Εμβόλιο Ελλάδα: «Θα μπορούσαμε να παράγουμε μέσα στο 2022», λέει ο πρόεδρος των φαρμακοβιομηχάνων
Μπορεί να γίνει παραγωγή του εμβολίου κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα αλλά όχι εντός του 2021, δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων. Τόνισε ότι οι ελληνικές βιομηχανίες, διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό και έχουν πολύ μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, ωστόσο, όπως εξήγησε, υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες.
Ειδικότερα, από τη στιγμή που εταιρίες όπως η Moderna ή η Pfizer θα έδιναν τα δικαιώματα του φακέλου, θα μετέφεραν τεχνογνωσία και θα παρείχαν την πρώτη ύλη, χρειάζονται τουλάχιστον 12 με 18 μήνες προκειμένου να γίνει η μετατροπή των χώρων για την παραγωγή εμβολίων, καθώς είναι πολύ συγκεκριμένες οι διαδικασίες που ορίζουν οι παγκόσμιοι οργανισμοί που εγκρίνουν τα φάρμακα και τα εμβόλια.
«Εάν αρχίζαμε 1η Φεβρουαρίου θα μπορούσαμε μετά το Σεπτέμβρη του 2022 να έχουμε εμβόλια ελληνικής παραγωγής, μάλλον ελληνικής αποδέσμευσης, στην αγορά. Δεν μπορεί να γίνει επ’ ουδενί πιο πριν. Είναι μια διαδικασία που είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη», τόνισε ο κ. Τρύφων.
Με αυτό το δεδομένο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να παράξει εμβόλια για αυτή την πρώτη φάση των εμβολιασμών εντός του 2021, αλλά η ελληνική βιομηχανία μπορεί να παίξει ρόλο αν οι εμβολιασμοί γίνουν ετήσιοι και μάλιστα έχουν ήδη αρχίσει οι σχετικές συζητήσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει στην ΕΕ το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Την ίδια ώρα, με επιστολή του στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έκδοση του Politico, να πρότεινε την υιοθέτηση από την ΕΕ του πιστοποιητικού εμβολιασμού προκειμένου να «διευκολυνθεί η ελευθερία κινήσεων των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «είναι επείγον να υιοθετήσουμε μια κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να δομηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού έτσι ώστε να είναι αποδεκτό σε όλα τα κράτη μέλη», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με το Politico.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζει ότι «η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας… είναι, απαραιτήτως, θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας». Και ενώ η Ελλάδα «δεν πρόκειται να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό ή προϋπόθεση για ταξίδια, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι «αυτό θα προσφέρει επίσης ένα θετικό κίνητρο για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες ενθαρρύνονται να υποβληθούν σε εμβολιασμό».