ΕΝΦΙΑ 2023: Τι θα πληρώσουμε φέτος
Αντίστροφη μέτρηση για τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ 2023, καθώς τα νέα «ραβασάκια» αναμένεται να φτάσουν στις πόρτες τουλάχιστον 7,3 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.
Συγκεκριμένα, όπως έχει γίνει γνωστό, ο φετινός ΕΝΦΙΑ αναμένεται να φτάσει κατά το τέλος Απριλίου, ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Μαΐου 2023 και η δέκατη (και τελευταία) έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.
Όσο για το ύψος του φετινού φόρου ακινήτων, οι φορολογούμενοι που δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2022 θα πληρώσουν το ίδιο ποσό με πέρσι.
Ωστόσο, χιλιάδες φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο σε σχέση με το 2022.
Πρόκειται στην ουσία για φορολογούμενους που απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, για άλλους που απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη η ψιλή κυριότητα, επικαρπία), για εκείνους που τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους, καθώς και για όσους εμφάνισαν στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους.
Ποιοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ 2023
Όμως, υπάρχουν και ορισμένοι φορολογούμενοι που δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ 2023.
Πρόκειται για τους πολίτες που κατέχουν ακίνητο σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές εξαιρούνται από την υποχρέωση πληρωμής.
Ειδικότερα, από τον νέο ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται:
- Τα ακίνητα που βρίσκονται: – σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, τις οποίες έπληξαν οι πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018
- Εντός ρητά κατονομαζόμενων υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργών ή μεταφερόμενων οικισμών και κοινοτήτων των Περιφερειακών Ενοτήτων Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών
- Στα διοικητικά όρια των Δήμων Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας ‘Αννας και Ιστιαίας – Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν αρχής γενομένης την 27η Ιουλίου 2021
- Σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου, Ικαρίας, και Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που επλήγησαν από τον σεισμό και την πλημμύρα της 30ης Οκτωβρίου 2020,
- Σε πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές Ιουλίου 2022. Για τη χορήγηση της απαλλαγής υποβάλλεται αίτηση για το έτος 2023 στη Φορολογική Διοίκηση από τον δικαιούχο αυτής, η οποία ισχύει και για τα δύο (2) επόμενα έτη.
- Χορηγείται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε δικαιώματα επί ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης, που προστατεύονται από τον Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς , καθώς και σε δικαιώματα επί κτιρίων, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί μέχρι την 31η.12.2021 ως διατηρητέα, εφόσον τα ως άνω μνημεία, έργα τέχνης ή κτίρια είναι προγενέστερα της 1ης Ιανουαρίου 1940, και για τα αναλογούντα σε αυτά ποσοστά επί των γηπέδων ή οικοπέδων, με σκοπό την προστασία των διατηρητέων μνημείων και έργων τέχνης της Χώρας.
Επίσης, πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα δουν τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, εφόσον:
- Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
- Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
Ποιοι θα δουν έκπτωση 50%
Ο ΕΝΦΙΑ «ψαλιδίζεται» στο μισό για τα νοικοκυριά που πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:
Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.