Eπίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία: «Μητέρα των μαχών» για Γάζα και...Eurofighter
Την πρώτη του επίσκεψη σε χώρα της Ε.Ε από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ με την Χαμάς πραγματοποιεί σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος αναμένεται στο Βερολίνο, με το κλίμα ωστόσο ανάμεσα σε Τουρκία και Γερμανία να είναι ιδαίτερα χαμηλό βαρομετρικό.
Τον διπλωματικό μαραθώνιο που θέλει να τον καταστήσει εγγυητή της ειρήνης στο πολεμικό μέτωπο της Λωρίδας της Γάζας συνεχίζει ο Τούρκος πρόεδρος. Μετά τις επισκέψεις του σε Ουζμπεκιστάν για τη σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (συμμετέχουν ασιατικές χώρες) και την δυναμική παρουσία του στη κοινή διάσκεψη του Αραβικού συνδέσμου με τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται τη Γερμανία με στόχο να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στη Δύση όπως είχε πει πριν λίγες μέρες σχετικά με την σιωπή της στις Ισραηλινές επιθέσεις που διεξάγονται στον παλαιστινιακό θύλακα.
Το κλίμα ανάμεσα σε Άγκυρα και Βερολίνο μόνο ιδανικό δεν φαντάζει την τωρινή χρονική περίοδο, με το σύνολο σχεδόν των τουρκικών μέσων να βάζουν στο στόχαστρο τον Γερμανό Καγκελάριο για τις πρόσφατες δηλώσεις του, όταν χαρακτήρισε παράλογο τον ισχυρισμό του Τούρκου προέδρου ότι το Ισραήλ διαπράττει φασιστικές πρακτικές.
Μεγάλο αγκάθι ανάμεσα σε Ερντογάν και Σολτς είναι και το θέμα της Χαμάς, με τον Τούρκο πρόεδρο να έχει διαφορετική προσέγγιση με τον δυτικό κόσμο, αρνούμενος να την χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωσή καθώς σύμφωνα με τον ίδιο είναι «'πολιτικό κόμμα που μάχεται για τα εδάφη της πατρίδας του».
Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου γίνεται στον απόηχο και της αρνητικής έκθεσης της Κομισιόν για την Τουρκία που βάζει φρένο στις ενταξιακές διαδικασίες στην Ε.Ε. Το συγκεκριμένο ζήτημα αναπόφευκτα θα απασχολήσει τους δυο ηγέτες. Την ίδια ώρα μπορεί ο πόλεμος στη Γάζα να είναι το κεντρικό θέμα της συζήτησης, ωστόσο στην εξίσωση της συνάντησης θα προστεθούν και ζητήματα αμυντικής Βιομηχανίας, με την Άγκυρα να επιθυμεί την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter με το Βερολίνο ωστόσο τουλάχιστον για την ώρα να βάζει φρένο.
Με τις συζητήσεις για την αγορά των F16 να βρίσκονται στον πάγο, η Τουρκία ψάχνει διακαώς εναλλακτική λύση για ισοσκελίσει τις δυνατότητες των αμερικανικών μαχητικών. Εξάλλου η αναβολή της ψηφοφορίας για την έγκριση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, καθιστά ακόμη πιο δύσκολο την αγορά των F16 από την Άγκυρα και προσθέτει άλλο έναν κρίκο στη σχέση καχυποψίας ανάμεσα Τουρκία και Δύση.