Εντυπωσιακή εικόνα: Υδροσίφωνας στα ανοιχτά της Τήνου
Ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο σημειώθηκε στα ανοιχτά της Τήνου την Πέμπτη (14/03), με τον φωτογραφικό φακό να καταγράφει έναν υδροσίφωνα. Τη φωτογραφία ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.
«Σήμερα σας έχω υδροσίφωνα... Υδροσίφωνας στα ανοικτά της Τήνου (Πόρτο), φωτογραφημένος το μεσημέρι της Πέμπτης 14/03», αναφέρει στην ανάρτησή του.
Η εντυπωσιακή φωτογραφία απαθανατίστηκε στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, στην περιοχή Πόρτο, όπως επισημαίνει ο ίδιος.
Τι είναι οι υδροσίφωνες
Οι υδροσίφωνες είναι κατακόρυφες δίνες που προεξέχουν από τη βάση καταιγιδοφόρων νεφών και αλληλεπιδρούν με μια υδάτινη επιφάνεια.
Έχουν αρκετές ομοιότητες με τους ανεμοστρόβιλους αλλά όχι πάντα τους ίδιους μηχανισμούς δημιουργίας. Τους βρίσκουμε κυρίως στις τροπικές περιοχές του πλανήτη μας, αλλά και στα μέσα γεωγραφικά πλάτη.
Αναφορές για υδροσίφωνες στη χώρα μας έχουμε ήδη από το 1709 και αργότερα, τον 19ο αιώνα υπάρχουν απεικονίσεις σε πίνακες ζωγραφικής.
Από μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στους τροπικούς και στις ΗΠΑ, οι υδροσίφωνες εκτιμάται ότι μπορούν να παράγουν ταχύτητες ανέμου παρόμοιες με τους ανεμοστρόβιλους, αλλά τις περισσότερες φορές η ταχύτητα ανέμων σε μια ακτίνα περί τα 100 μέτρα από το κέντρο τους δεν ξεπερνά τα 150 km/h.
Οι άνεμοι αυτής της έντασης μπορεί να είναι ιδιαίτερα καταστροφικοί για μικρά πλοιάρια και για τις ακτές που πλήττουν, επομένως συνιστάται η απομάκρυνση των παρατηρητών αν ένας υδροσίφωνας κινείται προς το μέρος τους.