Σφοδρή ενόχληση της Κύπρου για τις δηλώσεις Σαμαρά: Ήταν συζήτηση και όχι «χαριεντίσματα»
Η κυπριακή πλευρά δεν έκρυψε την ενόχλησή της για τον σχολιασμό του πρώην Έλληνα πρωθυπουργού αναφορικά με την συνάντηση στη Βουδαπέστη.
Την ενόχλησή της εξέφρασε η κυβέρνηση της Λευκωσίας το πρωί της Δευτέρας 18/11 στα σχόλια περί «χαριεντισμάτων» που ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς αναφορικά με τη συνάντηση Ερντογάν - Χριστοδουλίδη στη Βουδαπέστη στην οποία παρέστησαν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, διευκρίνισε ότι η Κύπρος δεν σχολιάζει εσωτερικά ζητήματα άλλων κρατών, πολύ δε μάλλον της Ελλάδας. Ωστόσο, όσον αφορά τα περί «χαριεντισμάτων» τα οποία αφορούσαν και το Νίκο Χριστοδουλίδη υπογράμμισε ότι επρόκειτο για συζήτηση με ουσία και απέρριψε την αναφορά του Αντώνη Σαμαρά.
«Για πρώτη φορά από το 1963, Τούρκος Πρόεδρος κάθισε να συζητήσει έστω και σε έναν καφέ με τον Πρόεδρο της Κύπρου» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνοντας παράλληλα ότι «είναι κυπριακή επιδίωξη στο πλαίσιο της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο και από εκεί που μείναμε στις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, να μιλούμε απευθείας με την Τουρκία η οποία και αρνείται το διάλογο με τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν ήταν χαριεντίσματα. Ήταν συζήτηση».
Ερωτηθείς για τις αναφορές Σαμαρά για μαγειρέματα και κινήσεις παρασκηνιακές ώστε να επιβληθεί άδικη λύση στο Κυπριακό, ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε πως «τίποτα δεν υπάρχει στο παρασκήνιο. Υπάρχει μόνο η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων η οποία βοήθησε και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να προχωρήσει στο Κυπριακό. Όπως υπάρχουν όμως οι συνεχείς προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης πάντα εντός της διαδικασίας του ΟΗΕ και μόνον αυτής αλλά και η διασύνδεση πλέον της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ με το Κυπριακό, κατόπιν ακριβώς αυτών των προσπαθειών αυτών και της στρατηγικής που εφαρμόζεται».
«Πενήντα χρόνια είναι πολλά», κατέληξε, για να εξηγήσει πως «κάθε μέρα που περνά δημιουργεί νέα τετελεσμένα. Υποδεικνύοντας παράλληλα πως τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας δείχνουν ότι δεν υπάρχουν "παγωμένες διενέξεις"».