Επιχείρηση «μαμούθ» για εμπορία ανθρώπων στη γεωργία - «Τσίμπησαν» λαβράκια
Πανευρωπαϊκή επιχείρηση «μαμούθ» πραγματοποίησαν από κοινού Europol και Επιθεώρηση Εργασίας με στόχο τον εντοπισμό εργαζομένων που πλήττονται από εργασιακή εκμετάλλευση. Σε αυτή τη μυστική επιχείρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, συμμετείχε ένα ευρύ φάσμα αρχών, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας, των μεταναστευτικών υπηρεσιών και των συνοριοφυλάκων, των επιθεωρήσεων εργασίας και των φορολογικών αρχών από 17 χώρες.
Η επιχείρηση, πέρασε κάτω από τα δημοσιογραφικά «ραντάρ», παρά το γεγονός ότι οδήγησε σε 38 συλλήψεις, ταυτοποίηση 43 υπόπτων διακινητών και εκκίνηση 20 νέων ποινικών ερευνών.
Από την επιχείρηση, η οποία είχε στόχο την πάταξη της εμπορίας ανθρώπων και της εργασιακής εκμετάλλευση στον γεωργικό τομέα, εντοπίστηκαν 1.583 εργαζόμενοι που υπέστησαν εκμετάλλευση και εργασιακές παραβάσεις (συμπεριλαμβανομένων 353 που αναγνωρίστηκαν ως πιθανά θύματα εμπορίας ανθρώπων). Παράλληλα, εντοπίστηκαν 687 εργοδότες που διέπραξαν εργατικές παραβάσεις, ενώ άνοιξε ο δρόμος για 156 νέες επιθεωρήσεις από τις αρχές εργασίας.
Μπαράζ ελέγχων και στην Ελλάδα – Στην εισαγγελία τα «λαβράκια» που εντόπισαν ΕΛΑΣ-Europol και Επιθεώρηση Εργασίας
Σύμφωνα με πληροφορίες του Flash.gr στο πλαίσιο αυτής της «σαρωτικής» επιχείρησης πραγματοποιήθηκε μπαράζ ερευνών και στην ελληνική επικράτεια, με τους «ράμπο» της επιθεώρησης εργασίας, της ΕΛΑΣ και της Europol να βγάζουν «λαβράκια», τα οποία σήμερα βρίσκονται στα…χέρια της εισαγγελίας.
Στην επιχείρηση συμμετείχαν οι χώρες: Γαλλία (αρχηγός δράσης), Ισπανία (συνεπικεφαλής), Ιταλία (συναρχηγός), Ρουμανία (συνεπικεφαλής), Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Ελλάδα, Ιρλανδία, Λετονία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Σουηδία, Αλβανία, Μολδαβία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία
Παρόμοιες εγκληματικές πρακτικές σε διάφορες χώρες
Πίσω από τα στοιχεία που αναφέρθηκαν από τις συμμετέχουσες αρχές επιβολής του νόμου και εργασίας βρίσκεται ίσος αριθμός ατόμων που πλήττονται από αυτήν την αδίστακτη εκμετάλλευση. Οι εργαζόμενοι στον γεωργικό τομέα, ιδίως εκείνοι που απασχολούνται σε ανειδίκευτους και ανεπίσημους ρόλους, αντιμετωπίζουν σημαντικό κίνδυνο εκμετάλλευσης, ο οποίος είναι ακόμη υψηλότερος για όσους εργάζονται σε εποχιακές θέσεις εργασίας. Ερευνητές σε όλη την Ευρώπη έχουν επιβεβαιώσει παρόμοιο τρόπο δράσης σε σχέση με την εμπορία ανθρώπων και την εργασιακή εκμετάλλευση στη γεωργία.
Αυτές κυμαίνονται από παραβιάσεις της νομοθεσίας για τους κατώτατους μισθούς ή τις ώρες εργασίας, αναντιστοιχίες μεταξύ των πληρωμών και των πραγματικών ωρών εργασίας των εργαζομένων, έως την απασχόληση ανηλίκων και πρακτικές όπως η δουλεία λόγω χρέους ή η παρακράτηση ταυτότητας ή ταξιδιωτικών εγγράφων. Οι υπάλληλοι έλεγξαν χιλιάδες έγγραφα, όπως άδειες διαμονής, καθώς αυτά συχνά πλαστογραφούνται, παραποιούνται ή χρησιμοποιούνται καταχρηστικά μέσω της παρόμοιας μεθόδου. Εκτός από την παράνομη εργασία και, συνεπώς, εκτός του νομικού πλαισίου που τους προστατεύει, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν συχνά άθλιες συνθήκες στέγασης και υγιεινής.
Παρασύρουν τους εργαζόμενους στην εργασιακή εκμετάλλευση με ψεύτικες αγγελίες εργασίας παρασύρουν
Η Europol προσφέρει έναν οδηγό για τον εντοπισμό πλαστών αγγελιών εργασίας. Οι ψεύτικες αγγελίες εργασίας χρησιμοποιούνται από εγκληματίες για να εκμεταλλευτούν ευάλωτα άτομα που αναζητούν εργασία. Αυτά τα παραπλανητικά συστήματα περιλαμβάνουν την ανάρτηση δελεαστικών αγγελιών εργασίας, συχνά από ψεύτικες εταιρείες, ή την παραποίηση των συνθηκών εργασίας για την προσέλκυση θυμάτων.
Οι στόχοι είναι συνήθως άτομα σε επισφαλή οικονομική κατάσταση που επιδιώκουν να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση, με πολλές διαφημίσεις να προσφέρουν ευκαιρίες στο εξωτερικό για περαιτέρω απομόνωση των θυμάτων.
Αυτή η απάτη συνήθως εκτυλίσσεται σε τρία βήματα: τη δημοσίευση ελκυστικών αγγελιών εργασίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στους ιστότοπους πρόσληψης, ακολουθούμενη από την επαφή με τους αιτούντες μέσω εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων και, τέλος, την άφιξη θυμάτων σε χώρους εργασίας με κακές συνθήκες που δεν μοιάζουν ούτε στο ελάχιστο με αυτό που υποσχέθηκαν.
Για να προστατευθούν, συνιστάται στα άτομα που αναζητούν εργασία να διεξάγουν ελέγχους ιστορικού στην εταιρεία και τους υπεύθυνους προσλήψεων, να ελέγχουν τις λεπτομέρειες της θέσης εργασίας για μη ρεαλιστικούς ισχυρισμούς και να προσέχουν τα γραμματικά και ορθογραφικά λάθη στις διαφημίσεις. Το EURES (Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες Απασχόλησης) προσφέρει ένα δίκτυο 900 συμβούλων που μπορούν να παρέχουν πληροφορίες, βοήθεια και βοήθεια σε διασυνοριακά άτομα που αναζητούν εργασία μέσω προσωπικών επαφών, και διαθέτει επίσημη βάση δεδομένων με τις προσφορές εργασίας.
Δυναμικό παρών στις επιχειρήσεις από την Ελλάδα – Κοινή εκπαίδευση της ΕΛΑΣ με τους «ράμπο» της Επιθεώρησης Εργασίας
Τα τελευταία χρόνια η ελληνική Επιθεώρηση Εργασίας έχει ενεργοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, συμμετέχοντας ενεργά σε τέτοιου τύπου κοινές επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στη μάχη για την πάταξη της εμπορίας ανθρώπων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη πραγματοποιούνται δράσεις κοινής εκπαίδευσης μεταξύ αστυνομικών και επιθεωρητών εργασίας, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων με τη μορφή της εργασιακής εκμετάλλευσης. Μάλιστα, η πιο πρόσφατη έλαβε χώρα στην Θεσσαλονίκη και η εκδήλωση οργανώθηκε από την Α21 Greece, στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας με την Επιθεώρηση Εργασίας και υπό την αιγίδα του Εθνικού Εισηγητή για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.
Την εκπαιδευτική ημερίδα παρακολούθησαν 70 επιθεωρητές εργασίας και αστυνομικοί . Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο σημερινός διοικητής της Επιθεώρησης Εργασίας, κ. Γιώργος Τζιλιβάκης, υπογράμμισε την αξία των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών δράσεων, που έχουν ήδη αποδώσει αποτελέσματα στην επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα της στελεχών της Ανεξάρτητης Αρχής. Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν υψηλά την εκδήλωση, ως προς την επίτευξη των εκπαιδευτικών της στόχων, χάρη στα εξειδικευμένα στελέχη της Α21, τους εμπειρους εκπροσώπους της δικαστικής αρχής, της επιθεώρησης εργασίας και της Αστυνομίας, οι οποίοι ανέλαβαν την εκπαίδευση.
Την ίδια στιγμή, φυσικά, η Επιθεώρησης Εργασίας και η ΕΛΑΣ δεν σταματούν τους σαρωτικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα. Πρόσφατα, εξαρθρώθηκε κύκλωμα παράνομης απασχόλησης αλλοδαπών στην Ανατολική Αττική, μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας, με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, σε επιχείρηση συσκευασίας και εκτύπωσης. Εκεί είχαν βρεθεί να απασχολούνται 45 παράνομα διαμένοντες στη χώρα αλλοδαποί, από την Αιθιοπία, το Πακιστάν, την Ινδία και τη Γεωργία. Ανάμεσά τους είναι και πέντε ανήλικοι εργαζόμενοι.