Επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο: «Ορθή εθνικά θέση», λέει ο Γιώργος Κατρούγκαλος [vid]
«Θέλουμε να χαιρετίσουμε την προσχώρηση της Νέας Δημοκρατίας σε μια στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία είχε λοιδορήσει και την οποία είχε καταγγείλει», ανέφερε, εκ προοιμίου, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κατρούγκαλος στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέγνωσε στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας τις δηλώσεις που είχαν κάνει στο παρελθόν ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο νυν βουλευτής ο κ. Συρίγος. «Θα μπορούσα να συνεχίσω με όλους όσοι τήρησαν αυτή τη στάση. Εξαιρείται τιμητικά ο κ. Δένδιας που δεν βρήκα ανάλογη δήλωσή του», παρατήρησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ως αντιπολίτευση «εργαλειοποίησε για λόγους εσωτερικούς, σοβαρά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, όπως κατά κανόνα έπραξε και την περίοδο της συμφωνίας των Πρεσπών».
https://www.youtube.com/watch?v=OpqD_rRRJI4
Ο κ. Κατρούγκαλος αν και καλωσόρισε την κυβέρνηση στην «ορθή εθνική θέση», την οποία, όπως σημείωσε, «πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ πρόβαλε», την κάλεσε να δηλώσει σε ποια στρατηγική εντάσσει αυτή την κίνηση.
«Ο κ. Δένδιας προσπάθησε να δικαιολογήσει την επέκταση τώρα των χωρικών υδάτων, και όχι τότε που την είχαμε ζητήσει εμείς, λέγοντας στη συζήτηση για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία, πως πρώτα πρέπει να καθορίζονται οι ΑΟΖ και έπειτα οι επεκτάσεις χωρικών υδάτων. Η εξήγηση αυτή δεν είναι λογική, μιας και το λογικά πρότερο και το εθνικά συμφερότερο θα ήταν να προηγηθεί η επέκταση των χωρικών υδάτων, ούτως ώστε και ο υπολογισμός της Αποκλειστικής Ζώνης να ξεκινήσει από τις ευθείες γραμμές που βάζεις και το κλείσιμο κόλπων που θα είχε προηγηθεί», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και προσέθεσε πως «το κενό στρατηγικής της κυβέρνησης φαίνεται ανάγλυφα και στη μη ανάλογη επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης, που είχε προαναγγελθεί από τον υπουργό Εξωτερικών σε συζήτηση τον Αύγουστο».
«Η επέκταση ανταποκρίνεται και στο δικό του λογικό σχήμα αλλά και στην ανάγκη να τιθασευτεί με μέσα του διεθνούς δικαίου η κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας. Γιατί δεν έρχεται τώρα αυτή η επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης; Δεν είναι ζήτημα ελλιπούς τεχνικής προετοιμασίας, και η κυβέρνηση μας οφείλει μια εξήγηση, ενώ δεν είναι προς τιμήν της η προηγούμενη στάση της», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
Σειρά νομοτεχνικών παρατηρήσεων
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατέθεσε και σειρά νομοτεχνικών παρατηρήσεων. Μεταξύ αυτών ζήτησε στο άρθρο 2 να υπάρξει ρητή αναφορά στη μέση γραμμή και να τροποποιηθεί το άρθρο 4 για την αλιεία από αλιευτικά σκάφη της ΕΕ. «Οι κανόνες που ισχύουν είναι πως επιτρέπεται μεν να ψαρεύουν αλιείς μιας χώρας της ΕΕ σε νερά άλλης, αλλά με τον κανόνα της αμοιβαιότητας. Πρέπει να περιοριστεί το χρονικό εύρος της εξαίρεσης μέχρι τη μεταγενέστερη τροποποίηση του κανονισμού, που θα γίνει το 2022. Να μην είναι γενική και αόριστη η αναφορά στο "προσωρινά": ή να αντικατασταθεί το "σε προσωρινή βάση", είτε να επιτραπεί μέχρι την επικείμενη τροποποίηση του σχετικού κανονισμού της ΕΕ», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.
Ο βουλευτής αναφέρθηκε και στην επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών. «Δεν έχουμε άλλο δρόμο για την επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία πάρα μόνο με το διάλογο, με όρους διεθνούς δικαίου, χωρίς εκβιασμούς, χωρίς την απειλή χρήσης βίας», είπε και παρατήρησε: «Ξεκινάει υπονομευμένη η προοπτική ενός τέτοιου, ουσιώδους διαλόγου, ακριβώς γιατί ο πρωθυπουργός απέτυχε στο τελευταίο Συμβούλιο να εξασφαλίσει εκείνες τις αποτελεσματικές, ισχυρές κυρώσεις που θα αποτελούσαν εγγύηση ότι η Τουρκία δεν θα υποτροπιάσει στην επιθετικότητα που γνωρίσαμε τους τελευταίους έξι μήνες. Έτσι, βασιζόμαστε μόνο στην καλή βούληση της Τουρκίας για το αν πράγματι θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου».
«Οτιδήποτε γίνεται από εδώ και πέρα θα πρέπει να είναι στο φως, για να είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει κάποια διολίσθηση στη διεύρυνση της ατζέντας σε θέματα κυριαρχίας που δεν μπορούμε να δεχτούμε, όπως είναι οι γκρίζες ζώνες ή η στρατιωτικοποίηση των νησιών», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: «Ακούμε από την τουρκική πλευρά ότι υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση Δένδια- Τσαβούσογλου στα Τίρανα. Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να μαθαίνει πράγματα που τον αφορούν από τουρκικές πηγές και ούτε αποτελεί συμβολή στο αναγκαίο κλίμα ψυχραιμίας που πρέπει να υπάρχει. Με το να μην δίνονται όλες οι πληροφορίες διολισθαίνουμε σε δηλώσεις που ήθελαν να συσκοτίσουν την τουρκική επιθετικότητα».