«Ποδαρικό» με POS στο νέο έτος για 35 κατηγορίες επαγγελματιών
Την υποχρεωτική εγκατάσταση των POS σε 35 νέες κατηγορίες επαγγελματιών προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί σήμερα και η οποία θα καθορίζει τους ακριβείς κωδικούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) οι οποίοι από την 1-1-2024 θα πρέπει να διαθέτουν μηχανήματα πληρωμών με κάρτες.
Την ίδια ώρα ενεργοποιήθηκαν οι διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου για την επιβολή τσουχτερών χρηματικών προστίμων σε όσους αγοράζουν ακίνητα με μετρητά η κάνουν πληρωμές άνω των 500 ευρώ με «ρευστό».
Στο μέτωπο του πλαστικού χρήματος οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπουργική απόφαση θα προβλέπει την επέκταση από την 1-1-2024 των τερματικών POS σε 35 κλάδους επαγγελματιών που σήμερα εξαιρούνται από την εγκατάσταση τερματικών δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να πληρώνουν με κάρτα τις αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών.
Επίσης θα ορίζονται τα πρόστιμα για τους παραβάτες ενώ θα προβλέπεται ότι κατ’ εξαίρεση για τους δύο πρώτους μήνες του 2024 δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα στους νέους υπόχρεους εφόσον αποδεδειγμένα έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών έως και 31.1.2024 και αναμένουν την εγκατάστασή του.
Στη λίστα με τις 35 νέες κατηγορίες επαγγελμάτων που είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν POS θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ιδιοκτήτες ταξί, παραγωγοί λαϊκών αγορών και πωλητές σε πανηγύρια, ιδιοκτήτες περιπτέρων, ψιλικών, παντοπωλείων, μεσίτες και ασφαλιστικοί πράκτορες στις αγοραπωλησίες ακινήτων, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες, τραγουδιστές, μουσικά συγκροτήματα, χορευτές, ιδιωτικά πανεπιστήμια, ΙΕΚ κ.α.
Επίσης η υπουργική απόφαση θα προβλέπει την υποχρέωση όλων των επαγγελματιών να δέχονται πληρωμές μέσω υπηρεσιών άμεσης πληρωμής (σύστημα IRIS).
Τα νέα μέτρα για τα μετρητά
Στο μεταξύ τα νέα μέτρα για τον περιορισμό των συναλλαγών με μετρητά βρίσκονται ήδη σε ισχύ μετά τη δημοσίευση του φορολογικού νόμου στο ΦΕΚ στις 12 Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα για τις αγοραπωλησίες ακινήτων η διάταξη ορίζει ότι κατά τη σύνταξη των συμβολαιογραφικών εγγράφων μεταβίβασης ακινήτων η καταβολή του τιμήματος γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής ενώ σε συμβολαιογραφικό ή ιδιωτικό έγγραφο στο οποίο καταγράφεται προκαταβολή ή μερική ή ολική εξόφληση του τιμήματος με μετρητά ή στο οποίο δεν καταγράφεται η εξόφληση του τιμήματος με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής, είναι αυτοδικαίως άκυρο, απαγορεύεται να μεταγραφεί στα βιβλία και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα έναντι των συμβαλλομένων, του Δημοσίου και οποιουδήποτε τρίτου.
Οι υποχρεώσεις και απαγορεύσεις δεν ισχύουν για συμβόλαια που συνάπτονται μετά τις 12 Δεκεμβρίου που ισχύει ο νέος φορολογικός νόμος σε εκτέλεση προσυμφώνων, τα οποία είχαν συνταχθεί πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου.
Τα πρόστιμα με παραδείγματα
Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο ίσο με το 10% του τιμήματος που καταβλήθηκε με μετρητά. Το πρόστιμο είναι κατ’ ελάχιστο 10.000 και μέχρι 500.000 ευρώ, για κάθε παράβαση. Για παράδειγμα, σε περίπτωση αγοραπωλησίας ακινήτου αξίας 100.000 το συμβόλαιο θα ακυρώνεται και ο παραβάτης θα πληρώνει πρόστιμο 10.000 ευρώ, για αξία ακινήτου 200.000 ευρώ το πρόστιμο ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, για αξία 400.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ ενώ για αγοραπωλησία ακινήτου αξίας 70.000 ευρώ το πρόστιμο διαμορφώνεται στα 10.000 ευρώ που είναι το ελάχιστο όριο.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το 2022, μία στις τέσσερις μεταβιβάσεις ακινήτων ολοκληρώθηκε με χρήματα από «χέρι σε χέρι» και συγκεκριμένα σε περισσότερες από 42.600 μεταβιβάσεις το τίμημα εξοφλήθηκε αποκλειστικά με μετρητά ενώ σε πάνω από 41.700 περιπτώσεις εν μέρει με μετρητά.
Την ίδια ώρα οι καταναλωτές που πραγματοποιούν αγορές με μετρητά αξίας πάνω από 500 ευρώ είναι πλέον αντιμέτωποι με πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο της καταβληθείσας με μετρητά αξίας των στοιχείων λιανικής πώλησης που εκδίδονται για τη συναλλαγή για κάθε παράβαση.