Εορταστικές συνεδριάσεις, ρύθμιση για στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο
Υπάρχει μια τακτική που ενίοτε εφάρμοζε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αλλά και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Όταν θέλεις να «κρατήσεις» τους υπουργούς (αλλά και άλλους κρατικούς παράγοντες» στην θέση τους, ενώ είναι ημέρες αργιών (όπως τώρα Χριστούγεννα, Πάσχα ή Αύγουστος), κανονίζεις συνεδριάσεις κυβερνητικών οργάνων, δυο, τρεις μέρες πριν τις αργίες ή και ανάμεσα στις αργίες. Παράλληλα, με την κίνηση αυτή και την δημοσιότητα που αναγκαστικά έχουν οι συνεδριάσεις, δείχνεις στον μέσο πολίτη πως η κυβέρνηση δεν είναι «σε διακοπές» και πως «δουλεύει ακόμα και όταν όλοι οι άλλοι κάνουν διακοπές».
Για την τακτική αυτή, λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων του 1981, ενημέρωσε όπως μαθαίνω ο Κ. Καραμανλής τον νέο τότε πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου. Και όπως, είναι γνωστό, ο μακαρίτης Ανδρέας δεν εφάρμοσε σχεδόν ποτέ αυτή την τακτική γιατί όπως έλεγε τότε «δεν μου πάνε τέτοια κόλπα. Και εν πάσει περιπτώσει ας ξεκουραστούν και οι υπουργοί».
Εορταστική συνεδρίαση
Ο Κυριακός Μητσοτάκης, πάντως, φαίνεται ότι έχει ενστερνιστεί την τακτική που εφάρμοσε και ο πατέρας του και έτσι, σήμερα, δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, έχει κανονίσει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Και μην νομίζετε ότι πρόκειται για καμιά «επετειακή» συνεδρίαση για χρόνια πολλά και παρόμοια. Πρόκειται για κανονική συνεδρίαση με επτά θέματα, αντίστοιχων υπουργείων και μάλιστα όχι από τα πιο απλά.
Βέβαια και ευχές για χρονιά πολλά θα υπάρξουν και μελομακάρονα και κουραμπιέδες μαθαίνω θα βρεθούν στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου.
Θα είναι η τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς, ρώτησα υπουργό που συνήθως γνωρίζει.
«Δεν είμαι βέβαιος. Ο πρωθυπουργός δεν έχει ξεκαθαρίσει τα πράγματα», μου είπε και πρόσθεσε «δεν θα πέσω από τα σύννεφα αν δεις καμμιά νέα συνεδρίαση κυβερνητικού οργάνου την άλλη Δευτέρα, πχ ΚΥΣΕΑ, εκτός από την συνεδρίαση που έχει κανονισθεί με συναρμοδίους υπουργούς για τα social media και τα παιδιά…..
Στα δικά μας βουνά
Μια και είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον υπουργό, που με ενημέρωσε για τα προηγούμενα, τον οποίο πέτυχα σε «εξόρμηση αγορών» για «οικογένεια και μερικούς φίλους» όπως μου είπε, χθες το πρωί στην αγορά της Κηφισιάς, τον ρώτησα, αν ο πρωθυπουργός το Σαββατοκύριακο που βρέθηκε στην Λαπωνία, μήπως λόγω κρύου και…βουνού σκέφτηκε κάτι για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αυτό ήταν «βουνό εξωτερικού», μου είπε χαμογελώντας και πρόσθεσε πως «στα Χανιά που θα πάει τις επόμενες μέρες θα σκεφτεί». Τώρα, αν αρχές Ιανουαρίου πάει και καμιά βόλτα στα βουνά της Ηπείρου δεν ξέρω, κατέληξε…
Πάντως, ο υπουργός είναι βέβαιος πως οι οποίες ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη για το θέμα θα γίνουν, εκεί στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, μερικές μέρες πριν ξεκινήσει τυπικά, η διαδικασία στην Βουλή…..
Χωρίς αλλαγή το ΥΠΕΞ
Βλέπω και πάλι φήμες και διαδόσεις για επιστροφή του υπουργού Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτη στο Μ. Μαξίμου και τοποθέτηση άλλου υπουργού στην Β. Σοφίας. Μαθαίνω λοιπόν, αρμοδίως που λένε, πως δεν παίζει τέτοιο σενάριο όχι μόνον γιατί ο Γ. Γεραπετρίτης έχει μια σειρά από θέματα που ξεκίνησαν, να προχωρήσει (ανάμεσα τους και το ότι η χώρα μας από την 1η Ιανουαρίου θα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ) αλλά και γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν σαν να δικαιωνόταν ο Α. Σαμαράς, που το ζήτησε.
Ευχές Σαμαρά
«Μαθαίνω πως κάποια από αυτές τις μέρες και πάντως πριν την Pρωτοχρονιά, θα γίνει «γιορταστική συνάντηση» ανθρώπων που κινούνται ή κινούντο παλαιοτέρα στον ευρύτερο κύκλο του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά.
Η συνάντηση, μου λένε, πως θα γίνει κάπου στο κέντρο της Αθήνας, αλλά δεν έχω μάθει ακριβώς που και ποιοι φαίνονται ως διοργανωτές. Το ψάχνω και ελπίζω να μπορέσω να βρω κάποιον που θα πάει στην συνάντηση και σας πω τις επόμενες μέρες λεπτομέρειες….
Θέτει όρους
Ο Πέτρος Κόκκαλης, ο πρώην ευρωβουλευτής του Σύριζα, αν δεν θυμάστε και νυν γραμματέας του κόμματος «Κόσμος», που στις τελευταίες ευρωεκλογές πήρε 1,08%, συζητά λέει και με τον Σύριζα και με το ΠΑΣΟΚ, αλλά θέτει έναν όρο. Να υπάρξει «συμμαχία» των κομμάτων και κάπου στον τίτλο να αναφέρεται και η Οικολογία. Δεν βλέπω να προχωρούν τα πράγματα, τουλάχιστον σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ.
Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
Δώρο από τον Αϊ Βασίλη, περιμένουν εκτός από άλλους κι όσοι είχαν την ατυχή έμπνευση να πάρουν στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο. Είναι δανειολήπτες που παρασύρθηκαν κάποτε και πήραν δάνειο σε ελβετικό φράγκο επειδή (τότε) η δόση ήταν μικρή, χωρίς να γνωρίζουν βέβαια τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν. Η αλήθεια είναι ότι οι τραπεζίτες απλά ήθελαν να δώσουν περισσότερα δάνεια.
Η συνέχεια βέβαια ήταν «καταστροφική» γιατί και το ελβετικό νόμισμα ανέβηκε όπως και τα επιτόκια, και έχουν πληρώσει πολλαπλάσια χρήματα. Το δώρο που περιμένουν είναι να γίνει κάποια ρύθμιση και το συναλλαγματικό ρίσκο να το αναλάβουν οι τράπεζες που μάλλον είχαν ασφαλιστεί για τον κίνδυνο αυτό αλλά κάνουν το κορόιδο. Επιμένουν να χρεώνουν τους ταλαίπωρους που δεν είχαν διασφαλιστεί για το ενδεχόμενο αυτό, ούτε ήξεραν πως μπορούσε να γίνει…
Φίλος που ασχολείται με παρόμοια θέματα μου είπε, ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Βουλγαρίας έβγαλε πρόσφατα απόφαση με την οποία τα συμβόλαια δανείων που εκδόθηκαν σε ελβετικό φράγκο κρίθηκαν άκυρα και οι δανειολήπτες μπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά από τις τράπεζες την επιστροφή όλων των καταβληθέντων τόκων και τελών, ενώ οφείλουν να εξοφλήσουν μόνο το αρχικό κεφάλαιο του δανείου. Και στη Βουλγαρία, στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο χορηγήθηκαν από ορισμένες τράπεζες (δεν νομίζω να είναι και ελληνικές…) πριν από 15 χρόνια και πάνω, ενώ ήταν δημοφιλή την περίοδο 2006-2008.
Αρχίζουν τα όργανα
«Αισθάνομαι προδομένος από τη σχέση μου με τον Αλέξη Τσίπρα», δηλώνει το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας (και πρώην πρόεδρος του Σύριζα) μην ξεχνάμε Στέφανος Κασσελάκης. Και προφανώς τώρα έχει δίκιο, αφού εκεί που ο πρώην πρωθυπουργός τον έφερε, τον στήριξε για να βγει πρόεδρος και στην αρχή όλα καλά, ξαφνικά άρχισε να κινείται παρασκηνιακά εναντίον του. Γιατί επισημαίνω την δυσαρέσκεια του;
Μα γιατί, όπως λένε γνωρίζοντες, δεν είναι καθόλου απίθανο, κάποια στιγμή - στο κοντινό μέλλον - να δούμε να βλέπουν το φως της δημοσιότητας λεπτομέρειες από τις συζητήσεις μεταξύ Τσίπρα και Κασσελάκη και πριν τις εκλογές του 2023 αλλά και μετά, το διάστημα που ο εξ Αμερικής Στέφανος έγινε πρόεδρος του Σύριζα. Ωχ, προβλέπω νταβαντούρι και πάλι.
Πολιτικό κουίζ
Ποιος υπουργός πρόσφατα, σε φιλική συνάντηση με δημοσιογράφους, είπε πως κατά την άποψη του κάθε συζήτηση με Τούρκους αξιωματούχους, θα πρέπει να ξεκινά με το αίτημα μας να αποσύρει η γειτονική χώρα το «cassus Belli» για τα δώδεκα ναυτικά μίλια και το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο για την ΑΟΖ. Πάντως, για να μην παρεξηγηθεί πως κάνει κριτική, πρόσθεσε πως είναι βέβαιος πως αυτό γίνεται είτε επισήμως είτε στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες αλλά και πως δεν είναι θέμα της αρμοδιότητας του…..
Ήρεμοι αρχηγοί
Ήρεμες και χωρίς άγχος γιορτές θα περάσουν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Το λέω γιατί το τελευταίο διάστημα είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν από (περίεργα είναι η αλήθεια κανάλια) φήμες για προετοιμαζόμενες αλλαγές αρχηγών από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Μόνον που οι αρχηγοί έχουν θητεία (3 χρόνια +1 για τον ΑΓΕΕΘΑ και 2 χρόνια + 1 για τους αρχηγούς των τριών άλλων επιτελείων). Θητεία που άρχισε τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ε, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν Δένδιας, σε φιλική συζήτηση την Παρασκευή, όταν δέχθηκε σχετική ερώτηση το έκοψε ευγενικά το θέμα λέγοντας πως και οι 4 ήταν δικές του επιλογές πέρυσι και πως δεν βλέπει κανένα λόγο, μετά από ένα χρόνο να γίνει κάτι τέτοιο.
Και ομολογώ πως και οι τέσσερεις αρχηγοί, που βρισκόταν πίσω του την ώρα της σχετικής συζήτησης, έσκασαν ένα χαμόγελο. Γιατί ναι μεν οι φήμες ήταν σαφές ότι δεν είχαν καμμιά πραγματική βάση, αλλά καλυτέρα είναι να το ακούς και από τον αρμόδιο υπουργό.
«Τρέχουν» οι αφίξεις
Ασχέτως με την… επικίνδυνη γκρίνια για τον υπερτουρισμό, κατάσταση που σύμφωνα με τους ειδικούς δεν υπάρχει, πλην ορισμένων νησιών με συγκριμένες υποδομές όπως Σαντορίνη και Μύκονος, οι εισροές επισκεπτών από το εξωτερικό πάνε πολύ καλά και θα πρέπει να είμαστε χαρούμενοι με αυτό. Κάθε άφιξη επισκέπτη, είτε ξένου, είτε Έλληνα που βρίσκεται στο εξωτερικό, είναι «κέρδος» για τη χώρα, πολύ επίπεδο, που δεν μετριέται μόνο σε ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport Greece, η επιβατική κίνηση στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται, το Νοέμβριο η επιβατική κίνηση ήταν αυξημένη κατά 11,6%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Υπάρχει επέκταση της θερινής περιόδου, κάτι που οδηγεί σε παράταση των διεθνών πτήσεων σε πολλά αεροδρόμια της χώρας. Μεταξύ αυτών, ο μεγάλος κερδισμένος είναι το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης που παρουσίασε σημαντική αύξηση της διεθνούς επιβατικής κίνησης, κλείνοντας τον Νοέμβριο στο +12,8%, με 486.497 επιβάτες να διέρχονται από τις πύλες του.
Από την αρχή του έτους, η Fraport Greece έχει υποδεχθεί περίπου 35,2 εκατομμύρια επιβάτες, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση 6,4% -περίπου 2 εκατ. επιβάτες επιπλέον- σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023. Το «Top 5» των διεθνών επιβατών προέρχονται κατά σειρά από Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρο, Ιταλία και Αυστρία. Η αύξηση, τον Νοέμβριο, στις διεθνείς πτήσεις ήταν, 25,5%, με τον συνολικό αριθμό να διαμορφώνεται στις 3.061 πτήσεις από 2.439 που ήταν τον περασμένο Νοέμβριο.
Τράπεζες, διυλιστήρια και… καπνά στην κορυφή
Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που δημοσίευσε ICAP CRIF αξιοποιώντας τα στοιχεία της ICAP CRIF Database, με τα οποία αναδεικνύει τις πιο κερδοφόρες εταιρείες.
Στις πέντε πρώτες από πλευράς κερδοφορίας επιχειρήσεις (ασχέτως κλάδου) σε κέρδη EBITDA (λειτουργικά κέρδη) στη χρήση του 2023, βρίσκουμε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και ένα διυλιστήριο (Motor Oil). Ενώ στις πέντε πιο κερδοφόρες εταιρείες αποκλειστικά από τη βιομηχανία, βρίσκουμε δύο διυλιστήρια (Motor Oil και Helleniq Energy) και δύο εταιρείες που ασχολούνται με καπνικά προϊόντα (Παπαστράτος και Καρέλιας).
Κορυφαία κερδοφόρα εταιρεία αναδείχθηκε το 2023 η Εθνική Τράπεζα, κατακτώντας την πρώτη θέση της κατάταξης, ύστερα από την 4η θέση που απέσπασε το 2022. Συγκεκριμένα, τα κέρδη EBITDA της Εθνικής παρουσίασαν αξιόλογη άνοδο, καθώς διαμορφώθηκαν σε 1,549 δισ. το 2023 από 1,231 δισ. Το 2022.
Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Motor Oil που το 2022 ήταν στην 3η θέση, ενώ την πρώτη πεντάδα της κατάταξης συμπληρώνουν οι Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.
Στον τομέα της βιομηχανίας, με βάση τα κέρδη EBITDA κορυφαία εταιρεία το 2023 ήταν η Motor Oil, ακολουθούμενη από την Helleniq Energy (πρώην Ελληνικά Πετρέλαια), στην τρίτη θέση ήταν η Metlen (πρώην Μυτιληναίος), τέταρτη ήταν η Παπαστράτος και πέμπτη η Καρέλιας. Οι πέντε αυτές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν, από κοινού, κέρδη EBITDA ύψους 2,982,2 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το 51,7% των συνολικών κερδών του τομέα.