Επαμεινώνδας Κωστέας: Στον 12χρονο γιο του ήρωα - πιλότου η σημαία και το ξίφος
Ανείπωτος πόνος στο τελευταίο αντίο στον ήρωα πιλότο, αντιπτέραρχο Επαμεινώνδα Κωστέα, ο οποίος σκοτώθηκε όταν το αεροπλάνο του συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, μπροστά στα μάτια της συζύγου και των παιδιών του.
Η κηδεία του πιλότου τελέστηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μεγάλη Μαντίνεια στον Δήμο Δυτικής Μάνης.
Εκτός από την οικογένεια, τους συγγενείς, τους φίλους, και συναδέλφους του αδικοχαμένου πιλότου, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μεγάλη Μαντίνεια, έδωσε το «παρών» και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και πλήθος κόσμου.
Τραγικές φιγούρες οι δικοί του άνθρωποι, με την αδελφή του να δηλώνει (Alpha) πως ο Επαμεινώνδας έφυγε όπως ήθελε, με την πρώτη του αγάπη και μεγάλη. To ξίφος και τη σημαία του ήρωα, πατέρα του, παρέλαβε ο 12χρονος γιος του
Νωρίτερα, συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο στρατόπεδο Παπάγου καθώς πραγματοποιήθηκε τελετή απόδοσης τιμών στον επισμηναγό (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, κατά την έπαρση της σημαίας (ώρα 07:30 π.μ.), παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Ακολούθησε η τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στον ιερό ναό Παναγιάς Παντάνασσας.
Ο πιλότος τραυματίστηκε θανάσιμα, κατά την πτώση του εκπαιδευτικού αεροσκάφους Τ2Ε BUCKEYE, μισό ναυτικό μίλι βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καλαμάτας, το πρωί της Τετάρτης (27/12).
Αναζητούνται τα αίτια της συντριβής
Την ίδια ώρα, οι εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας προσπαθούν να «ρίξουν φως» στα αίτια της τραγωδίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο για μια πτήση συντήρησης του εκπαιδευτή, που συνήθως πραγματοποιούνται σε περίοδο εορτών ή το καλοκαίρι όταν λείπουν οι Ίκαροι. Τότε οι εκπαιδευτές εκμεταλλεύονται τον χρόνο και κάνουν συντήρηση της επιχειρησιακής τους ικανότητας για να είναι ετοιμοπόλεμοι, όποτε και αν απαιτηθεί. Ωστόσο, δεν ήταν άσκηση ρουτίνας.
Ο άτυχος επισμηναγός Επαμεινώνδας Κωστέας συμμετείχε σε άσκηση εγγύς αεροπορικής υποστήριξης μαζί με ακόμα δύο αεροσκάφη, που αφορούσε αρχικά αποστολή αναχαίτισης στο Αιγαίο και στη συνέχεια την προσβολή αεροδρομίου σε μεσαίο και χαμηλό ύψος. Πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση, που γίνεται σε ρεαλιστική βάση και πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος ατυχήματος, καθώς γίνεται, σύμφωνα με τους ιπτάμενους, «όπως ακριβώς θα χρειαστεί να πολεμήσεις».