«Ενιαία ψηφιακή λίστα» χειρουργείων: Τι είναι και πώς θα λειτουργεί
Για την εισαγωγή της ενιαίας ψηφιακής λίστας χειρουργείων στα νοσοκομεία από 1η Φεβρουαρίου, στην οποία αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του την Κυριακή, μίλησε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σε συνέντευξή του στο Action 24.
Αναφερθείς αρχικά στον πολύ μεγάλο χρόνο αναμονής για χειρουργείο που ταλαιπωρεί σήμερα τους ασθενείς, ο κ. Εξαδάχτυλος τόνισε: «Υπάρχει μια δυσκολία στα χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, ο χειρουργικός χρόνος είναι συμπιεσμένος. Άρα, λιγότεροι άνθρωποι μπορούν να εξυπηρετηθούν».
«Βεβαίως, το επείγον περιστατικό, όπως ένα τροχαίο, αυτό παίρνει πάντοτε προτεραιότητα. Το σύστημα έχει παθογένειες 40 χρόνια και ακόμα δεν έχουμε σκεφτεί τι να κάνουμε για να μην έχουμε αυτές τις παθογένειες».
«Οι χρόνοι ποικίλλουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Το καλό παράδειγμα μπορεί να είναι εξυπηρέτηση σε μερικές εβδομάδας ή και άμεσα, αν μιλάμε για νοσοκομείο που δεν έχει πολύ μεγάλη ροή. Το κακό παράδειγμα μπορεί να είναι μερικοί μήνες», σημείωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.
Ταυτόχρονη παρακολούθηση από την κεντρική διοίκηση
Εξηγώντας τι είναι και πώς θα λειτουργεί η ενιαία ψηφιακή λίστα, υπογράμμισε: «η ψηφιακή λίστα σημαίνει ότι θα υπάρχει ενιαία και ταυτόχρονη παρακολούθηση της λίστας χειρουργείου του κάθε νοσοκομείου από την κεντρική διοίκηση». «Οι ασθενείς που είναι σε αναμονή θα δουν λίγο πιο συγκεκριμένη πρόβλεψη για το χρόνο στον οποίο θα κληθούν να χειρουργηθούν και θα δουν το χρόνο αυτό να συντομεύει», ανέφερε.
«Το Υπουργείο Υγείας θα έχει μια πλήρη εικόνα on time για το τι συμβαίνει και πού, ώστε να μπορεί να βγάλει κάποια συμπεράσματα.
Για παράδειγμα, σν σε μια κλινική διαπιστωθεί ότι τα επείγοντα είναι δεκαπλάσια σε σχέση με το μέσο όρο των κλινικών, προφανώς εκεί κάτι συμβαίνει. Εκεί θα μπορέσει να επέμβει κεντρικά η διοίκηση», δήλωσε ο κ. Εξαδάχτυλος.
Τόνισε, ειδικότερα, ότι το νέο σύστημα θα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα το φαινόμενο παράκαμψης της λίστας αναμονής που γίνεται «για λόγους που δεν είναι αμιγώς ιατρικοί, είτε για πολιτική ή φιλική εξυπηρέτηση είτε επειδή μπορεί να υπάρχει χρηματισμός».
Ακόμα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ασθενείς που έχουν μπει σε λίστες περισσότερων από ένα νοσοκομείων και περιμένουν να χειρουργηθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Η ψηφιακή λίστα θα βοηθήσει ώστε αν κάποιος χειρουργηθεί σε ένα νοσοκομείο, οι λίστες των άλλων να ενημερώνονται γρήγορα και να αφαιρείται το συγκεκριμένο άτομο, αντιμετωπίζοντας φαινόμενα αποδιοργάνωσης στο σύστημα.