Ενέργεια: Ανηφορίζει ξανά το πετρέλαιο, «καλπάζουν» ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο - Έρχονται φουσκωμένοι οι λογαριασμοί
Ισχυρή άνοδο σημείωσαν για την Τρίτη τα συμβόλαια του πετρελαίου, στον απόηχο των προσδοκιών από τις ΗΠΑ και στις προοπτικές ενίσχυσης της ζήτησης του «μαύρου χρυσού».
Το θετικό «πάτημα» για το πετρέλαιο δόθηκε από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, που κατέγραψαν σημαντική αποκλιμάκωση και μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενισχύοντας τις προσδοκίες για χαλάρωση στην αύξηση των βασικών επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed).
Επιπλέον, ο ΟPEC διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις τους για τη ζήτηση του πετρελαίου στο σύνολο του 2022 και του 2023, κάνοντας λόγο για παράγοντες που θα μπορούσαν τους επόμενους μήνες να τονώσουν τη ζήτηση.
Μάλιστα αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές του Μπρεντ μπορεί να βρεθούν εκ νέου στα 90 δολάρια.
Συγκεκριμένα αναλυτές της Bank of America, τους οποίους επικαλείται το Reuters, το Brent θα μπορούσε να ανακάμψει σημειώνοντας άνοδο 23% συγκριτικά με τα σημερινά επίπεδα για να ανέλθει μέσα στους επόμενους 12 έως 36 μήνες στα 90 δολάρια το βαρέλι.
Χθες η τιμή του Brent παράδοσης Φεβρουαρίου, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, στις διεθνείς αγορές βρέθηκε στα 80,68 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο πάνω από 3,5%. Μάλιστα, σε λιγότερο από 48 ώρες η τιμή του «μαύρου χρυσού», έχει κερδίσει πάνω από 5 δολάρια το βαρέλι, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ενδεχομένως να υπάρξει κίνηση προς νέα υψηλά επίπεδα.
Η βενζίνη παράδοσης Ιανουαρίου έκανε άλμα 3,8% στα 2,1609 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης Ιανουαρίου απογειώθηκε 4,2% στα 3,0922 δολάρια το γαλόνι.
Βασική αιτία είναι ότι βασικός αγωγός μεταφοράς πετρελαίου Keystone στη Νεμπράσκα διέκοψε τη λειτουργία του στις ΗΠΑ, ενώ η ανοδική τάση ενισχύεται από τις απειλές της Ρωσίας να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής, αλλά και λόγω της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα λόγω Covid, κάτι που ενισχύει τις προοπτικές για αύξηση της ζήτησης.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τιμές του του πετρελαίου καταγράφουν απώλειες λόγω των ανησυχιών ότι η αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας θα μειώσει τη ζήτηση για καύσιμα, βάζοντας τις τιμές σε πτωτική τροχιά για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούνιο οι τιμές είχαν ανέβει πάνω από τα 120 δολάρια, αλλά εν συνεχεία ο φόβος για ύφεση για στην παγκόσμια οικονομία άρχισαν να πιέζουν τις τιμές και πριν από δύο ημέρα υποχώρησαν στα επίπεδα των 75 δολαρίων.
Ασμάτογλου: Έρχονται αυξήσεις
Την ίδια ώρα στη λιανική εγχώρια αγορά οι τιμές των καυσίμων συνέχισαν την πτωτική τους πορεία. Η τιμή της βενζίνης στην Αττική προσεγγίζει το 1,7 ευρώ το λίτρο, ενώ δέκα χαμηλότερα είναι η τιμή για το diesel κίνησης.
Το πετρέλαιο θέρμανσης προσεγγίζει το 1 ευρώ και όλοι αναμένουν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού το προσεχές Σάββατο αναφορικά με το αν θα παραταθεί και για πόσο χρονικό διάστημα η επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία, η οποία λήγει στο τέλος του έτους.
Mιλώντας το πρωί στο OPEN, o αντιπρόεδρος πρατηριούχων εμπόρων καυσίμων Αττικής Γιώργος Ασμάτογλου αναφέρθηκε στις μειώσεις που υπήρχαν σε βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και στις αυξήσεις που έρχονται.
Καλπάζουν το ρεύμα και το φυσικό αέριο
Εκτινάσσονται και πάλι οι βραχυπρόθεσμες χονδρικές τιμές στο ρεύμα λόγω της ψυχρής εισβολής στη Βόρεια Ευρώπη.
Η χονδρική τιμή ρεύματος, «πέταξε» χθες στα επίπεδα των 399,36 ευρώ η MWh με αύξηση 25% σε σχέση με το προηγούμενο μήνα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα χθεσινά στοιχεία, στις περισσότερες χώρες η χονδρική τιμή του ρεύματος είναι πάνω από τα 400 ευρώ η MWh.
Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές λιανικής που θα ανακοινωθούν την προσεχή Τρίτη από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και θα αφορούν τον Ιανουάριο, θα είναι κατά πολύ υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν τον Δεκέμβριο.
Στα 137,5ευρώ/μεγαβατώρα σκαρφάλωσε και το φυσικό αέριο με άνοδο 0,7% ενώ έναν μήνα πριν στις 11 Νοεμβρίου η τιμή του TTF είχε υποχωρήσει στα 105,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τα 229,43 ευρώ στις 28 Σεπτεμβρίου.
Η ανησυχία για τις τιμές εντείνεται όσο ο χειμώνας προχωράει και οι καιρικές συνθήκες στην Κεντρική και Βόρεια Ευρωπη επιδεινώνεται εκτοξεύοντας τη ζήτηση σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, με αποτέλεσμα και οι τιμές να ακολουθούν αυξητική τάση. Επιπλέον η αγωνία κορυφώνεται και ως προς τα αποθέματα φυσικού αερίου.