Ένοχος για κατάχρηση ανηλίκου, αθώος για βιασμό της Αμαλίας στο Εφετείο ο προπονητής ιστιοπλοΐας
Ο προπονητής ιστιοπλοΐας καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών σε πρώτο βαθμό σε 13 χρόνια κάθειρξη.
Ποινή κάθειρξης 13 ετών επιβλήθηκε στον προπονητή ιστιοπλοΐας για το αδίκημα της κατάχρησης ανήλικου σε ασέλγεια σε βάρος της Αμαλίας Π, από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας.
Δεν του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό.
«Πρόκειται για μακροχρόνια περίπτωση γενετήσιων πράξεων με ανήλικο. Ο κατηγορούμενος δεν μετάνιωσε. Έλεγε ότι μετάνιωσε αλλά μετά έβαζε ένα αλλά… δηλαδή δικαιολόγησε τον εαυτό του» ανέφερε η πρόεδρος του δικαστηρίου εξηγώντας τους λόγους που επιβλήθηκε η πρωτόδικη ποινή.
Η απόφαση του δικαστηρίου:
«Καταδικάζεται όπως πρωτόδικα. Με τις ιδιαιτερότητες όπως θα αναπτύξουμε. Γεννετήσιες πράξεις που ξεκινάνε από το 2010. Όσον αφορά τη πράξη του βιασμού που μας απασχόλησε ιδιαίτερα, είναι πράξεις που δεν γίνονται ποτέ -ας βάλουμε ένα ερωτηματικό- που γίνονται κρυφά. Δεν γίνονται ποτέ μπροστά σε άλλους αλλά μόνο με το θύμα. Πως θα βγάλουμε μια πράξη για την οποία δεν έχουμε μάρτυρες; Είναι ο λόγος του ενός εναντίον του άλλου. Δεν έχουμε ιατροδικαστικές και ψυχιατρικές εκτιμήσεις. Αν πάρουμε αυτά που λέει ο ένας και αυτά που λέει ο άλλος, έχουμε έναν κατηγορούμενο ο οποίος από την πρώτη στιγμή μας λέει τα ίδια πράγματα. Και έχουμε την παθούσα που λέει πράγματα που κατά τη διάρκεια των καταθέσεων της μπερδευεται. Και όσον αφορά τον τόπο και το χρόνο. Σημαίνει αυτό ότι δε γίνονταν συνευρέσεις; Όχι, αλλά γίνονταν με συναίνεση; Με άσκηση βίας; Εδώ εξετάζουμε. Κανείς δεν μας λέει πλήρως την αλήθεια. Η Αμαλία μας λέει την αλήθεια της, ο δε κατηγορούμενος δεν μπορεί να πει ακριβώς. Κάθε αμφιβολία στο δικό μας δίκαιο είναι υπέρ του κατηγορούμενου. Στα δίκαια τα προοδευμένα είναι σωστό αυτό. Έχουμε πράξεις απαράδεκτες και καταδικαστέες. Δεν μπορούμε να πούμε ότι το παιδί σε αυτή την ηλικία έδωσε συναίνεση.
Απευθυνόμενη στον κατηγορούμενο η πρόεδρος υπογράμμισε: «Δεν νομιμοποιούμαι, κύριε κατηγορούμενε να κάνω τίποτα, ούτε να αγγίξουμε μια τρίχα. Διαβάσαμε καταθέσεις πρώτου και δευτέρου βαθμού. Έλεγε μετά τα περιστατικά, "μην το πεις". Την ώρα του βιασμού όμως υπήρχε βία; Ο κατηγορούμενος κυρήσσεται αθώος κατά 6-1 μειοψηφούσης της προέδρου για την πράξη του βιασμού.»
Η Πρόεδρος του δικαστηρίου μάλιστα επεσήμανε ότι η ίδια θεωρεί πως έχει γίνει βιασμός - μια φορά- ωστόσο η γνώμη της μειοψήφισε. Εξήγησε μάλιστα για ποιο λόγο η ίδια διαφωνεί με την απόφαση του δικαστηρίου, με αποτέλεσμα να μειοψηφεί έναντι των υπολοίπων 6 δικαστών.
«Το Νοέμβριο του 13 έγινε βιασμός και είναι το διάστημα που η Αμαλία έχει φύγει» σημείωσε η πρόεδρος. «Εκεί έγινε ο βιασμός και την χαστούκισε". Ο κατηγορούμενος κυρησσεται αθώος κατά 6-1 μειοψηφουσης της προέδρου για την πράξη του βιασμού. Και κινητοποιησε την Αμαλία να μιλήσει στους γονείς της.»
Υπενθυμίζεται πως ο προπονητής ιστιοπλοΐας καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών σε πρώτο βαθμό σε 13 χρόνια κάθειρξη μόνο για το αδίκημα για το οποίο ομολόγησε, δηλαδή το κακούργημα της κατάχρησης σε ασέλγεια σε βάρος της ανήλικης αθλήτριάς του, Αμαλίας. Ήταν η πρώτη υπόθεση του ελληνικού #MeToo που έφτασε στη Δικαιοσύνη και ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στη φυλακή δέκα χρόνια μετά τα καταγγελλόμενα περιστατικά, τα οποία συνέβησαν κατά το διάστημα που ήταν προπονητής του τότε εντεκάχρονου κοριτσιού στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Ωρωπού. Ωστόσο, μετά από εισαγγελική έφεση επί της αθωωτικής πτυχής της απόφασης για το αδίκημα του βιασμού, το αδίκημα αυτό εξετάστηκε εκ νέου από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο που σήμερα εξέδωσε την τελεσίδικη απόφασή του.
Η διαδικασία αυτή την ώρα συνεχίζεται επί των ελαφρυντικών.
Η δήλωση της συνηγόρου υπεράσπισης στο flash.gr
Την απόφαση του δικαστηρίου σχολίασε με δήλωσή της στο flash.gr η δικηγόρος του προπονητή ιστιοπλοΐας Βάσως Πανταζή. Ειδικότερα η Βάσω Πανταζή ανέφερε:
«Η σημερινή απόφαση για τον Εντολέα μας, σηματοδοτεί την οριστική του δικαίωση. Από την πρώτη στιγμή αρνιόταν μετά βδελυγμίας την κατηγορία του βιασμού. Το Δικαστήριο δέχθηκε ότι ο κατηγορούμενος εξαρχής υποστηρίζει τα ίδια πράγματα χωρίς αντιφάσεις και αλλαγές. Είμαστε ικανοποιημένοι που βοηθήσαμε το δικαστήριο να εκδώσει μια δίκαια απόφαση που αποτυπώνει την πραγματική διάσταση αυτής της υπόθεσης, γιατί σύμφωνα με το ποινικό μας σύστημα δεν είναι κάθε συνεύρεση με ανήλικη βιασμός, αν δεν έχει ασκηθεί είτε σωματική είτε ψυχολογική βία.»