Επισιτιστική κρίση: Σοκ - 14 χώρες «κλείνουν τα σύνορα» στις εξαγωγές τροφίμων
Επισιτιστική κρίση: Οι τιμές στα σιτηρά έχουν εκτοξευθεί λόγω πολέμου, καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς στον κόσμο. Ως αποτέλεσμα, πολλές είναι οι χώρες που έχουν απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού, αλλά και άλλες εξαγωγές τροφίμων.
Το CNBC δημοσιεύει τη λίστα με τις χώρες οι οποίες απαγορεύουν τις εξαγωγές μέχρι και το τέλος του 2022, ενώ μία χώρα έχει ανακοινώσει ότι δεν θα εξάγει δύο προϊόντα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.
Τα στοιχεία που επικαλείται, δημοσιεύθηκαν από το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Πολιτική Τροφίμων, το οποίο επισημαίνει πως «καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, υπάρχει αυξανόμενη πιθανότητα οι ελλείψεις τροφίμων, ιδιαίτερα δημητριακών και φυτικών ελαίων, να γίνουν πιο έντονες, οδηγώντας περισσότερες χώρες να στραφούν σε περιορισμούς στο εμπόριο».
Εντείνονται οι ανησυχίες για ελλείψεις τροφίμων
Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Οι τιμές του σιταριού εκτινάχθηκαν κατά περίπου 6% την περασμένη Δευτέρα μετά την ανακοίνωση της Ινδίας.
«Με τις τιμές των τροφίμων να είναι ήδη υψηλές λόγω των διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού λόγω COVID, η εισβολή της Ρωσίας ήρθε σε μια κακή στιγμή για τις παγκόσμιες αγορές», ανέφερε το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Πολιτική Τροφίμων (IFPRI) σε σημείωμα του Απριλίου.
Ήταν μόλις πριν μερικές μέρες, όταν η Ινδία ανακοίνωσε την απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών με άμεση ισχύ, καθώς η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή σιτηρών στον κόσμο προσπαθεί να συγκρατήσει τις τιμές στην εγχώρια αγορά. Εξαιρέθηκαν ωστόσο μόνο οι εξαγωγές που αφορούν παραγγελίες για τις οποίες έχουν ήδη καταβληθεί πληρωμές.
Η Αίγυπτος, το Καζακστάν, το Κόσοβο και η Σερβία έχουν επίσης απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού.
Και δεν είναι μόνο τα σιτηρά. Πολλές άλλες χώρες έχουν επίσης εφαρμόσει απαγόρευση εξαγωγών άλλων τροφίμων, λόγω της εκτίναξης του παγκόσμιου πληθωρισμού, ως αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία. Μερικά από αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνουν ηλιέλαιο, φοινικέλαιο, λιπάσματα και δημητριακά.
Εκτός δε από την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα, η επάρκεια αρκετών προϊόντων διατροφής είναι επίσης αβέβαιη. Η Ουκρανία δεν έχει μπορέσει να εξάγει σιτηρά, λιπάσματα και φυτικά έλαια, ενώ ο πόλεμος καταστρέφει καλλιέργειες και απειλεί την περίοδο φυτεύσεων.
Ποιες χώρες σταμάτησαν τις εξαγωγές και σε ποια προϊόντα
Σύμφωνα με το CNBC, οι χώρες που «κλείνουν τα σύνορα» στις εξαγωγές είναι:
Αργεντινή: σογιέλαιο, σογιάλευρο
Αλγερία: Ζυμαρικά, παράγωγα σιταριού, φυτικά έλαια, ζάχαρη
Αίγυπτος: Φυτικά έλαια, καλαμπόκι, σιτάρι, αλεύρι, έλαια, ζυμαρικά, φασόλια, φακές
Ινδία: Σιτάρι
Ινδονησία: Φοινικέλαιο, φοινικοπηρηνέλαιο
Ιράν: Πατάτες, μελιτζάνες, ντομάτες, κρεμμύδια
Καζακστάν: Σιτάρι, σιτάλευρο
Κόσοβο: Σιτάρι, καλαμπόκι, αλεύρι, φυτικά έλαια, αλάτι, ζάχαρη
Τουρκία: Μοσχάρι, πρόβειο κρέας, αίγειο κρέας, βούτυρο, μαγειρικά έλαια
Ουκρανία: Σιτάρι, βρώμη, κεχρί, ζάχαρη
Ρωσία: Ζάχαρη, σπόροι ηλίανθου, σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, αραβόσιτος σε κόκκους, σίκαλη
Σερβία: σιτάρι, καλαμπόκι, αλεύρι, λάδι
Τυνησία: Φρούτα, λαχανικά
Κουβέιτ: Προϊόντα κοτόπουλου, φυτικά έλαια, δημητριακά