Ενέργεια: Δύο δισ. για επιδότηση ρεύματος τον Σεπτέμβριο
Σε επίπεδα που προκαλούν... αιμορραγία στον κρατικό προϋπολογισμό εκτινάχθηκαν οι τιμές της κιλοβατώρας που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τις καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε ότι θα προσεγγίσει τα 2 δισ. ευρώ η συνολική κρατική ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων για να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος τον Σεπτέμβριο, από 1,136 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. «Για τον μήνα Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουμε τα 2 δισ. ευρώ», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα έκανε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας σήμερα το πρωί στις 9:30.
Τα συνολικά έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για τον μήνα Σεπτέμβριο δεν ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 700 εκατ. ευρώ από τη χονδρεμπορική αγορά και τις δημοπρασίες και τα 300 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό των ΥΚΩ, που θα καταβληθούν σε δύο ισόποσες δόσεις – μία στα τέλη Αυγούστου και μία μέσα στον Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι μένει ένα άνοιγμα της τάξης του 1 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ενα ποσό της τάξης των 150 εκατ. ευρώ θα δοθεί άμεσα από τα αποθεματικά του προϋπολογισμού και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εργάζονται ήδη σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ το όποιο ποσό αποφασιστεί από εκεί και πάνω θα δοθεί με τροποποίηση του προϋπολογισμού και νομοθετική ρύθμιση.
Σε σχέση με τον Αύγουστο τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα το περασμένο Σάββατο οι πάροχοι είναι αυξημένα σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και πάνω από 60%.
Εάν δεν συνυπολογιστούν οι εκπτώσεις συνέπειας που παρέχουν κάποιοι πάροχοι, η χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας του Σεπτεμβρίου είναι στα 67,9 λεπτά, όταν τον Αύγουστο ήταν 48,6 λεπτά από τη ΔΕΗ, η χρέωση της οποίας ξεκινάει για τον Σεπτέμβριο από τα 78,8 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και στα 80 λεπτά για πάνω από 500. Με τις τιμές του Αυγούστου η επιδότηση έφτασε τα 33,7 λεπτά η κιλοβατώρα και συγκράτησε την τελική επιβάρυνση για τον καταναλωτή στα 15-17 λεπτά. Για να φτάσει ο καταναλωτής να πληρώσει το ίδιο κόστος τον Σεπτέμβριο η επιδότηση θα πρέπει να φθάσει μεσοσταθμικά πολύ πάνω από τα 50 λεπτά. Από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Σταϊκούρα πάντως φάνηκε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καλύψει το αυξημένο αυτό κόστος.
Αυτό που πλέον απασχολεί, όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και την αγορά, η ισορροπία της οποίας διατηρείται μέσω των επιδοτήσεων, είναι το πού θα βρεθούν τα κονδύλια για τους επόμενους μήνες, καθώς οι εξελίξεις έχουν ανατρέψει κάθε υπόθεση εργασίας βάσει των οποίων δομήθηκε το σύστημα της επιδότησης.
Οι υπολογισμοί για την απορρόφηση του 80%-90% των αυξήσεων που έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση έγιναν με τιμή φυσικού αερίου στο ευρωπαϊκό ΤΤF στα 100 και τα 150 ευρώ η μεγαβατώρα και μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στα 300-350 ευρώ η μεγαβατώρα.
Η τιμή του φυσικού αερίου έπειτα από ένα συνεχόμενο ράλι πέντε εβδομάδων έφθασε χθες πολύ κοντά στα 300 ευρώ/μεγαβατώρα και η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα έσπασε νέο ρεκόρ χθες στα 549 ευρώ/μεγαβατώρα, για να εκτοξευθεί σήμερα στα 616,38 ευρώ/μεταβατώρα, καθιστώντας την ελληνική αγορά –μαζί με της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας– στις ακριβότερες της Ευρώπης μετά την Ιταλία (655 ευρώ) και τη Γερμανία (620 ευρώ). Ακόμη πιο εφιαλτική είναι η εικόνα για αύριο Τετάρτη, με τα προθεσμιακά συμβόλαια στη Γαλλία να κλείνουν στα 755 ευρώμεγαβατώρα, στη Γερμανία στα 623 ευρώ και στην Ιταλία στα 655 ευρώ.
Μια ακόμη σημαντική υπόθεση που έλαβε υπόψη του το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζοντας το μοντέλο των επιδοτήσεων ήταν ότι η ΔΕΗ θα λειτουργούσε ως κυματοθραύστης στη λιανική αγορά για τη συγκράτηση των τιμών, ρόλο στον οποίο ανταποκρίθηκε τον Αύγουστο προσφέροντας τη χαμηλότερη τιμή της αγοράς, όχι όμως και τον Σεπτέμβριο. Η εκτόξευση της χονδρεμπορικής τιμής στο δεύτερο 15ήμερο του Αυγούστου και η πορεία της τιμής του φυσικού αερίου υποχρέωσαν την εταιρεία να δώσει τιμές που διασφαλίζουν και τον μελλοντικό κίνδυνο αλλά και τις απώλειες του Αυγούστου. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της εταιρείας, πάντως, βάσει στοιχείων που διαρρέει η ίδια η εταιρεία, μειώθηκαν στο 20% φέτος από 23,1% τον Ιούνιο του 2021.
Εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση τιμών, υπολογίζεται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα χρειαστεί να διαθέσει πάνω από 2,5-3 δισ. ευρώ για να καλύψει το κόστος των επιδοτήσεων τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, καθώς από τα μέσα Οκτωβρίου επανέρχονται οι οικιακές καταναλώσεις για θέρμανση.