Ενημέρωση για τον εμβολιασμό: LIVE οι ανακοινώσεις [vid]
«Ελάχιστες και οι περισσότερες ήπιες παρενέργειες έχουν καταγραφεί και στη χώρα μας από τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό», όπως είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Αναφερόμενη, κατά την τακτική ενημέρωση, στις παρενέργειες, είπε ότι «είναι οι συνήθεις, δηλαδή πιθανός πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός και ήπια μυϊκή αδυναμία στο χέρι».
Μιλώντας για τις αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες είναι σπανιότερες σε συχνότητα, εξήγησε ότι «και στην Ελλάδα είναι σπάνιες, οι σοβαρές που έχουν καταγραφεί είναι τέσσερις μέχρι στιγμής, όπου σε όλες υπήρξε ανάταξη όσων είχαν εμβολιαστεί» και εμφάνισαν τις αντιδράσεις αυτές με χορήγηση αδρεναλίνης που διαθέτουν τα εμβολιαστικά κέντρα.
https://www.youtube.com/watch?v=f_8lxocY8_g
Αναφέρθηκε επίσης σε μία περίπτωση που καταγράφηκε σε άτομο που είχε εμβολιαστεί και κάποιες ημέρες μετά εμφάνισε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και τόνισε ότι από την παρακολούθηση του στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ο εμβολιασμός δεν σχετίζονταν με την εμφάνιση της νόσου. Η ίδια προσέθεσε ότι υπάρχει μία πιθανή αστοχία 5% του εμβολιασμού κατά την πρώτη δόση, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μία μικρή πιθανότητα το εμβόλιο να μην καλύπτει κάποιους από όσους κάνουν την πρώτη δόση, αλλά αυτή είναι πολύ μικρή.
Η κ. Θεοδωρίδου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Νορβηγία όπου καταγράφηκε μία σειρά από θανάτους σε υπερήλικα άτομα που έκαναν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Μάλιστα, ανέφερε ότι πριν από λίγες ώρες εκδόθηκε μία επίσημη ανακοίνωση από τους αρμόδιους φορείς της χώρας όπου διευκρινίζεται με σαφήνεια ότι «δεν υπάρχει συσχέτιση των θανάτων αυτών με τη χρήση του εμβολίου».
Όπως εξήγησε, 400 υπερήλικα άτομα που διαμένουν σε ιδρύματα, χάνουν εβδομαδιαίως τη ζωή τους στη Νορβηγία από άλλες αιτίες. Ωστόσο προσέθεσε ότι η Νορβηγία θα είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική στο εξής και θα εξετάζει κατά περίπτωση τους εμβολιασμούς σε ιδιαίτερα ηλικιωμένα άτομα με αρκετά υποκείμενα νοσήματα και εξασθενημένου οργανισμό. Πάντως, τόνισε ότι ανάλογη περίπτωση δεν έχει παρατηρηθεί σε άλλη χώρα.
Απαντήσεις σε 3 συχνές ερωτήσεις
Αναφερόμενη για ακόμη μία φορά στις κλινικές μελέτες, είπε ότι σε κάθε μια απ' αυτές συμμετέχουν 30.000 με 40.000 άνθρωποι και δεν προέκυψαν σοβαρές επιπλοκές μετά τον εμβολιασμό τους. Αυτές ήταν σπανιότατες και αφορούσαν μία στο 1 εκατομμύριο. Η κ. Θεοδωρίδου απάντησε επίσης σε τρεις συχνές -όπως είπε- ερωτήσεις που απασχολούν τον κόσμο και αφορούν την περίοδο του εμβολιασμού.
Η πρώτη ερώτηση είναι αν το εμβόλιο προκαλεί νόσο; Κατηγορηματικά απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και είναι απολύτως λανθασμένο. «Εάν κάποιος νοσήσει ενώ είχε εμβολιαστεί, αυτό σημαίνει ότι ο λοίμωξη είχε δρομολογηθεί και προκληθεί προηγουμένως» ανέφερε.
Ένα δεύτερο ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο κάποιος μπορεί να έχει ένα θετικό τεστ αφού έχει εμβολιαστεί. «Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού δεν θετικοποιεί ούτε το rapid ούτε το μοριακό έλεγχο», σημείωσε. Σε κάποιες περιπτώσεις που έχει παρατηρηθεί οι άνθρωποι είχαν ήδη μολυνθεί πριν τον εμβολιασμό, εξήγησε.
Για το χρονικό περιθώριο που απαιτείται από τη στιγμή που γίνεται ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού για το εμβόλιο της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, η καθηγήτρια ήταν ξεκάθαρη και τόνισε ότι «15 ημέρες πριν από τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού και 15 μέρες μετά, μπορούν να γίνουν και τα δύο αυτά εμβόλια».
Θεμιστοκλέους: Η Ελλάδα στις πρώτες χώρες με ελάχιστες χαμένες δόσεις του εμβολίου
Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες που έχουν ιδιαίτερα χαμηλό αριθμό χαμένων δόσεων του νέου εμβολίου κατά του κορονοϊού , ανέφερε από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος είπε πως έως σήμερα έχουν εμβολιαστεί 84.639 πολίτες, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,77% εμβολιαστικής κάλυψης. Όπως πρόσθεσε έχει αναπτυχθεί μηχανισμός ώστε να μην χαθούν εμβόλια, από πολίτες που δεν πάνε στο ραντεβού που έχουν κλείσει για εμβολιασμό. Τα εμβόλια αυτά διατίθενται σε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.
Ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε λόγο για «δύσκολο εμβόλιο που διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου, μόνο για πέντε ημέρες» και εξήγησε ότι αν κάποιος δεν πάει στο προγραμματισμένο ραντεβού εμβολιασμού αυτό έχει τον κίνδυνο να χαθούν δόσεις. Όπως είπε το Σαββατοκύριακο άρχισαν να λειτουργούν 144 εμβολιαστικά κέντρα και ο στόχος είναι να ξεπεράσουμε τα 1.000.
Ως γνωστόν, την πρώτη ημέρα εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, είχαν κλειστεί 3.777 ραντεβού και 3.585 πολίτες (95% ) προσήλθαν τελικώς για να κάνουν το εμβόλιο. Όσοι δεν προσήλθαν στα προγραμματισμένα ραντεβού, λόγω του άσχημου καιρού θα μπορούν να κλείσουν και πάλι ραντεβού χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν πέντε ημέρες, όπως προβλέπεται, διευκρίνισε ο κος Θεμιστοκλέους.
Όπως είπε επίσης έχουν ήδη κλειστεί 372.243 ραντεβού για την πρώτη και δεύτερη δόση του εμβολίου κατά της covid-19, από την αρχή του εμβολιασμού. Από αυτά για την πρώτη δόση αφορούν 126.975 πολίτες άνω των 85 ετών και 18.483 υγειονομικούς. Επίσης τόνισε πως υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε όλες τις περιοχές της χώρας και υπενθύμισε ότι το νωρίτερο που μπορεί κάποιος να κλείσει ραντεβού είναι μετά από 5 μέρες.
Από την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021 θα χρησιμοποιούνται έξι δόσεις από το κάθε φιαλίδιο του εμβολίου της Pfizer και στην Ελλάδα με βάση κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική απόφαση όπως είπε ο κος Θεμιστοκλέους και συμπλήρωσε πως η Ελλάδα παρέλαβε σήμερα 49.160 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, μειωμένες σε σχέση με την αναμενόμενη ποσότητα κάτι που αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ. Οι παραδόσεις θα αποκατασταθούν από την ερχόμενη εβδομάδα, όπως διαβεβαιώνει η εταιρεία, επισήμανε, και τόνισε πως έχει εξασφαλιστεί και η δεύτερη δόση για όσους εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση.
Πρόσθεσε ακόμη ότι 31 μεγάλα νησιά θα έχουν το εμβόλιο ως το τέλος Ιανουαρίου και όλα τα νησιά της χώρας θα πάρουν δόσεις μέσα στον Φεβρουάριο. Όπως είπε, οι μόνιμοι κάτοικοι νησιών με λίγους κατοίκους, κάτω από 1000, θα εμβολιαστούν όλοι την ίδια περίοδο που θα φτάσουν σε αυτούς τα εμβόλια και δεν θα χρειαστεί να αναμένουν να εμβολιαστούν πρώτα οι άνω των 85 ετών.
Μητσοτάκης εμβολιασμός: Έλαβε τη δεύτερη δόση στο «Αττικόν»
Τη δεύτερη δόση του εμβολίου έκανε στις 8:30 το πρωί, σήμερα, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021, ο πρωθυπουργός στο νοσοκομείο «Αττικόν», ενώ θα ακολουθήσει στις 10:00 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ήταν από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν στη χώρα, στις 27 Δεκεμβρίου.
Επισημαίνεται ότι κατά την πρώτη ημέρα έναρξης των εμβολιασμών του γενικού πληθυσμού, είχαν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν 3.777 ηλικιωμένοι, ενώ δεν προσήλθαν οι 733, ίσως λόγω της κακοκαιρίας.
Στη θέση τους εμβολιάστηκαν γιατροί από τις λίστες των Ιατρικών Συλλόγων, ώστε καμία δόση να μην πάει χαμένη. Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να ενεργοποιηθεί η λίστα αναμονής των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων για την αναπλήρωση των ραντεβού. Πλέον, ο συνολικός αριθμός των εμβολιασμένων από τις 27 Δεκεμβρίου 2020 φτάνει τις 80.000.
Μητσοτάκης: Οι εμβολιασμοί πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα
Σε τηλεδιάσκεψη με ηγέτες κρατών για τον κορονοϊό (COVID-19 Management Group) συμμετείχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως οι εμβολιασμοί πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα και τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στην έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca και των υπόλοιπων εταιρειών.
Σημειώνεται πως οι ευρωπαίοι συμμετέχοντες μοιράστηκαν την ανησυχία τους για την μικρή διαθεσιμότητα των εμβολίων σε αυτή τη φάση και υπογράμμισαν ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα σε αυτό το επίπεδο. Ενόψει της τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών της Ε.Ε. για το εμβόλιο, την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz και η Πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία με επιστολή στην οποία θα ζητούν την ταχύτερη έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca και των άλλων εταιρειών.
Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε, ακόμα, η πρόταση του Πρωθυπουργού για ένα Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η οποία, επίσης, θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη των 27, την Πέμπτη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι στόχος του με αυτή την πρόταση δεν είναι να διχάσει τους Ευρωπαίους, αλλά να τυποποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα ζητείται απ΄όσους ταξιδεύουν κάποιο αποδεικτικό, είτε είναι πιστοποιητικό, είτε αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι στόχος της πρότασης είναι να διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση και τα ταξίδια. Σημείωσε, μάλιστα, ότι τα ταξίδια από το Ισραήλ την άνοιξη θα μπορούσαν να αποτελέσουν «πιλότο» για μια τέτοια πρόταση, καθώς το Ισραήλ θα έχει εμβολιάσει μέχρι τότε μεγάλο μέρος του πληθυσμού του. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο καγκελάριος της Αυστρίας, Sebastian Kurz, η Πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen, η Πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Erna Solberg, ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας, Andrej Babis, ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Scott Morrison και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu.
Σημειώνεται πως πριν από δέκα μέρες ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη σύσκεψη για τον κορονοϊό σε επίπεδο υπουργών είχε αναφέρει: «Ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, με μεθοδικότητα, με ασφάλεια, με διαφάνεια και το κυριότερο χωρίς λάθη έως σήμερα. Από την πρώτη στιγμή είχαμε συμφωνήσει, ότι οι αρχές του σχεδιασμού μας είναι τρεις: Ασφάλεια στην ανάπτυξη των εμβολιαστικών δομών και διαδικασιών, πλήρης διαφάνεια και λογοδοσία ως προς τους διενεργούμενους εμβολιασμούς και τις ομάδες προτεραιότητας και στη συνέχεια ταχύτητα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «αναπτύσσονται στα νοσοκομεία μας 223 εμβολιαστικές γραμμές. Η καθημερινή δυνατότητα εμβολιασμού θα αυξηθεί από τις 5.000 ημερησίως περίπου στις 8.000, ενδεχομένως και λίγο παραπάνω. Επενδύουμε όπως είπα στη διαφάνεια και στη λογοδοσία και στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr αναρτώνται καθημερινά λίγο πριν τις 18:00 οι εμβολιασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί στο σύνολο της επικρατείας και σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Είναι μία διαδικασία -θέλω να το τονίσω- η οποία είναι πλήρως ψηφιοποιημένη από τις υπερσύγχρονες αποθήκες έως τα κέντρα εμβολιασμού, ώστε να διασφαλίζεται ο αναγκαίος έλεγχος σε κάθε κρίκο της αλυσίδας και η άμεση παρέμβαση όπου χρειάζεται».
Τα νέα κρούσματα
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 320 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. «Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 148925, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5763 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 45578 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα», αναφέρει η ανακοίνωση.
«322 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 231 (71.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1031 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 19 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5488 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3234 (58.9%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω», καταλήγει.