόλαψη, δήλωσε ο Shundong Bi, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα της Πενσυλβάνια και συν-συγγραφέας μιας μελέτης που περιγράφει ένα απολιθωμένο ωοβιραπτορίδιο που ανακαλύφθηκε στην Κίνα που κάθεται πάνω σε ένα συμπλέκτη τα αυγά του. Η μελέτη δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο στο περιοδικό Science Bulletin.
«Το συμπέρασμα σχετικά με τη συμπεριφορά «πτύχωσης» είναι συζητήσιμο καθώς βασίζεται κυρίως σε ένα μόνο δείγμα», είπε ο Δρ Μπι, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα.
Η κα Μα παραμένει αισιόδοξη ότι θα βρεθούν παρόμοια δείγματα.
«Είναι δυνατό να βρεθούν περισσότερα έμβρυα δεινοσαύρων όπως αυτό», είπε. «Είναι απλά θέμα χρόνου και τύχης. Με περισσότερα απολιθώματα, θα μπορούσαμε να μελετήσουμε την ανάπτυξη και τη συμπεριφορά των μωρών δεινοσαύρων με περισσότερες λεπτομέρειες και με ισχυρότερα στοιχεία».
Πηγή: The Wall Street Journal