Εμβόλιο κορονοϊός: «Μην παραβιάζετε τις δόσεις», προειδοποιούν οι φαρμακοβιομηχανίες
Οι μεγάλες ενώσεις των ομίλων της φαρμακοβιομηχανίας ζητούν η στρατηγική του εμβολιασμού κατά της Covid-19 «να βασιστεί στην επιστήμη», την ώρα που πολλές κυβερνήσεις δείχνουν τάσεις να ισοφαρίσουν την έλλειψη δόσεων με την παραβίαση των αρχικών ενδείξεων.
«Κάθε μεταβολή στην δοσολογία των εμβολίων που έχουν δοκιμασθεί και εγκριθεί και κάθε τροποποίηση του χρονικού διαστήματος του εμβολιασμού με τα εμβόλια κατά της Covid-19 πρέπει να βασίζονται στην επιστήμη και σε μία διαφανή ερμηνεία των δεδομένων», αναφέρεται εμφατικά στην κοινή ανακοίνωση των μεγαλύτερων επαγγελματικών ενώσεων του τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες (IFPMA, PhRMA, EFPIA, Vaccines Europe, BIO, ICBA).
Οι ενώσεις αυτές «θεωρούν ότι οι στρατηγικές εφαρμογής των εμβολίων πρέπει να βασίζονται στα αποτελέσματα των κλινικών εξετάσεων και την εξέλιξη των γνώσεων»
και κατά συνέπεια να υποστηρίζουν «την παραδοχή των δοσολογιών που καθορίσθηκαν κατά τις κλινικές δοκιμές».
Πολλές χώρες αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να αλλάξουν την δοσολογία των εμβολίων ή να μεγαλώσουν το χρονικό διάστημα ανάμεσα στις δόσεις πέραν των ορίων που έχει καθορίσει η κατασκευάστρια εταιρεία.
Θέλουν να δοκιμάσουν με αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπίσουν την ένδεια εμβολίων αποκτώντας την δυνατότητα να εμβολιάσουν μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, την ώρα που η πανδημία συνεχίζει να έχει καταστροφικές διαστάσεις, κυρίως στις ΗΠΑ, όπου έχει εμφανισθεί νέο μολυσματικότερο στέλεχος του ιού.
Για τις ενώσεις της φαρμακοβιομηχανίας υπάρχει ο κίνδυνος, αν οι στρατηγικές αυτές δεν έχουν αποτέλεσμα, να τροφοδοτήσου περαιτέρω έναν ήδη ισχυρό σκεπτικισμό απέναντι στα εμβόλια.
«Είναι ζωτικής σημασίας να διαφυλάξουμε, να αναπτύξουμε και να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στον εμβολιασμό κατά της Covid-19 συνεχίζοντας να λαμβάνουμε αποφάσεις στηριζόμενες σε στέρεες επιστημονικές βάσεις», «καθώς μόνο εμείς μπορούμε να βάλουμε τέλος στην πανδημία», προειδοποιεί η ανακοίνωση.
Εμβόλιο AstraZeneca: Κατέθεσε αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων
Η AstraZeneca είναι μία ακόμη φαρμακευτική εταιρεία η οποία κατέθεσε αίτηση για την έγκριση του εμβολίου της στις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε αίτηση της εταιρείας AstraZeneca για την έγκριση του εμβολίου που ανέπτυξε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά της Covid-19.
Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά φαρμακευτική εταιρεία - μετά την Pfizer και την Moderna που έχουν ήδη λάβει έγκριση για τα εμβόλιά τους - που ζητά να εγκριθεί προς χρήση κατά του κορονοϊού και το δικό της εμβόλιο.
Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή διευκρινίζει ότι θα εξετάσει την αίτηση με ταχείς ρυθμούς. Μάλιστα, γνωμοδότηση για την υπό όρους έγκριση κυκλοφορίας μπορεί να εκδοθεί μέχρι τις 29 Ιανουαρίου κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA, αναφέρεται στη ανακοίνωση του οργανισμού.
Ο EMA διευκρινίζει ότι κατά την συνεχόμενη αξιολόγηση του εμβολίου, επεξεργάσθηκε δεδομένα από τις συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές στην Βρετανία, την Βραζιλία και την Νότια Αφρική. Επιπλέον ενημέρωση παρασχέθηκε από την AstraZeneca έπειτα από αίτημα της CHMP και τα επιπλέον στοιχεία μελετώνται.
Το «διαφορετικό» εμβόλιο της AstraZeneca
Την ίδια ώρα, για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Astra Zeneca και της Οξφόρδης, είχε μιλήσει και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης στη χώρα μας. Η ίδια είχε αναφέρει πως πρόκειται για ένα εμβόλιο με διαφορετική τεχνολογία από της Pfizer και χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα, «έναν ιό δηλαδή εξασθενημένο, ένα είδος ταχυδρόμου που μεταφέρει το γενετικό υλικό του ιού στα κύτταρα για την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού. Το εμβόλιο αυτό, βάση της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς του, έχει μια αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70%».
https://www.youtube.com/watch?v=GOq8-FR8s1E
Η κ. Θεοδωρίδου είχε τονίσει ως και αυτό το εμβόλιο δίνεται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα που αρχικά είχε καθοριστεί σε 4 εβδομάδες και που τις τελευταίες ημέρες οι επιστήμονες σκέφτονται η δεύτερη δόση να δοθεί μετά από 12 εβδομάδες. Συμπλήρωσε ότι «ο χρόνος μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα». Τόνισε πάντως ότι είναι ένα εμβόλιο «που περιμένουμε με αγωνία, καθώς είναι σταθερό σε συνήθεις θερμοκρασίες φύλαξης, είναι φθηνό και μπορεί να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες σε μεγάλους πληθυσμούς». Μάλιστα, η ίδια έκρινε ότι ίσως φανούν χρήσιμοι οι συνδυασμοί του εμβολίου με άλλης εταιρείας εμβόλιο.