Ευρωπαϊκή επιτροπή: Το #EUGreenDeal βάφει πράσινο το μετρό
Μια έκπληξη περιμένει τους επιβάτες του μετρό στην Αθήνα εδώ και μέρες. Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα αποφάσισε να δώσει τη δική της πινελιά στην διακόσμηση των συρμών.
Αναλυτικότερα, από την Δευτέρα 21η Σεπτεμβρίου τα βαγόνια του μετρό βάφτηκαν στα χρώματα του #EUGreenDeal. Ζωηρό πράσινο χρώμα, καθώς και αφίσες με εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου θέτουν αμέσως στο κλίμα. Οι πιο παρατηρητικοί επιβάτες προσέχουν εκτός από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ειδικά QR codes που οδηγούν στην σελίδα της Αντιπροσωπείας στο YouTube.
Εκεί, μπορούν να παρακολουθήσουν από τις συσκευές τους το βίντεο που συνοδεύει την πρωτότυπη αυτή δράση. Στο βίντεο, ο γνωστός και αγαπημένος τηλεπαρουσιαστής Φώτης Σεργουλόπουλος, σε ρόλο αφηγητή, εξηγεί τα βασικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
https://www.youtube.com/watch?v=2MtNLtH3CoI
Τον παρακολουθούμε να κάνει βόλτα στον εθνικό κήπο, την όαση του αστικού χώρου. Μέσα από ένα σύντομο περίπατο ερχόμαστε σε επαφή με το βασικά συστατικά στοιχεία του #EUGreenDeal και τις εφαρμογές τους στην ανθρώπινη καθημερινότητα. Η πράσινη οικονομία, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, η έξυπνη και καθαρή μετακίνηση, η βιώσιμη παραγωγή τροφίμων καθώς και η προστασία της βιοποικιλότητας δείχνουν την Ευρώπη που αλλάζει.
Έτσι υπογραμμίζεται ο κοινός στόχος όλων, που δεν είναι άλλος από την κλιματική ουδετερότητα στα επόμενα 30 χρόνια. Παράλληλα, γίνεται κατανοητό πώς για την επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτηθεί η ανάληψη δράσης σε όλους τους τομείς της οικονομίας, όπως είναι η ανάπτυξη καθαρότερων, οικονομικότερων και πιο υγιεινών μορφών ιδιωτικής και δημόσιας μεταφοράς.
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί τη ναυαρχίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα είναι καταιγιστικές, παγκόσμιες και με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο, όπως μας προειδοποιεί ήδη η επιστήμη.
Η κρίση απέδειξε και στους πιο δύσπιστους παγκόσμιους εταίρους ή/και ανταγωνιστές μας πόσο σαρωτικές και απότομες αλλαγές μπορούν να φέρουν φαινόμενα που προέρχονται από το φυσικό μας περιβάλλον. Οι οικονομικές συνέπειες αυτών, δε, μόλις που αρχίζουμε να μετράμε πόσο δραματικές είναι και πόσο βαθιά τραύματα θα μπορούσαν να αφήσουν αν δεν αντιδράσουμε. Το επιμύθιο της εν εξελίξει κρίσης μάς καλεί να είμαστε έτοιμοι για το μέλλον. Κάθε αντίστοιχη μελλοντική ευκαιρία ή κρίση δεν θα πρέπει να μας αιφνιδιάσει.
Είμαστε ταυτόχρονα η πρώτη γενιά που νιώθει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και πιθανότατα η τελευταία που μπορεί να ανατρέψει την πορεία της. Η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη, είναι πλέον επιτακτική ανάγκη σε παγκόσμιο επίπεδο. Το σχέδιο ανάκαμψης που ενσωματώνει την Πράσινη Συμφωνία είναι κάτι περισσότερο από μια απλή απάντηση στην κλιματική αλλαγή, είναι η νέα μας αναπτυξιακή στρατηγική. Είναι το νήμα που θα συνδέει όλα τα οικονομικά σχέδια ανάκαμψης, μια πανευρωπαϊκή ομόφωνη απάντησή.
Η πράσινη ανάκαμψη δεν είναι μόνο δυνατή, είναι και αναγκαία οικονομικά, καθώς η Ευρώπη θα χάσει δύο φορές εάν κινητοποιήσουμε τις επενδύσεις για αποκατάσταση της παλιάς οικονομίας προτού την καταστήσουμε πράσινη και βιώσιμη. Μεταξύ άλλων, με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσουμε για χρόνια πολλά την όμορφη και καθαρή Ελλάδα ως προορισμό εκατομμυρίων επισκεπτών.
Ακόμα, για τη δυτική Μακεδονία, όπου το 45% του περιφερειακού ΑΕΠ συνδέεται με την παραγωγή λιγνίτη, αυτή η μετάβαση αποτελεί μοναδική ευκαιρία. Ο Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης, μέρος της Πράσινης Συμφωνίας και της προσπάθειας ανάκαμψης της Ευρώπης, θα επιτρέψει στους πολίτες της δυτικής Μακεδονίας να απελευθερωθούν από την εξάρτησή τους από τη μη ανταγωνιστική, ρυπογόνα, επιβαρυντική για την υγεία τους και σχεδόν καταναγκαστική «μονοκαλλιέργεια» λιγνίτη.
Η δυτική Μακεδονία, με την έξυπνη διαχείριση των πόρων του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης και λοιπών ιδιωτικών και δημοσίων παρεμβάσεων, μπορεί να εκμεταλλευτεί την κομβική γεωγραφική της θέση, που ενισχύθηκε με τις νέες οδικές αρτηρίες, τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση αλλά και την εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού της στον τομέα της ενέργειας.
Η μετάβαση αυτή μπορεί να γίνει μια ιστορία επιτυχίας που θα επαναληφθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, η οποία εν γένει ενισχύεται σημαντικά με το σχέδιο ανάκαμψης. Το αποτέλεσμά της θα είναι πολλαπλασιαστικό για τη χώρα μας.
Μέσα από αυτή τη διαδραστική προσέγγιση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα προβάλλει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας καλώντας τους πολίτες να κάνουν τα δικά τους πράσινα βήματα στην έξυπνη και οικολογική μετακίνηση.
.