Εντολές Μητσοτάκη σε βουλευτές - Στόχος το 33% με σχέδιο «άλωσης» εκ δεξιών
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους βουλευτές να ξεκινήσουν αμέσως μετά το Πάσχα επαφές με τους ψηφοφόρους τους
Το προεκλογικό σύστημα για να κερδηθεί το στοίχημα του… over 33% στην κάλπη της 9ης Ιουνίου έδειξε σε υπουργούς και στο γκρουπ των βουλευτών από τον βορρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του, μεγαλύτερη ένταση στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου για να κλείσουν και οι ρωγμές που δημιουργεί η καθημερινότητα, και από το κόμμα ταχύτητα στην μάχη της συσπείρωσης, αλλά χωρίς λάθη. «Οδηγοί μας πάντα είναι τα ρήματα «ακούμε» και «προσπαθούμε». Γι’ αυτό και αντιμετωπίζουμε και την ψήφο της επόμενης αναμέτρησης ως μία εντολή για λιγότερα λάθη και περισσότερη δουλειά», ήταν η ρητή οδηγία προς τα μέλη της κυβέρνησης.
Σε αυτή την κατηγορία φαίνεται πως ανήκει η περίπτωση Βαρτζόπουλου, ο οποίος με τη δημόσια τοποθέτηση του, έδωσε λαβές στην αντιπολίτευση και μετά τη διευκρινιστική δήλωση του, ήρθε και η τοποθέτηση της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφίας Ζαχαράκη, η οποία κάλυψε εν μέρει τον συνάδελφο της, αλλά ξεκαθάρισε ότι: «Δεν μπορεί να υπάρχει καμία νομιμοποιητική βάση για οποιαδήποτε μορφή βίας».
Ο κ. Μητσοτάκης πριν ανακοινώσει το νέο βήμα ενίσχυσης των δημοσίων υπαλλήλων που έδωσαν καθοριστική ώθηση στην εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, επανάλαβε προς τα μέλη της κυβέρνησης την επίσης ρητή εντολή να υπερασπίζονται το κυβερνητικό έργο και τα αποτελέσματα του. «Μένουμε, λοιπόν, με κάθε τρόπο δίπλα στον πολίτη, αναγνωρίζοντας ότι η ακρίβεια εξακολουθεί να είναι το μεγάλο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία και ότι, ναι, μπορεί να μην έχουμε φτάσει εκεί ακόμα που θέλουμε, στην υγεία, στην παιδεία ή στο κράτος, αλλά πρέπει να θυμίζουμε τα σημαντικά βήματα που γίνονται παντού: από την άμυνα, το μεταναστευτικό, τα μέτρα κατά της βίας, τις σημαντικές επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρι την οικονομία, τα μεγάλα έργα, την ψηφιοποίηση του Δημοσίου».
Το σχέδιο άλωσης κομμάτων της Δεξιάς
Αυτές τις οδηγίες άκουσαν και οι βουλευτές οι βουλευτές της Κεντρικής και της Ανατολικής Μακεδονίας που το απόγευμα πήραν τις θέσεις στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου για την προεκλογική σύσκεψη. Από τους βουλευτές ζητήθηκε προσωπική κινητοποίηση στις εκλογικές τους περιφέρειες και να ξεκινήσουν αμέσως μετά το Πάσχα επαφές με τους ψηφοφόρους τους ώστε να τους εξηγήσουν το υψηλό διακύβευμα των εκλογών και να ρίξουν τους τόνους απέναντι σε δυσαρεστημένους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος.
Κύριο θέμα ήταν αναχαίτιση της δυναμικής της Ελληνικής Λύσης σε αρκετές από τις εκλογικές περιφέρειες τόσο της Κεντρικής όσο και της Ανατολικής Μακεδονίας και ειδική εκστρατεία που θα πραγματοποιηθεί σε όλους τους νομούς και τις πόλεις όπου δημιουργούνται πυρήνες. Παρά τη συμφιλίωση με την εκκλησία μετά την πολυκύμαντη διαδρομή των τελευταίων μηνών, οι βουλευτές της Μακεδονίας ανέδειξαν τη σημασία να χτιστούν ξανά οι γέφυρες με τον αποκαλούμενο «χαμηλό κλήρο».
Σε ότι αφορά στο κόμμα Βελόπουλου, πάντως, υπήρξαν κατά πληροφορίες, βουλευτές που υποστήριξαν ότι η επιστροφή στο γαλάζιο «μαντρί», δεξιών ψηφοφόρων δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο μέσα από την προσέγγιση με την εκκλησία αλλά απαιτείται έμφαση και στη λεγόμενη πατριωτική ατζέντα.
Ο συντονιστής Δένδιας και το ντιμπέιτ
Άλλα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας έβαλαν ως προτεραιότητα τους νέους ψηφοφόρους και την ανάγκη να υπάρξουν οι κατάλληλοι «μαγνήτες» στην προεκλογική καμπάνια. Η ειδική στρατηγική πάντως για τον Κυριάκο Βελόπουλο και κατ' επέκταση για τα υπόλοιπα κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφές ότι θα έχει τα ίδια σκληρά χαρακτηριστικά, που χρησιμοποιεί δημόσια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτή συζητήθηκε αναλυτικά και στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας υπό τον συντονιστή της προεκλογικής εκστρατείας για την Κεντρική Μακεδονία, υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια.
Από την άλλη στο νέο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ντιμπέιτ, από την κυβέρνηση επαναλάμβαναν σε πρώτο χρόνο, την πάγια θέση ότι σε καμία από τις προηγούμενες διαδικασίες των ευρωεκλογών δεν έχει γίνει τηλεμαχία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων και ότι στις ευρωεκλογές αυτό που ψηφίζουν οι πολίτες είναι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, αρά αυτοί είναι εκείνοι που θα δώσουν τη μάχη. Υπενθύμιζαν μάλιστα ότι «ντιμπέιτ γίνεται καθημερινά στη Βουλή, όπου πρώτος ο πρωθυπουργός, σε αντίθεση με προκατόχους του, έχει περισσότερες παρουσίες»