Επίσκεψη Ερντογαν: Μια πρώτη αποτίμηση
Ικανοποιημένη φαίνεται ότι είναι η ελληνική πλευρά από τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα κάτι που έγινε εμφανές και από τις δηλώσεις των δυο ηγετών μετρά την συνάντηση. Δηλώσεις που ήταν και από τις δυο πλευρές σε θετικό κλίμα.
Η υπογραφή του συμφώνου φιλίας των δυο χωρών, το πρώτο μετά την συμφωνία Βενιζέλου- Ατατούρκ το 1930, δείχνει σαφώς και την διάθεση των δυο πλευρών για να βελτιωθούν σημαντικά οι σχέσεις των δυο χωρών.
Είναι επίσης σαφές ότι η Τουρκική πλευρά και ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, είχαν έλθει με πολύ θετική διάθεση και δεν ήθελαν να δημιουργηθεί, τουλάχιστον δημοσίως καμμιά αντιπαράθεση , πράγμα που φάνηκε και στις κοινές δηλώσεις όταν ο Τούρκος πρόεδρος δεν αντέδρασε στην ευγενική «διόρθωση» του κ. Μητσοτάκη μετρά την τοποθέτηση του στο θέμα με τις μειονότητες και ανέφερε σαφώς ότι στην χωρά μας έχουμε μουσουλμανική και όχι Τουρκική μειονότητα, ενώ στην Τουρκία είναι ελληνική μειονότητα, κάνοντας και σαφή αναφορά στην συνθήκη της Λοζάνης. Συνθήκη που παλαιοτέρα έχει αμφισβητήσει (και μάλιστα μέσα στο προεδρικό μέγαρο) ο κ. Ερντογάν.
Και οι δυο ηγέτες στις δηλώσεις τους είχαν αναφορά μόνον σε θετικές εξελίξεις στις σχέσεις των δυο χωρών αφήνοντας στην άκρη τα θέματα που διαφωνιών , χωρίς να τα «ξεχνάνε» μια και οι δυο τοποθετήθηκαν και σε αυτά , αλλά ως καταγραφή.
Για παράδειγμα ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με βάση όμως την πραγματικότητα, δίνοντας έτσι και την κατεύθυνση που βλέπει την λύση αλλά και στα θέματα της τρομοκρατίας και τις αιτιάσεις του για στρατόπεδα τρομοκρατών Κουρδών στο Λαύριο, που είπε πως με χαρά είδε να κλείνει…
Έχει βέβαια ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως ο κ. Ερντογάν μιλώντας για λύση των διάφορων μας σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο , είπε να τα επιλύσουμε με κοινή προσπάθεια με βάση το διεθνές δίκαιο. Το τελευταίο δεν υπήρχε ως τώρα στις οποίες Τουρκικές αναφορές.
Η πρόσκληση για επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα την Άνοιξη και η αποδοχή της δείχνουν την διάβαση των δυο πλευρών να συνεχισθεί το καλό κλίμα και η αποφυγή της έντασης.
Επίσκεψη Ερντογαν: Μια πρώτη αποτίμηση
Συμπερασματικά (και αναμένοντας τις λεπτομέρειες των συμφωνιών) θα πρέπει να πούμε ότι ήταν μια συνάντηση σε εντελώς διαφορετικό κλίμα απ΄ ότι ως σήμερα, μια συνάντηση που και οι δυο πλευρές ήθελαν να έχει θετικά αποτελέσματα και δείχνει την δυνατότητα να βελτιωθούν σε όλους τους τομείς οι σχέσεις των δυο χωρών , χωρίς βεβαίως να σημαίνει ότι «όλα λυθήκαν».
ptroupiotis@yahoo.gr