Επιχείρηση Γάζα: Ο ρόλος της Ελλάδας και τρία σενάρια για ανθρωπιστική βοήθεια
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διπλωματικές προσπάθειες με στόχο να παραταθεί πέραν της Πέμπτης η ανακωχή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, προκειμένου να συνεχιστούν οι απελευθερώσεις ομήρων και να παραμείνει ανοιχτό το ανθρωπιστικό «παράθυρο» για περισσότερη βοήθεια προς τους άμαχους στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι προσπάθειες που γίνονται στο πεδίο αφήνουν σημάδια αισιοδοξίας σε ότι αφορά την άμεση αντιμετώπιση της μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης.
Η Αθήνα εκτιμά ότι η ανθρωπιστική παύση μπορει να δημιουργήσει μια θετική δυναμική δίνοντας ένα μικρό περιθώριο στις συζητήσεις για την επόμενη μέρα και στις προσπάθειες που στοχεύουν στη μόνιμη κατάπαυση του πυρός, ώστε σε βάθος χρόνου να ανοίξει ο δρόμος για μια μόνιμη λύση στο Μεσανατολικό, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ωστόσο, στην παρούσα φάση αυτό που προέχει πέραν της ανταλλαγής ομήρων και αιχμαλώτων, είναι η αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα, κάτι που η Αθήνα εκτιμά ότι μπορεί να συμβεί με την αύξηση των σημείων εισόδου, πέραν της Αιγύπτου και του συνοριακού περάσματος της Ράφας.
O απευθείας θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος Κύπρου - Νότιας Γάζας στην παρούσα φάση δεν κρίνεται βιώσιμος, καθώς καμία πλευρά δεν μπορεί να εγγυηθεί ένα ασφαλές λιμάνι, κυρίως στην περιοχή του Χαν Γιουνίς, όπου είχαν επικεντρωθεί οι συζητήσεις.
Τα τρία σενάρια
Σύμφωνα με πληροφορίες του Flash.gr, η Αθήνα ασκώντας διπλωματία επί του πεδίου και διατηρώντας ανοικτούς τους δίαυλους επικοινωνίας με το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή και τις αραβικές χώρες της περιοχής, συμμετέχει ενεργά στις συνομιλίες εξετάζοντας τρία σενάρια για τη δημιουργία επιπλέον ανθρωπιστικών οδών.
Το πρώτο σενάριο το οποίο έχει τεθεί επί τάπητος αφορά τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας απευθείας σε έδαφος του Ισραήλ και συγκεριμένα στο λιμάνι του Ασντόντ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας για εισαγόμενα εμπορεύματα και διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές.
Το δεύτερο σενάριο το οποίο εξετάζεται είναι η δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου απευθείας από τη Δυτική Όχθη προς τη Λωρίδα της Γάζας.
Τέλος, το τρίτο σενάριο το οποίο φέρεται να επεξεργάζεται η Αθήνα σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και όλους όσοι εμπλέκονται στην κρίση, είναι η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάνει στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας από πέρασμα στα βόρεια, χωρίς να αποκλείεται η εμπλοκή της Ιορδανίας.
Γεραπετρίτης: Το ΝΑΤΟ να δώσει έμφαση και στο Νότο
Στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αναφέρθηκε κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο Γιώργος Γεραπετρίτης, με τον υπουργό Εξωτερικών να επισημαίνει την ανάγκη η Συμμαχία να δώσει έμφαση και στον Νότο.
Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα και στην ευρύτερη περιοχή, το μεταναστευτικό, αλλά και τα γεγονότα στη Βόρεια Αφρική και την Yποσαχάρια Αφρική καλούν για «μια ιδιαίτερη προσέγγιση και έμφαση στην περιοχή αυτή κάτι που είναι σημαντικό και για την αντίληψη την οποία έχει ο αραβικός κόσμος αλλά και η Αφρική σε σχέση με την Ατλαντική Συμμαχία».