Επισιτιστική κρίση: Ο πόλεμος παγώνει τις εξαγωγές κι εκτοξεύει τις τιμές - Ελλείψεις στην Ευρώπη, η εικόνα στην Ελλάδα [vid]
Με επισιτιστική κρίση κινδυνεύουν πολλές χώρες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η εκτόξευση των τιμών σιταριού αλλά και το πάγωμα των εξαγωγών από τη Ρωσία και την Ουκρανία αυξάνει επικίνδυνα τις τιμές των τροφίμων και δημιουργεί ανησυχία και για την επάρκεια προϊόντων.
Στο κορυφαίο παγκοσμίως χρηματιστήριο αγροτικών προϊόντων στο Σικάγο το σιτάρι είναι κατά 50% ακριβότερο από ότι πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο λόγος για την εκτόξευση της τιμής είναι ότι Ρωσία και Ουκρανία ανήκουν στους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς σιταριού, λέει ο Μάτιν Κάιμ, επικεφαλής του γερμανικού Κέντρου Ερευνών για την Ανάπτυξη ZEF στη Βόννη: "Στη Ρωσία και Ουκρανία μαζί αναλογεί περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου σταριού", λέει ο γερμανός ειδικός.
Η Ρωσία είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού παγκοσμίως, ενώ ακολουθούν ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία και στην πέμπτη θέση η Ουκρανία. Όπως όμως επισημαίνει ο Μάτιν Κάιμ τα δύσκολα έπονται: "Ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής σιταριού από την Ρωσία και την Ουκρανία εξάγεται το φθινόπωρο. Κατά συνέπεια οι μεγαλύτερες δυσκολίες είναι ακόμα μπροστά μας".
Stop στις εξαγωγές από τη Μόσχα
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας υπέγραψε χθες διάταγμα για την απαγόρευση των εξαγωγών λευκής και ακατέργαστης ζάχαρης μέχρι τις 31 Αυγούστου και των εξαγωγών σιταριού, σίκαλης, κριθαριού και καλαμποκιού μέχρι τις 30 Ιουνίου στις γειτονικές χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης.
Εξάλλου για παγκόσμια επισιτιστική κρίση προειδοποιεί πλησιάζει αν δεν σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία επειδή οι τιμές των λιπασμάτων εκτοξεύονται με τους αγρότες να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά δήλωσε ο Ρώσος μεγιστάνας Αντρέι Μελνιτσένκο που δραστηριοποιείται στον χώρο των λιπασμάτων και του άνθρακα. «Ένα από τα θύματα αυτής της κρίσης θα είναι η γεωργία και τα τρόφιμα», είπε ο Μιλιτσένκο, ιδρυτής της EuroChem, ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς λιπασμάτων της Ρωσίας, αναφέρει το Reuters.
Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παραγωγός ποτάσας, φωσφορικών και αζωτούχων λιπασμάτων.
Οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων που είχαν ήδη διαταραχθεί από τον COVID-19 δέχονται ακόμη ένα χτύπημα Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων και των ζωοτροφών θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 20% ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, προκαλώντας άλμα στον παγκόσμιο υποσιτισμό, ανακοίνωσε την Παρασκευή η υπηρεσία τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών.
Γερμανία: Ελλείψεις σε βασικά προϊόντα προκαλούν αγορές πανικού στα σούπερ μάρκετ
Έλλειψη σε μαγειρικό λάδι, αλεύρι, μαγιά, αλλά και βασικών ειδών όπως το αλάτι και τα ζυμαρικά, παρατηρείται ήδη σε αρκετά γερμανικά σούπερ μάρκετ, καθώς πολλοί καταναλωτές, υπό τον φόβο κρίσης με μονιμότερα χαρακτηριστικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της αύξησης των τιμών ενέργειας, σπεύδουν να προμηθευτούν μεγαλύτερες ποσότητες. Κάποια σούπερ μάρκετ εφαρμόζουν ήδη περιορισμούς.
«Θεωρούμε ότι αυτός ο πόλεμος θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις τιμές», δηλώνει στην Augsburger Allgemeine ο Πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αγροτοπαραγωγών Γιοάχιμ Ρούκβιντ και επισημαίνει ότι οι αγρότες υποφέρουν ήδη από το υψηλό κόστος παραγωγής. «Στην περίπτωση των λιπασμάτων, υπάρχουν ήδη τα πρώτα σημεία συμφόρησης ή αστοχιών, οι τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές και, λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, θα συνεχίσουν να αυξάνονται», τονίζει ο ίδιος και επισημαίνει ότι αυτές οι συνθήκες επηρεάζουν άμεσα τις τιμές και την επάρκεια αλεύρων και προϊόντων σιτηρών.
Το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, ενώ η Ουκρανία βρισκόταν στην πέμπτη θέση. Ο πόλεμος έχει τώρα ακινητοποιήσει τις εξαγωγές, προκαλώντας επιπλέον προβλήματα στην αγορά.
Οι ειδικοί της κυβέρνησης παρόλα αυτά δεν θεωρούν για την ώρα ότι θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές ελλείψεις τροφίμων. Μακροπρόθεσμα ωστόσο, όπως επισημαίνει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας για Καταστροφές, δεν αποκλείεται να υπάρξουν προβλήματα στην προμήθεια προϊόντων όπως η μουστάρδα, τα δημητριακά και το μαγειρικό λάδι.
«Αλεύρι για 2 μήνες έχουν οι μύλοι στην Ελλάδα»! SOS από αρτοποιούς για ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ στα σιτηρά
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επαγγελματίες στον κλάδο της αρτοποιίας με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τις προειδοποιήσεις για παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Στη δίνη των αυξήσεων του ενεργειακού κόστους και των τιμών πρώτων υλών βρίσκεται το λιανεμπόριο, με τις αυξήσεις σε βασικά προϊόντα να αποτυπώνονται πλέον στις τσέπες των καταναλωτών.
«Η τιμή των αλεύρων έχει εκτιναχθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες» είπε σε Mega/OPEN ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλη Μούσιος. «Οι πρώτες παράλαβες των μαλακών σιτηρών την προηγούμενη εβδομάδα ήταν έως και 60% επάνω. Το μικρό τσουβάλι από 13 – 15 ευρώ που ήταν παλιά, ξεπέρασε τα 22 ευρώ» πρόσθεσε.
«Το 20% των μαλακών σιτηρών το εισάγουμε από την Ουκρανία, το 10% από τη Ρωσία και το 5% από τη Μολδαβία», σημείωσε ο κ. Μούσιος, επισημαίνοντας ότι οι αυξήσεις σε βασικά είδη, όπως το ψωμί, θα είναι αναπόφευκτες. «Υπάρχουν και αγορές Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Σερβία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, όμως όλες αυτές οι χώρες έχουν κλείσει τα σύνορά τους και δεν κάνουν εξαγωγές» ανέφερε.
«Θα δούμε τις επόμενες ημέρες, μόλις παραλάβουν τα άλευρα με αυξημένες τιμές, αυξήσεις» είπε για την τιμή του ψωμιού. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποιες θα είναι οι αυξήσεις, ο κάθε συνάδελφος θα εκτιμήσει, αλλά σίγουρα δε θα σταματήσουμε εδώ. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει που θα φτάσουν οι αυξήσεις. Τίποτα δεν αποκλείεται» είπε ο κ. Μούσιος.
Εξάλλου μιλώντας σε τοπικό μέσο της Θεσσαλίας ο κ. Μούσιος δήλωσε: Με δεδομένο ότι Ρωσία και Ουκρανία αποτελούν το 30% της παγκόσμιας παραγωγής σίτου και πλέον, πρόκειται για «χαμένες αγορές» (τουλάχιστον για την Ευρώπη) με τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο. Οι κυρώσεις και ο οικονομικός πόλεμος που κήρυξαν, ενεργώντας ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΑ οι ηγέτες της Δύσης, ήταν το “κερασάκι” στην τούρτα.
Μακρής (ΣΕΛΠΕ): Έρχονται ανατιμήσεις στην λιανική που θα φτάσουν στο 10-15%
«Δυστυχώς επίκεινται ανατιμήσεις, διότι όταν η αλυσίδα προμήθειας, το πετρέλαιο, οι πρώτες ύλες, ό,τι είναι παράγωγο ενέργειας ανεβαίνει δεν μπορεί να είναι στατικό το προϊόν που παράγεται από όλη αυτή την αλυσίδα των ανατιμήσεων» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης (ΣΕΛΠΕ) Αντώνης Μακρής.
«Αν αύριο το πρωί, έπρεπε οι εταιρείες που πουλάνε τρόφιμα να ισοφαρίσουν, όχι να κερδίσουν, την διαφορά του ρεύματος, έπρεπε να ανεβάσουν 5% οριζόντια όλα τα προϊόντα. Αυτό που σώζει και τον καταναλωτή και εμείς είναι ο ανταγωνισμός» σημείωσε ο κ. Μακρής.
«Επειδή το 73%-74% των προϊόντων που πουλάμε είναι εισαγόμενα και ακόμα και αυτά που νομίζουμε ότι ιδιοπαράγονται, δεν ιδιοπαράγονται αλλά εξαρτώνται πάλι από το εξωτερικό, ό,τι συμβαίνει απ’ έξω έρχεται κατευθείαν στην τσέπη μας και στο τραπέζι μας. Τα γεγονότα μας τρέχουν, δεν τα τρέχουμε, άρα βλέπουμε τις τιμές να ανεβαίνουν και αιφνιδιαζόμαστε και εμείς» προσέθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ.
Χωρίς να είναι δυνατόν να προβεί σε ακριβείς εκτιμήσεις, λόγω της ρευστής κατάστασης, για τις ανατιμήσεις που έρχονται στα προϊόντα λιανικής, ο κ. Μακρής προέβλεψε πάντως ότι σε περιπτώσεις θα διαμορφωθούν και σε ποσοστά της τάξης του 10%-15%.
«Κάθε εταιρεία ανάλογα με το προϊόν που προμηθεύεται, τι έχει στην αποθήκη, τι έχει καταφέρει στην πίεση με τον προμηθευτή να πάρει σε σχέση με την τιμή, σε ποιους απευθύνεται, αν πρέπει να το κάνει προωθητικά για να τραβήξει τον καταναλωτή, αυτά τα πράγματα μπαίνουν σταδιακά, άρα δεν έχουν προσδιορισμό χρονικό ούτε ποσοστιαίο».
Επανενεργοποιείται η Επιτροπή Επισιτιστικής Ασφάλειας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Στην επανενεργοποίηση της Επιτροπής Επισιτιστικής Ασφάλειας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για την ανεύρεση εναλλακτικών αγορών (δημητριακών), λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου και της βουλευτού του ΜέΡΑ25 Μαρίας Απατζίδη.
Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, επανενεργοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η Επιτροπή Επισιτιστικής Ασφάλειας, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, εκπροσώπων της αγοράς, και ακαδημαϊκών, από τους οποίους ζητήθηκε πρόταση για τις καλύτερες εναλλακτικές αγορές οι οποίες θα μπορέσουν να καλύψουν τη ζήτηση (δημητριακών). Παράλληλα, επιδιώκουμε να εξαλείψουμε αχρείαστα γραφειοκρατικά εμπόδια για την εισαγωγή προϊόντων από τις εναλλακτικές αγορές, είπε ο κ. Γεωργαντάς.
Πρέπει να στηρίξουμε τους αγρότες μας αλλά και να περιορίσουμε την εξάρτησή μας από αγροτικά προϊόντα που εισάγουμε από άλλες χώρες τόνισε ο κ. Γεωργαντάς υπενθυμίζοντας ότι "έχουμε ζητήσει από το Συμβούλιο Υπουργών, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για παραγωγές προϊόντων, τα οποία εισαγάγαμε μέχρι τώρα από Ουκρανία και Ρωσία, όπως είναι το μαλακό σιτάρι και ο αραβόσιτος. Ήδη, όπως έχει ανακοινωθεί, το μαλακό σιτάρι θα είναι μέσα στις συνδεδεμένες επιδοτήσεις για τη νέα περίοδο και θα ζητηθεί από εμένα να συμπεριληφθεί και ο αραβόσιτος, που είναι πολύ αναγκαίο συστατικό για τις ζωοτροφές" σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Προειδοποιούν οι παραγωγοί
Οι παραγωγοί που βλέπουν τα προβλήματα σε τιμές και επάρκεια τόσο στα λιπάσματα όσο και στις ζωοτροφές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για μία άνευ προηγουμένου παγκόσμια διατροφική κρίση.
Ο Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Σπύρος Κίντζιος μίλησε στο MEGA και αναφέρθηκε στο γεγονός πως όλες οι χώρες πρέπει να ανησυχούν για μια επικείμενη επισιτιστική κρίση.