ΕΝΦΙΑ και Φόρος Εισοδήματος: Σε 8 δόσεις και φέτος - Τι θα γίνει με τεκμήρια και αποδείξεις
Τη διευκόλυνση να πληρώσουν οι φορολογούμενοι τον φόρο εισοδήματος και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) σε οκτώ δόσεις σχεδιάζει να δώσει και φέτος το υπουργείο Οικονομικών που φαίνεται να καταλήγει και για το πως θα ισχύουσουν τα τεκμήρια για το 2020 και τα πρόστιμα για όσους δεν κατάφεραν να συλλέξουν –πέρσι- τον απαραίτητο αριθμό ηλεκτρονικών αποδείξεων.
Μπορεί το υπουργείο να έχει απόλυτη ανάγκη για έσοδα φέτος και οι ενδείξεις να δείχνουν ότι ο φόρος εισοδήματος θα είναι κατά τουλάχιστον 30% μειωμένος σε σχέση με πέρσι (λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας), ωστόσο όλα δείχνουν ότι θα επαναληφθεί και φέτος η ίδια διαδικασία που εφαρμόστηκε και πέρσι για την πληρωμή των συγκεκριμένων φόρων. Έτσι, ο φόρος εισοδήματος θα μπορεί να καταβληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί για τρεις διμηνιαίες, ενώ οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ είναι πιθανό να αυξηθούν από 5 σε 8.
Η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα, ενώ οι προθεσμίες για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ θα αρχίσουν να τρέχουν Ιούλιο - Αύγουστο. Εάν τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ εκδοθούν τελικά τον Αύγουστο είναι πιθανόν στο τέλος Αυγούστου να πληρωθούν μαζί οι δύο πρώτες δόσεις του φόρου ακινήτων προκειμένου η καταβολή και το δύο φόρων να λήξει μέχρι το Φεβρουάριο του 2022 που είναι και το τελικό περιθώριο του προϋπολογισμού για να εισπραχτούν τα έσοδα του 2021.
Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να λύσει σειρά εκκρεμοτήτων προτού ανοίξει την πλατφόρμα στο Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2021.
Εκκρεμότητες όπως, τα πρόστιμα για όσους δεν κάλυψαν το ποσοστό των ηλεκτρονικών πληρωμών την αύξηση δόσεων πληρωμής του φόρου εισοδήματος κλπ, ενώ ίσως χρειαστεί να νομοθετηθούν και άλλες ρυθμίσεις όπως για παράδειγμα το δικαίωμα των ιδιοκτητών ακινήτων να μην φορολογηθούν για ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει χωρίς να χρειάζεται να έχουν καταφύγει σε ένδικα μέσα όπως ισχύει σήμερα.
Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 800 και των 534 ευρώ, τα ποσά της «επιστρεπτέας προκαταβολής» και διάφορα άλλα έκτακτα και ειδικά επιδόματα θα είναι αφορολόγητα, ακατάσχετα και δεν θα συνυπολογίζονται στα ετήσια φορολογητέα εισοδήματά τους, Τα ποσά αυτά θα μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης. Έτσι, πολλοί θα αποφύγουν την παγίδα των τεκμηρίων και την πληρωμή έξτρα φόρου που προκύπτει από την εφαρμογή τους.
Το σχέδιο για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις - τεκμήρια
Σχετικά με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις του 2020, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το εξής σχέδιο: Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα προσθέσει έναν καινούργιο κωδικό στο βασικό έντυπο Ε1. Όσοι έχουν μπει σε αναστολή, όσοι έχουν υποστεί κλείσιμο της επιχείρησής τους ή όσοι έχουν χάσει εισόδημα από ενοίκια, θα εμφανίζονται αυτόματα ως πληττόμενοι. Θα δικαιούνται με αυτό τον τρόπο και το να μην πληρώσουν το πρόστιμο που κανονικά προβλέπει η νομοθεσία για όσους δεν έκαναν το 2020 ηλεκτρονικές πληρωμές μέχρι το όριο του 30% του εισοδήματός τους και να έχουν συγκεκριμένες εκπτώσεις ή απαλλαγές από τα τεκμήρια διαβίωσης. Για μισθωτούς του δημοσίου και συνταξιούχους, δεν θα υπάρχει τέτοια πρόβλεψη.
Στα σχέδια που μελετά το οικονομικό επιτελείο, είναι και η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία.
Το σίγουρο είναι ότι οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 800 και των 534 ευρώ, τα ποσά της «επιστρεπτέας προκαταβολής» και διάφορα άλλα έκτακτα και ειδικά επιδόματα θα είναι αφορολόγητα, ακατάσχετα και δεν θα συνυπολογίζονται στα ετήσια φορολογητέα εισοδήματά τους, αλλά θα μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης. Έτσι, πολλοί θα αποφύγουν την παγίδα των τεκμηρίων και την πληρωμή έξτρα φόρου που προκύπτει από την εφαρμογή τους.
Σημειώνεται ότι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης αποτελούν οι κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα δίδακτρα που πληρώνονται σε ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια, η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, τα σκάφη αναψυχής, οι πισίνες ενώ υπάρχει και η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου που ανέρχεται σε 3.000 ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση.