Επίδομα βενζίνης: Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας η επιδότηση - Τα εισοδηματικά κριτήρια [vid]
Στην αποκάλυψη πως η στήριξη πολιτών με επιδότηση για την προμήθεια καυσίμων κίνησης θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας προέβη, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε επίσης πως ολοκληρώνονται οι εργασίες για την ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα καταχωρούνται τα δεδομένα αγοράς των καυσίμων από τους δικαιούχους και στη συνέχεια θα προκύπτει το ύψος της επιδότησης. Ο ίδιος πάντως δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το πώς ακριβώς θα επιστρέφονται στον δικαιούχο τα χρήματα.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ,τα εισοδηματικά κριτήρια των δικαιούχων, ενώ αναμενόταν να είναι γύρω στα 30.000 ευρώ, το βράδυ της Τρίτης το οικονομικό επιτελείο «κατέβασε» το όριο στα 20.000 ευρώ με 3.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί ενώ δεν αποκλείεται τελικά να κλείσει στις 25.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο δικαιούχος θα πληρώνει στο βενζινάδικο το συνολικό ποσό και στη συνέχεια θα κάνει ηλεκτρονική αίτηση και η επιστροφή θα πιστώνεται στον τραπεζικό του λογαριασμό.
Ο Νίκος Παπαγεωργίου, Πρόεδρος Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, είπε πως η επιδότηση «πρέπει να γίνει οριζόντια και όλοι οι συμπολίτες μας να έχουν επιδότηση με την μορφή ενός voucher. Είναι λάθος η άποψη ότι άνθρωποι που έχουν ένα εισόδημα πχ. 1000 ευρώ τον μήνα δεν πλήττονται και μπορούν να βάζουν βενζίνη άμεσα».
«Εμείς από το 2013 είμαστε έτοιμοι με το σύστημα εισροών – εκροών. Κάθε απόδειξη που παίρνει ο καταναλωτής έχει έναν μοναδικό αριθμό. Ο καταναλωτής θα μπορεί να ανεβάσει αυτόν τον αριθμό στην πλατφόρμα και να γίνει η διασταύρωση και να του επιστραφούν χρήματα μέσω κάποιας εκκαθάρισης», προσέθεσε, σχετικά με το πώς μπορεί να γίνεται η σχετική διαδικασία.
Μπορεί η τιμή του διυλιστηρίου της απλής αμόλυβδης βενζίνης να έχει μειωθεί κατά 4% τις προηγούμενες ημέρες ως απότοκο της πτώσης της διεθνής τιμής του πετρελαίου, ωστόσο η μείωση αυτή δεν έχει ακόμη περάσει στις τιμές των πρατηρίων.
Συγκεκριμένα, από τα 1,61 ευρώ ανά λίτρο που ήταν στις 11 Μαρτίου η τιμή του διυλιστηρίου της απλής αμόλυβδης βενζίνης έχει σήμερα υποχωρήσει στο 1,56 ευρώ ανά λίτρο, κάτι που σημαίνει πως εάν υπολογίσουμε και το ΦΠΑ 24% η τιμή λιανικής θα έπρεπε να είναι στο 1,93 ευρώ ανά λίτρο (εξαιρουμένου του περιθωρίου των πρατηρίων). Ωστόσο, διαπιστώνεται πως οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα με εκείνα της 11η Μαρτίου, κάτι που σημαίνει πως κάποιοι αισχροκερδούν και πως οι έλεγχοι εκ μέρους του υπουργείου Ανάπτυξης δεν είναι επαρκής.