Ενίσχυση της υγιεινής και της ασφάλειας στην εργασία - Οι άξονες παρέμβασης
Στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία αναφέρθηκαν ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης αλλά και ο αρμόδιος υφυπουργός Βασίλης Σπανάκης, στο πλαίσιο της ημερίδας «Υγεία και Ασφάλεια - Δυο λέξεις, ένας στόχος».
Για την κατάρτιση της εθνικής στρατηγικής για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία μίλησε ο κ. Σπανάκης, αναφέροντας πως εντός του 2024 θα αναληφθούν δράσεις που σχετίζονται με τους εξής άξονες παρέμβασης:
- περισσότεροι από 30 κλάδοι επαγγελματικής δραστηριότητας (με εκατοντάδες επαγγέλματα) περνούν σε «ζώνες επικινδυνότητας» για την ενίσχυση των μέτρων προστασίας και των υποχρεώσεων του εργοδότη
- συγκροτείται συντονιστικό όργανο για τη δημιουργία φορέα ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου στη βάση ενός ανοικτού κοινωνικού διαλόγου
- αξιοποίηση της πλατφόρμας yae.gov.gr για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στο μέτωπο της πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων
- προωθείται η δράση του εργασιακού αθλητισμού και η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, σε συνεργασία με τα υπουργεία Υγείας και Αθλητισμού.
Για την αναβάθμιση της υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία μίλησαν εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ κ.α.)
Εργατικό ατύχημα
Εργατικό ατύχημα είναι εκείνο που συμβαίνει στον εργαζόμενο κατά την εκτέλεση της εργασίας ή με αφορμή αυτή και το οποίο οφείλεται σε αιφνίδιο και βίαιο γεγονός, που συνεπάγεται ανικανότητα για εργασία ή ακόμα και θάνατο του εργαζομένου. Βίαιο γεγονός, σημαίνει να υπάρχει έκτακτη και αιφνίδια επίδραση εξωτερικού παράγοντα, που δεν έχει σχέση με την οργανική κατάσταση του εργαζόμενου. Η επίδραση αυτή μπορεί να έχει σαν αιτία την επιβάρυνση των όρων εργασίας κάτω από απρόβλεπτες και έκτακτες συνθήκες Συνεπώς προϋπάρχουσα ασθένεια, η οποία εκδηλώνεται ή επιδεινώνεται κατά την εκτέλεση της εργασίας κάτω από κανονικές συνθήκες δεν αποτελεί εργατικό ατύχημα. Αν όμως η ασθένεια προήλθε κατά την εκτέλεση της εργασίας κάτω από εξαιρετικές και ασυνήθιστες συνθήκες χαρακτηρίζεται ως εργατικό ατύχημα.
Από τη νομολογία έχει κριθεί ότι υπέρμετρη προσπάθεια του εργαζόμενου που προκάλεσε θάνατο ή ανικανότητα για εργασία είναι εργατικό ατύχημα.
- Έτσι, οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, που προκλήθηκε από ασυνήθιστους όρους εργασίας και δυσμενείς συνθήκες κρίθηκε από τα Δικαστήρια ότι αποτελεί εργατικό ατύχημα.
- Εργατικό ατύχημα έχει κριθεί επίσης οτιδήποτε αποτελεί επιδείνωση προϋπάρχουσας ασθένειας, που προκλήθηκε από υπέρμετρη προσπάθεια που κατέβαλε ο εργαζόμενος κατά την εκτέλεση της εργασίας του κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες.
- Ακόμα σαν εργατικό ατύχημα έχει χαρακτηριστεί εκείνο που συνέβη εξαιτίας ανάθεσης βαρείας εργασίας σε μη αποθεραπευθέντα εργαζόμενο.
Οι σχετικές με τα εργατικά ατυχήματα διατάξεις καλύπτουν τρεις περιπτώσεις ατυχημάτων:
Κατά την εκτέλεση της εργασίας: Εκείνα που συμβαίνουν κατά την εκτέλεση της εργασίας σαν άμεση συνέπεια αυτής (τραυματισμός του εργαζομένου από μηχάνημα, πτώση κατά την εκτέλεση της εργασίας κλπ).
Με αφορμή την εργασία: Εκείνα που συμβαίνουν με αφορμή την εργασία, δηλαδή εκτός του τόπου και του χρόνου εργασίας, με την προϋπόθεση να έχουν έστω και έμμεση σχέση με την εργασία. Έχει κριθεί από τα Δικαστήρια ότι αποτελούν εργατικά ατυχήματα και εκείνα που συμβαίνουν κατά την μετάβαση στην εργασία, ή κατά την ενέργεια μιας πράξης προς το συμφέρον του εργοδότη, ακόμα και χωρίς την εντολή του, ή κατά την διάρκεια της μεσημβρινής διακοπής στον τόπο της εργασίας κατά την προσέλευση ή αναχώρηση και για χρονικό διάστημα μιας ώρας αντίστοιχα.
Από επαγγελματική ασθένεια: Εκείνα που οφείλονται σε επαγγελματική ασθένεια. Επαγγελματικές ασθένειες είναι αυτές που οφείλονται στις επιδράσεις των συνθηκών εργασίας, όπως αναλυτικά αναφέρονται στον Κανονισμό Ασθένειας του ΙΚΑ. Ευρύτερα, όμως, και κάθε επιδείνωση προϋπάρχουσας ασθένειας που συνέβη λόγω εξακολούθησης της αυτής εργασίας αποτελεί επίσης εργατικό ατύχημα.