Ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών θα απαιτήσει αντίδραση από την Μόσχα
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί «απειλή» από μόνη της, αλλά η Μόσχα θα αντιδράσει σε μια επέκταση στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών, καθώς οι δύο σκανδιναβικές χώρες πλησιάζουν στην ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Μια τέτοια «διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν αποτελεί άμεση απειλή (...) αλλά η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών θα οδηγήσει φυσικά σε απάντηση», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO).
Η Μόσχα δεν πιστεύει πως η είσοδος της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει και θα βελτιώσει την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πούτιν, το θέμα αυτό παρακολουθείται από τη ρωσική πλευρά «πολύ προσεκτικά» και με ανησυχία, καθώς «υπάρχει λόγος για μια πολύ βαθιά ανάλυση των πιθανών συνεπειών».
«Θα παρακολουθούμε στενά τι θα συμβεί, καταγράφουμε προσεκτικά τις δηλώσεις. Υπήρξαν δηλώσεις από τη σουηδική πλευρά ότι η Σουηδία δεν πρόκειται να τοποθετήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλικά συστήματα στο έδαφός της, ακόμη και υπό τους όρους της ένταξης στη συμμαχία», ανέφερε ο Πεσκόφ.
Παράλληλα, σημείωσε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την ακύρωση της ρωσικής επίθεσης στο εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη, ώστε να επιτρέψει την έξοδο των πολιτών και των στρατιωτών που κατέθεσαν τα όπλα τους.
Σε μια αυστηρή προειδοποίηση απέναντι στη Φινλανδία και τη Σουηδία είχε προχωρήσει το πρωί και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ, τονίζοντας πως οι δύο χώρες δεν πρέπει να αυταπατώνται και να πιστεύουν ότι η Μόσχα απλώς θα ανεχτεί την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
«Θα είναι λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, όπως μεταδίδει το Reuters.
Την ίδια ώρα, ο Ριαμπκόφ υποτίμησε τη βεβαιότητα που έχουν Στοκχόλμη και Ελσίνκι ότι η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα αυξήσει την ασφάλειά τους.