Έπεσαν υπογραφές για τον μεγαλύτερο ποδηλατόδρομο - πεζόδρομο της Αττικής
Άλλο ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου για το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, της κατασκευής του ενιαίου ποδηλατοδρόμου - πεζοδρόμου από την Καλλιθέα έως τη Βούλα, υλοποιήθηκε σήμερα (24/11) μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης παραχώρησης από τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τον εντεταλμένο σύμβουλο, εκτελών χρέη διευθύνοντα συμβούλου της ΕΤΑΔ ΑΕ Παναγιώτη Μπαλωμένο.
Με τη σχετική σύμβαση η «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου» ΕΤΑΔ ΑΕ, παραχωρεί «ελεύθερα εδαφικά τμήματα ακινήτων αρμοδιότητάς της συνολικής επιφάνειας 46.891 τ.μ., με στόχο την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του ενιαίου δικτύου ποδηλατόδρομου - πεζόδρομου μήκους 13,5 χιλιομέτρων».
Η παραχώρηση από την ΕΤΑΔ ΑΕ, συμφωνείται για χρονικό διάστημα εικοσιπέντε (25) ετών και θα ισχύει με την προϋπόθεση της υλοποίησης του έργου του ποδηλατόδρομου - πεζόδρομου εντός πενταετίας από την υπογραφή της σύμβασης. Στόχος του έργου, σύμφωνα με την απόφαση, είναι να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ενιαία και προσβάσιμη ακτογραμμή στην Ευρώπη, παρόμοια με τη Γαλλική Ριβιέρα, την Ιταλική Ριβιέρα, τη Βαρκελώνη, το Τελ Αβίβ, την Κωνσταντινούπολη κ.λπ. και να προσφέρει επιπλέον ανοιχτό χώρο στους πολίτες, ενθαρρύνοντας την πρόσβαση του κοινού στο παραλιακό μέτωπο.
Το έργο
Το αντικείμενο του έργου «Αθηναϊκή Ριβιέρα – Αστικός Περίπατος» αφορά το πρώτο κομμάτι της Αθηναϊκής Ριβιέρας και ειδικότερα την ενοποίηση της αστικής ακτογραμμής του Νομού Αττικής, μέσω ενός ενιαίου δικτύου πεζόδρομου - ποδηλατόδρομου, που εκτείνεται από τον Δήμο Καλλιθέας έως το Δημαρχείο του Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, διασχίζοντας έξι Δήμους (Καλλιθέας, Π. Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης).
Στόχος του Έργου, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2025 και έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το «Ελλάδα 2.0», είναι η δημιουργία ενός αναβαθμισμένου ελεύθερου δημόσιου χώρου, που αποδίδεται στους πεζούς και τους ποδηλάτες όλου του λεκανοπεδίου της Αττικής.
Η παρέμβαση στοχεύει στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος μέσω της αναβάθμισης της ποιότητας του αστικού χώρου και της προσέλκυσης νέων λειτουργιών οικονομικών δραστηριοτήτων, έχοντας ταυτόχρονα θετικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον των αστικών κέντρων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας που θα οδηγήσει σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.