Επικίνδυνο καλοκαίρι: Πώς η ζέστη μπορεί να γίνει φονική για τον ανθρώπινο οργανισμό
Με τα περιστατικά με τουρίστες στα νησιά να αυξάνονται, ειδικός εξηγεί στο Action 24 αν η ζέστη μπορεί τελικά να σκοτώσει.
Ο φετινός Ιούνιος αναμένεται να είναι ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα, ο καύσωνας έχει ήδη επισκεφτεί από νωρίς τη χώρα, ενώ διάχυτη είναι η ανησυχία για τα αυξανόμενα περιστατικά με εξαφανίσεις ή και θανάτους τουριστών, μετά από διαδρομές που έκαναν υπό πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει τελικά η ζέστη για τον ανθρώπινο οργανισμό και υπό ποιες συνθήκες;
«Το κοινό στοιχείο στα διάφορα περιστατικά των ξένων στη χώρα, είναι ότι όλοι ήταν άνω των 55 ετών και είχαν πάει να περπατήσουν. Το περπάτημα θέλει μία προστασία για να γίνει, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες. Γιατί έχει αυξηθεί η θερμοκρασία και το να προσαρμοστεί ο οργανισμός μας είναι πολύ δύσκολο», δήλωσε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, παθολόγος και καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής, μιλώντας στο Action 24.
Κάνοντας λόγο για πολύ διαφορετικές συνθήκες στην περίοδο της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της θερμοκρασίας και στη χώρα μας, η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε: «Πρέπει να κάνουμε διάφορες προστατευτικές κινήσεις. Να κρατάμε νερό, να επιλέγουμε τα κατάλληλα ρούχα και διατροφή».
Πώς μας καταβάλλει η ζέστη
Εξηγώντας τους τρόπους με τους οποίους η ζέστη μπορεί να δημιουργήσει βλάβες στον οργανισμό, σημείωσε: «Το πρώτο που συμβαίνει είναι η υπερθέρμανση του οργανισμού. Το αίμα κυκλοφορεί εξωτερικά για να μπορέσει να φτάσει στον ιδρώτα. Αυτό μειώνει το αίμα που κυκλοφορεί σε άλλα όργανα, τα οποία θεωρούνται πολύ σημαντικά, όπως στον εγκέφαλο και την καρδιά».
«Η καρδιά πιέζεται. Ο εγκέφαλος, επίσης, δεν μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά, για αυτό και έχουμε ζαλάδα ή και απώλεια συνείδησης», ανέφερε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
«Ακόμα, αρχίζουμε και αφυδατωνόμαστε γιατί με τον ιδρώτα που βγάζουμε, προσπαθούμε να αφαιρέσουμε νερά από τον οργανισμό μας και να δροσιστούμε. Όλη αυτή η αφυδάτωση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τον οργανισμό», είπε.
Υπογράμμισε δε ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πιθανότητα για θρομβώσεις, ενώ οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
«Είναι πολύ σημαντικό το νερό, η ελαφριά διατροφή, η σωστή ένδυση. Ακόμα, για ανθρώπους από περίπου 60 ετών και πάνω, όταν πηγαίνουν για περπάτημα η για κολύμπι, είναι καλό να έχουν και κάποιον άλλον άνθρωπο μαζί τους», επισήμανε.
«Με τις αυξημένες θερμοκρασίες και τον καύσωνα έχουμε και άλλα προβλήματα υγείας. Πρώτον, από τα κουνούπια, που
θεωρούνται πλέον οι μεγαλύτεροι διαβιβαστές νοσημάτων στον κόσμο. Επίσης, πρόβλημα είναι οι γαστρεντερίτιδες», επισήμανε η επιστήμονας.
«Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείχνουν τα άτομα με συνοδά νοσήματα, ειδικά αυτά που παίρνουν κάποια φάρμακα. Έχει βρεθεί ότι αυτά τα άτομα έχουν λιγότερες δυνατότητες θερμορύθμισης», τόνισε.
Τι να κάνουμε όταν καταλαβαίνουμε ότι μας έχει πειράξει η ζέστη
Στην ερώτηση για το τι μπορούμε να κάνουμε όταν διαπιστώσουμε ότι αρχίζει να μας καταβάλει η ζέστη, η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου σημείωσε: «Πρώτα από όλα, ψάχνουμε να βρούμε μία πηγή νερού. Να πιούμε νερό και να κάνουμε ένα δροσερό μπάνιο, έτσι ώστε να μειωθεί η θερμοκρασία του σώματός μας. Και δεύτερον, προσπαθούμε αμέσως να έρθουμε σε επαφή με κάποιο άλλο άτομο, γιατί μπορεί να χρειαστούμε πρώτες βοήθειες».