Επέτειος Πολυτεχνείου: Ειρηνική πορεία μνήμης στην Αθήνα, έξι συλλήψεις - Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη
Ολοκληρώθηκαν οι (τριήμερες) εκδηλώσεις για τους εορτασμούς της 51ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Με μία από τις μεγαλύτερες (σε συμμετοχή και παλμό) πορείες των τελευταίων χρόνων ολοκληρώθηκαν οι (τριήμερες) εκδηλώσεις για τους εορτασμούς της 51ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Φοιτητικοί σύλλογοι, πολιτικοί αρχηγοί, εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων, καθώς και χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών, απέτισαν φόρο τιμής και μνήμης στους εξεγερθέντες φοιτητές.
Παρά τις δεκάδες προσαγωγές και τις έξι συλλήψεις που έγιναν, οι πορείες στην Αθήνα ολοκληρώθηκαν ειρηνικά και χωρίς επεισόδια, σε αντίθεση με την Θεσσαλονίκη όπου υπήρξαν συγκρούσεις διαδηλωτών με την Αστυνομία. Φέτος, τελικός προορισμός ήταν η ισραηλινή πρεσβεία, με τους διαδηλωτές και τις διαδηλώτριες να φωνάζουν συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ και υπέρ της Παλαιστίνης.
Φοιτητικοί σύλλογοι με κεντρικά συνθήματα «Το Πολυτεχνείο ζει σε αγώνες μας καλεί» και «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», φορείς, κόμματα, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος και στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη και κατευθύνθηκαν προς την αμερικανική πρεσβεία και στη συνέχεια προς στην ισραηλινή πρεσβεία. Παράλληλα, η πορεία του ΚΚΕ ξεκίνησε ξεχωριστά από τη συμβολή των οδών Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου.
Του συλλαλητηρίου προπορεύτηκε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 κρατώντας πανό με σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό» ενώ σε κάποια στιγμή, στο ξεκίνημα της πορείας, υπήρξε μια εστία μικροέντασης με υποστηρικτές - όπως έγινε γνωστό - του Στέφανου Κασσελάκη.
Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι κρατώντας μια μεγάλη παλαιστινιακή σημαία πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης.
Ολοκληρώθηκε η πορεία με την αιματοβαμμένη σημαία
Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου. Φοιτητές - μέλη της ΠΑΣΠ που συνόδευαν την ιστορική σημαία έφτασαν λίγο πριν τις 15:30 μπροστά από το Πολυτεχνείο, άνοιξαν την αιματοβαμμένη σημαία φώναξαν συνθήματα όπως «αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε» και συνέχισαν την πορεία τους προς την αμερικανική πρεσβεία.
Σημειώνεται ότι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λόγω των εκδηλώσεων για την 51η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ισχύουν στο οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας αλλά και στις σταθερές συγκοινωνίες. Λίγο πριν από τις 21:00, η ΕΛΑΣ έδωσε εντολή να ανοίξουν οι σταθμοί Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής και Πανεπιστήμιο, που είχαν κλείσει λόγω των μέτρων ασφαλείας και οι συρμοί διέρχονταν από αυτούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση.
Μολότοφ και δακρυγόνα
Ολοκληρώθηκε, λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ, η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, που ξεκίνησε νωρίτερα το απόγευμα από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η πορεία για το Πολυτεχνείο, με τα μέλη του Συνδέσμου Εξορισθεντων Φυλακισθέντων Αγωνιστών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 στην κορυφή της, κινήθηκε σε δύο τμήματα, στην ίδια διαδρομή, με μικρή διάφορα ώρας και με απόσταση μεταξύ τους και σε αυτήν συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι, οργανώσεις κόμματα, συνδικάτα, παρατάξεις και απλοί πολίτες. Η πορεία κατέβηκε την οδό Εθνικής Αμύνης και συνέχισε στις οδούς Τσιμισκή, Ίωνος Δραγούμη και Εγνατία.
Στο ύψος του προξενείου των ΗΠΑ, στην οδό Τσιμισκή, διαδηλωτές έκαψαν πάνω στο οδόστρωμα σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ και άναψαν πυρσούς. Ένα τμήμα της πορείας ολοκληρώθηκε στο άγαλμα του Βενιζέλου και το υπόλοιπο τμήμα της κινήθηκε και κατέληξε στην Καμάρα.
Με τη λήξη της πορείας μικρός αριθμός ατόμων, με καλυμμένα τα πρόσωπα τους, κινήθηκαν προς τις αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν κλείσει με κλούβες την Εγνατία Οδό στο ύψος της ΕΥΑΘ και έριξαν εφτά- οκτώ αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ στο οδόστρωμα. Οι αστυνομικοί απάντησαν με κρότου λάμψης και δακρυγόνα και τους απώθησαν προς τη Ροτόντα και στα γύρω στενά.
Νωρίτερα, το απόγευμα, πριν από την πορεία, εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων, κομμάτων και συνδικάτων, μεταξύ αυτών και η διοίκηση του Εργατουπαλληλικου Κέντρου Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν στεφάνια και λουλούδια στο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής, τιμώντας την ιστορική επέτειο του Πολυτεχνείου, το 1973, ενάντια στην επτάχρονη δικτατορία.
Ανάλογες πορείες έγιναν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας όπως η Πέτρα και το Ηράκλειο της Κρήτης.
Δείτε πώς κάλυψε το flash.gr λεπτό προς λεπτό τις πορείες για τα 51 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.