Επίσκεψη Μπλίνκεν στην Αθήνα: Το απόγευμα το τετ α τετ με Μητσοτάκη στο Μαξίμου - Τι θα συζητηθεί
Με πλούσια ατζέντα θεμάτων, συναντάται το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.
Το ραντεβού είναι προγραμματισμένο για τις 19:30 οπότε οι δυο άντρες θα έχουν μια σύντομη συζήτηση στον «καναπέ» του Μαξίμου μπροστά στις κάμερες, στη συνέχεια θα μιλήσουν και κατ΄ιδίαν ενώ θα ακολουθήσει το δείπνο με διευρυμένη σύνθεση.
Από μέρους Ελλάδας θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος και η πρέσβης μας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ενώ από αμερικανικής πλευράς αναμένεται να είναι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρέσβης εν Ελλάδα Τζωρτζ Τσούνης.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο τραπέζι της συζήτησης των δύο ανδρών θα τεθούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, η Ανατολική Μεσόγειος (με έμφαση στα ελληνοτουρκικά), θέματα ενέργειας με γνώμονα τον ρόλο της Ελλάδας ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή και -τέλος- την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που η Ελλάδα στήριξε από την πρώτη στιγμή.
Η επίσκεψη στην Άγκυρα
Ο κ. Μπλίνκεν μεταβαίνει στην Αθήνα μετά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, όπου το πρωί της Δευτέρας αναμένεται να συναντηθεί, μεταξύ άλλων, και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ μετέβη χθες στην Τουρκία για να δείξει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στον σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ και ανακοίνωσε τη χορήγηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων επιπρόσθετης βοήθειας προς τους πληγέντες από τον σεισμό που προκάλεσε σχεδόν 45.000 θανάτους στη χώρα και τη γειτονική Συρία. "Προσθέτουμε 100 εκατομμύρια δολάρια για να έλθουν και να βοηθήσουν εκείνους που έχουν απεγνωσμένα ανάγκη", είπε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.
Χθες το απόγευμα οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν το τέλος των ερευνών εκτός από δύο επαρχίες όπου οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες παραμένουν ισχνές: στη Καχραμανμαράς, όπου ήταν το επίκεντρο, και στη Χατάι, όπου ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μπόρεσε να διαπιστώσει την έκταση της καταστροφής.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν από την επομένη του σεισμού πολλές ομάδες έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία, περίπου 200 άτομα, και αποδέσμευσαν μια πρώτη δόση 85 εκατομμυρίων δολαρίων ως ανθρωπιστική βοήθεια.
Διέθεσαν επίσης ελικόπτερα Μπλακ Χοκ και Σινούκ για τη μεταφορά προμηθειών. Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για διεθνή βοήθεια προκειμένου να συγκεντρωθεί ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την Τουρκία.