Ένα μικρό αλλά όχι τόσο αθώο ψεματάκι από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Για την ιστορία του αστυνομικού της Βουλής λίγες λέξεις μπορούν να γραφτούν ως προς την ουσία των όσων ζούσαν τα παιδιά αυτής της οικογένειας μέσα στο σπίτι τους. Τα υπόλοιπα θα τα βρει η δικαιοσύνη. Και για τον ίδιο αλλά και για τη σύζυγό του.
Η υπόθεση όμως δυστυχώς επαναφέρει με δραματικό τρόπο τη συζήτηση στο επίπεδο του «μπάρμπα από την Κορώνη». Δεν το λέω εγώ. Το είπε η Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες: Η Βουλή δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα «σύστημα ρουσφετιών».
Και άντε τώρα να αποδείξεις πως δεν είναι. Και κάπου εδώ μπαίνει στην εξίσωση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Που δεν λες ότι έχει και μεγάλες... έχθρες στο μιντιακό σύστημα. Τι είπε ο κύριος Χρυσοχοΐδης σε μία πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ; Ότι η τοποθέτηση ενός ένστολου στη Βουλή είναι μία τοποθέτηση όπως όλες οι άλλες. Και φυσικά όπως έσπευσε να συμπληρώσει δεν έχει καμία σημασία που ο εν λόγω αστυνομικός υπηρετούσε μέχρι και τη στιγμή που συνελήφθη στη Βουλή.
Μικρό αλλά όχι αθώο το ψεματάκι του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Προφανώς και δεν είναι απλή η τοποθέτηση ενός ένστολου στη Βουλή. Γιατί αν δεν έχεις «μπάρμπα στην Κορώνη» ή το πρόσωπο που θα στείλει το όνομά στου στον Φρούραρχο για να σε εγκρίνει, γιοκ.
Βέβαια ο υπουργός, ως έμπειρος πολιτικός ήθελε να «κάψει» νωρίς - νωρίς τη συζήτηση για το εάν έχει ή όχι σημασία το που υπηρετούσε τελικά αυτός ο άνθρωπος. Για ευνόητους λόγους.
Και γι' αυτό άλλωστε ο 45χρονος έκοβε βόλτες στους διαδρόμους της Βουλής βγάζοντας φωτογραφίες με πολιτικά πρόσωπα. Περίπτωση του: «δικός μου άνθρωπος ο τάδε», «παίζω σφαλιάρες με τον δείνα». Πόσοι άραγε εν αγνοία θα έχουν ανταλλάξει χειραψία μαζί του, στο καφενείο ή στο περιστύλιο της Βουλής; Ένας Θεός ξέρει.
Αυτή τη φορά ήταν ο αστυνομικός της Βουλής, τις προάλλες ο καταδικασμένος φρουρός στο Α.Τ. των Αγίων Αναργύρων που είδε μπροστά του τη γυναικοκτονία της Κυριακής. Υπενθυμίζεται πως ο εν λόγω φρουρός είχε προφυλακιστεί μάλιστα γιατί είχε βρεθεί κατηγορούμενος σε μεγάλη υπόθεση με πλαστά διαβατήρια.
Δηλαδή με άλλα λόγια δεν είναι να έχεις εμπιστοσύνη ούτε στον ένστολο που έρχεται σπίτι για να κατεβάσει το γατάκι από το δέντρο.
Δεν είμαι ειδικός να μιλήσω για τα ψυχομετρικά τεστ στα οποία υποβάλλονται οι άνθρωποι της Ελληνικής Αστυνομίας. Υποτίθεται και δεν έχω κανένα λόγο να το αμφισβητήσω πως ειδικά για τις μάχιμες μονάδες, τα τεστ είναι ανάλογα με αυτά που εφαρμόζονται στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Οπότε τι; Πώς βρέθηκε ο 45χρονος στη Βουλή; Ο άλλος έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων; Οπότε το μικρό ψεματάκι του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προσωπικά δεν το βρίσκω καθόλου αθώο. Αντιθέτως. Μου έδειξε μία αγωνία του υπουργού να αποδείξει ότι δε τρέχει και τίποτα που ο 45χρονος ήταν στη Βουλή γιατί θα μπορούσε δηλαδή να υπηρετεί οπουδήποτε αλλού και πάλι να είχε εμπλοκή σε μία ανάλογη φρικιαστική υπόθεση.
Μια καλή ιδέα για τον υπουργό της Προστασίας του Πολίτη θα ήταν να αναλάβει πρωτοβουλία για εξονυχιστικό έλεγχο από την αρχή, από το μηδέν σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες των Σωμάτων Ασφαλείας. Ίσως έτσι κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον να επιστρέψει ένα μέρος της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα και στους θεσμούς που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά ενός συντεταγμένου κράτους.