Ένα debate που θα αργήσει να ‘ρθει
Του Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλου
Μέχρι τις εκλογές απομένουν περίπου τρεις εβδομάδες και η αλήθεια είναι πως δεν βιώνουμε μία «καυτή» προεκλογική περίοδο. Η πολιτική αντιπαράθεση δεν θυμίζει επουδενί ημέρες του ’19, πολλώ δε μάλλον ημέρες του ’15 ή του ‘12. Πως θα μπορούσαμε άλλωστε. Τα τραγικά γεγονότα των Τεμπών είναι ακόμη «νωπά» πολύ. Την ίδια ώρα, η οικονομική εξίσωση που καλείται να διαχειριστεί το σύνολο του πολιτικού συστήματος ακούει στο όνομα ακρίβεια. Κι όπως φαίνεται τουλάχιστον σε αρκετές μετρήσεις, τα «βάσανα» της τσέπης και των λογαριασμών θα επηρεάσουν σε υπερθετικό βαθμό τις εκλογικές συμπεριφορές. Βέβαια, οι πολιτικοί καυγάδες έχουν αρχίσει για τα καλά, και τα κόμματα κινούνται μεταξύ περιοδειών, δημοσκοπήσεων και προεκλογικών «πυρών» για κυβερνήσεις νικητών και ηττημένων.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, τις τελευταίες ημέρες μεγάλος σαματάς γίνεται για την τηλεμαχία των δύο μεγάλων. Η Κουμουνδούρου προτείνει προς τη διακομματική επιτροπή τη διενέργεια δύο debate. Ένα μεταξύ Μητσοτάκη-Τσίπρα και άλλο ένα με τη συμμετοχή όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Από την άλλη, στην πρώτη «επίσημη» εμφάνιση του ως κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κατά τα άλλα τεχνοκράτης και έμπιστος του Πρωθυπουργού Άκης Σκέρτσος έβαλε «φρένο» στο αίτημα της Πόπης Τσαπανίδου. Ξεκαθάρισε δηλαδή ότι debate θα γίνει μεταξύ των έξι και όχι των δύο. Η απάντηση στο γιατί δεν μοιάζει προς το παρόν πολύ πειστική. Στη συνέχεια βέβαια, ήρθε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με τον πλέον επίσημο τρόπο να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης στο Alpha.
Στην προκειμένη περίπτωση, η «ντρίμπλα» του Μαξίμου σχετίζεται με το γεγονός ότι μία σειρά κυβερνητικών στελεχών αλλά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρεθούν τετ-α-τετ οι δύο, εφόσον οδηγηθούμε σε δεύτερες κάλπες. Επί της ουσίας, στη Νέα Δημοκρατία επέλεξαν να «οχυρωθούν» πίσω από το εκλογικό σύστημα της επερχόμενης κάλπης ακόμη κι αν το ξορκίζουν. Τουτέστιν, εκλογές απλής αναλογικής, τότε θα έχουμε debate με τη συμμετοχή όλων. Εάν πάμε σε δεύτερες εκλογές ίσως να κάτσουν στο ίδιο τηλεοπτικό πλατό ο Μητσοτάκης με τον Τσίπρα.
Το δίλημμα της κάλπης
Τα δύο στρατόπεδα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δια στόματος των αρχηγών τους έχει θέσει επί τάπητος τα εκλογικά διλήμματα . Το ερώτημα είναι το εξής. Πως σχετίζονται αυτά με τις τηλεμαχίες; Απάντηση: Όταν επιλέγεις πολιτικό αντίπαλο είσαι διατεθειμένος τότε να κάτσεις στο ίδιο τραπέζι και να «ξεδιπλώσεις» τις θέσεις σου και τις διαφωνίες σου. Συνήθως, στην πολιτική ή σύγκριση βαδίζει παρέα με τη σύγκρουση, ήπια ή μη. Από τη στιγμή λοιπόν που οι παροικούντες στην Κουμουνδούρου λένε ότι το δίλημμα της κάλπης είναι «Αλλαγή ή Μητσοάκης», τότε εύλογα θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι ζητούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μία τηλεοπτική μάχη, όπου οι δύο θα βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο. Από την άλλη, ο Πρωθυπουργός έχει πει πως το δίλημμα των εκλογών είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας». Κατά μία έννοια, ο κ. Μητσοτάκης μόνος του άνοιξε το δρόμο για debate μεταξύ του ίδιου και του Αλέξη Τσίπρα, ορίζοντας ευκρινώς τον αντίπαλο του. Όλοι πάντως θυμούνται, μιας και δεν απέχει πολλά χρόνια, την επιλογή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να βρεθεί ενώπιος ενωπίω με τον Αλέξη Τσίπρα. Τότε τον Σεπτέμβριο του 2015, υπήρχε πόλωση ένεκα διαπραγμάτευσης, τρίτου μνημονίου και δημοψηφίσματος. Σήμερα, τα πράγματα είναι αλλιώς. Είμαστε σε μία συγκυρία με εντελώς διαφορετικά πολιτικά χαρακτηριστικά, στοιχίσεις και προτεραιότητες. Ας ελπίσουμε ότι στο δρόμο προς τις κάλπες θα «μυρίσει» εκλογές λίγο περισσότερο. Πάντως, τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχει η διακομματική επιτροπή. Άλλωστε, τα πράγματα να είναι λίγο πολύ δεδομένα για ένα debate που φαίνεται πως θα αργήσει να ‘ρθει.