Ενέργεια: Η ουκρανική κρίση πυροδοτεί έκρηξη στις τιμές αερίου, ρεύματος και πετρελαίου
Στα ύψη εκτινάσσει τις τιμές ενέργειας στην Ευρώπη η προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι η Ρωσία ετοιμάζεται μέσα στις επόμενες ημέρες να εισβάλει στην Ουκρανία ή να επιχειρήσει να προκαλέσει μίνι θερμό επεισόδιο στα σύνορά της. Με τους ειδικούς της NSA να προειδοποιούν ότι μία επιθετική κίνηση είναι θέμα ημερών, οι τιμές τόσο του φυσικού αερίου όσο και του ηλεκτρικού ρεύματος κάνουν σήμερα άλμα μεγαλύτερο του 14%.
Το βασικό συμβόλαιο φυσικού αερίου ενισχύθηκε σήμερα έως και 14% στα 88 ευρώ ανά μεγαταβώρα, τα υψηλότερα επίπεδα για το πιο ενεργό συμβόλαιο από τις 31 Ιανουαρίου. Στη γερμανική αγορά το συμβόλαιο Μαρτίου του ηλεκτρικού ρεύματος καταγράφει άνοδο 11% στα 177 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Σε τροχιά ανόδου βρίσκονται βεβαίως και οι τιμές του πετρελαίου, οδεύοντας ολοταχώς προς τα 100 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του μπρεντ μετά το άλμα της κατά 4,7% την Παρασκευή, ενισχύεται σήμερα 1,8% στα 96,16 δολάρια το βαρέλι. Στα ύψη και η τιμή του άνθρακα με το βασικό συμβόλαιο στα 115,50 δολάρια ανά μετρικό τόνο.
Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και μια σύγκρουση στην Ουκρανία θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση της ροής ρωσικών βαρελιών στην αγορά. Η Ρωσία εξάγει περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως, περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου και περίπου 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα πετρελαϊκών προϊόντων, περίπου το 10% του παγκόσμιου εμπορίου, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Cowen. Περίπου το 60% των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας πηγαίνει στην Ευρώπη και ένα 30% στην Κίνα.
Η εκτίμηση της Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για το 2022 πως οι τιμές θα διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα που η ίδια εκτιμούσε το περασμένο φθινόπωρο και μιλά για ουσιαστική αποκλιμάκωση τιμών από την άνοιξη του 2023 και μετά. Επισημαίνει μάλιστα ότι ακόμη και αν δεν γίνουν άλλες αυξήσεις στην αγορά χονδρικής, εντούτοις το μέχρι σήμερα άλμα τιμών, δεν έχει ακόμη μετακυλιστεί πλήρως στις τιμές λιανικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ειδικότερα, η Κομισιόν διευκρινίζει πως παρά την αποκλιμάκωση που καταγράφουν οι τιμές στο φυσικό αέριο έναντι εκείνων του Δεκεμβρίου, εντούτοις η τάση στα futures υποδηλώνει ότι αυτές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα μέχρι και τα μέσα της επόμενης χρονιάς.
Σε αυτό το πλαίσιο, η έκθεση βλέπει μετά την άνοιξη του 2023 μια απότομη πτώση, διευκρινίζοντας πως ό,τι ισχύει για το φυσικό αέριο, ισχύει και τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα. Τα καλά νέα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Επιτροπής είναι ότι δεν πρέπει να αναμένουμε απότομες διακυμάνσεις των τιμών, είτε προς τα πάνω, είτε και προς τα κάτω, με την απότομη δηλαδή ένταση των προηγουμένων μηνών.
Στο μέτωπο του πετρελαίου, η έκθεση σημειώνει ότι η ακρίβεια στα καύσιμα, θα αρχίσει σταδιακά να εξασθενεί τους επόμενους 12 μήνες, τονίζοντας ότι τη σταθεροποίηση αυτή δείχνουν και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.
Επισημαίνεται επίσης ότι όλα τα παραπάνω αφορούν στο άμεσο αντίκτυπο της ανόδου των τιμών στα βασικά ενεργειακά προϊόντα. Οι έμμεσες επιπτώσεις που επίσης επηρεάζουν τις πληθωριστικές εξελίξεις είναι πιθανό να παραμείνουν για περισσότερο διάστημα.
Τι θα γίνει στην Ελλάδα
Στην περίπτωση της Ελλάδας, η Επιτροπή μιλά για κορύφωση των τιμών στο ρεύμα και γενικότερα των καυσίμων στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και μετά βλέπει αποκλιμάκωση, χωρίς ωστόσο να αποκλείει τη διατήρησή τους σε υψηλά επίπεδα. Επισημαίνει ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος αναμένεται να περάσει και στα υπόλοιπα προϊόντα του καλαθιού του καταναλωτή, γεγονός που σηματοδοτεί πως έπεται συνέχεια ως προς τις ανατιμήσεις των τιμών συνολικότερα στην ελληνική αγορά.