Ένα ακόμα βραβείο για τον Βαρθολομαίο με έμμεσα μηνύματα προς Άγκυρα και Μόσχα

Στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο απονέμεται για το 2025 το βραβείο του ιδρύματος John Templeton. Μπορεί να ακούγεται κάτι τετριμμένο, μια -ακόμη- βράβευση για τον Βαρθολομαίο που είναι ο μακροβιότερος προκαθήμενος του Φαναρίου. Ωστόσο το συγκεκριμένο βραβείο έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία και σημειολογία. Και εξηγούμαι.
Ο Βαρθολομαίος τιμάται για τις πρωτοποριακές προσπάθειές του να συνδέσει την επιστήμη και την πνευματικότητα στη σχέση της ανθρωπότητας με τη φύση, εμπνέοντας ανθρώπους διαφορετικών πίστεων να γίνουν υπεύθυνοι διαχειριστές της δημιουργίας.
Όπως αναφέρει το Ίδρυμα John Templeton, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ξεχωρίζει για τις οικολογικές, διαθρησκειακές και ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του. Από τα συμπόσια «Θρησκεία, Επιστήμη και Περιβάλλον» –που πραγματοποιήθηκαν από τον Αμαζόνιο έως την Αρκτική– μέχρι τη στάση του υπέρ της Ουκρανίας, η συμβολή του είναι παγκόσμια.
Το Βραβείο, που πρωτοδόθηκε -για πρώτη φορά- στη Μητέρα Τερέζα το 1973, έχει τιμήσει ηγέτες όπως ο Dalai Lama και η Jane Goodall. Η απονομή του βραβείου στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα γίνει στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο αυτή δεν είναι η μόνη παγκόσμιου κύρους βράβευση μέσα στο τρέχον έτος. Μόλις στις 17 Μαρτίου, η Γαλλική Ακαδημία τον εξέλεξε εταίρο -εκ του εξωτερικού- παραχωρώντας του την θέση που είχε ο μακαριστός Πάπας Βενέδικτος 16ος.
Η αναγνώριση της διεθνούς νομικής προσωπικότητας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο πρόσωπο του Βαρθολομαίου, έχει την δική της σημειολογία, αφενός επειδή παρακάμπτει την Τουρκία που προσπαθεί να «κρύψει» το Φανάρι για ευνόητους λόγους και αφετέρου επειδή «ψαλιδίζει» τις επεκτατικές βλέψεις της Μόσχας για την πρωτοκαθεδρία στον ορθόδοξο κόσμο.