Ενδοοικογενειακή βία: Το προφίλ του κακοποιητή στην Ελλάδα - Τι λένε ειδικοί στο Action 24
«Δεν δικαιολογούν ούτε οι ψυχικές ασθένειες αλλά ούτε και οι εξαρτήσεις τη συμπεριφορά μας».
Ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει η τεράστια αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ. με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Πολλά έχουν κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο για το προφίλ των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, στη συντριπτική πλειονότητά τους γυναίκες. Ποιοι είναι όμως συνήθως οι φορείς αυτής της μορφής βίας, ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους;
Όσον αφορά το προφίλ των κακοποιητών, το Action 24 και η εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» μετέδωσε στοιχεία από έρευνες και κάλεσε στο στούντιο ειδικούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 50% των δραστών σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι άτομα ηλικίας από 35 έως 60 ετών, ενώ ένας στους τρεις δράστες σε τέτοια περιστατικά κακοποιεί τη σύζυγό του.
Εξηγώντας το ηλικιακό αυτό εύρος, ο Φώτης Σπυρόπουλος, επίκουρος καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας, ανέφερε:
«Είναι αυτοί που συνήθως βρίσκονται σε έναν έγγαμο βίο ή σε ένα σύμφωνο συμβίωσης, δηλαδή υπάρχει σε αυτήν την ηλικία των ανδρών μία ‘υποψήφια’ παθούσα».
«Καταγράφεται μία πολύ μεγάλη αύξηση αυτών των περιστατικών. Συνέβαιναν και παλιότερα σε ένα βαθμό. Πλέον όμως οι γυναίκες μιλούν. Καταγγέλλονται πολύ πιο συχνά. Έχει σπάσει πια η σιωπή», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Το θύμα ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί»
Από την πλευρά της, η Βασιλένα Σταυροπούλου, ψυχίατρος, επισήμανε: «Ναι μεν έχουμε μια κοινωνία που εξελίσσεται, έχουμε όμως και μια κοινωνία με πολλή παθογένεια. Όλες οι ευάλωτες προσωπικότητες αυτή τη στιγμή επηρεάζονται ενεργά από αυτήν την παθογένεια».
«Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά μας. Δεν δικαιολογούν ούτε οι ψυχικές ασθένειες αλλά ούτε και οι εξαρτήσεις τη συμπεριφορά μας. Πολύ συχνά ακούω ότι οι εξαρτήσεις και ειδικότερα το αλκοόλ είναι ένας ενισχυτικός παράγοντας για να προβεί κάποιος σε κακοποιητική συμπεριφορά. Το αλκοόλ ενισχύει τα υπάρχοντα στοιχεία της προσωπικότητας ενός ατόμου. Δεν δέρνουν όλοι οι άνθρωποι τους συντρόφους τους όταν πιουν», υπογράμμισε.
«Κάθε άνθρωπος πριν γίνει θύμα, αυτό που επιδιώκει είναι να αγαπηθεί και να αγαπήσει. Και θα αγαπήσει με τον τρόπο που του φαίνεται πιο οικείος. Έτσι μπορεί να μπει σε μια κακοποιητική σχέση. Το θύμα μονίμως ακροβατεί σε ένα τεντωμένο σχοινί που οι αντιδράσεις του κακοποιητή είναι δυσανάλογες των συμπεριφορών του θύματος», είπε.
«Όταν υπάρχει εξύβριση, υπονόμευση της προσωπικότητας, υπονόμενυση των ονείρων, έντονες σκηνές ζηλοτυπίας... η λεκτική βία είναι πολλές φορές προάγγελος της σωματικής βίας», πρόσθεσε η κ. Σταυροπούλου.