Εμβόλιο AstraZeneca: Η απάντηση Θεοδωρίδου και Θεμιστοκλέους στην Αθηνά Λινού για τους 30άρηδες [vid]
Για το σκεπτικό της απόφασης αναφορικά με τον εμβολιασμό των νέων ηλικίας 30 - 39 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca, με φόντο το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα ραντεβού, ρωτήθηκαν η Μαρία Θεοδωρίδου κι ο Μάριος Θεμιστοκλέους.
Αφορμή για την ερώτηση, στάθηκε η τοποθέτησης της καθηγήτριας Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθηνάς Λινού, η οποία μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98.9, είπε πως «πρέπει να εμβολιαστούν οι 30άρηδες», αλλά για το ΑstraΖeneca, είπε ότι οι περισσότερες χώρες του κόσμου το έχουν εγκρίνει για μετά τα 55».
Δείτε την σχετική ερώτηση στο 22.05" στο βίντεο που ακολουθεί:
https://www.youtube.com/watch?v=HTw66OiaIVo
«Με όλο το σεβασμό στην Καθηγήτρια, την κυρία Λινού, κάθε χώρα καθορίζει το πρόγραμμά της με τα δικά της στοιχεία, τις δικές της ανάγκες», δήλωσε σχετικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. «Η κάθε χώρα έχει το δικό της πρόγραμμα και ποικιλία στην ηλικία που έχει αποφασίσει να εμβολιάζει. Όπως υπάρχουν και πάρα πολλές χώρες οι οποίες εμβολιάζουν, χωρίς κανέναν περιορισμό, από την ηλικία των 18 ετών και άνω. Επομένως, η προσπάθεια της χώρας μας είναι και ο νέος πληθυσμός να εμβολιαστεί. Είναι ο πληθυσμός με τη μεγάλη κινητικότητα που θέλουμε γρήγορα να ανοσοποιηθεί», πρόσθεσε η ίδια.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους συμπλήρωσε σε όσα είπε η κ. Θεοδωρίδου πως «η Μεγάλη Βρετανία έχει και αυτή το όριο στους άνω των 30», με τη χώρα να «έχει κάνει εκατομμύρια εμβολιασμούς και έχει καταγραφή και των συμβάντων και οτιδήποτε άλλο». «Άρα δεν είναι "η απόφαση της χώρας μας"» και «δεν είναι εκτός της γραμμής πολλών άλλων χωρών», είπε. Αναφορικά με τις ηλικίες που επιλέχθησαν, εξήγησε πως «από την στιγμή που είχαμε διαθέσιμα ραντεβού, ήταν μια τακτική που ακολούθησαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το έχουμε δει να συμβαίνει, αν κάποιος, όποιος θέλει να εμβολιαστεί νωρίτερα από την λογική σειρά που θα ερχόταν το ραντεβού του με βάση την προτεραιοποίησή του, μπορεί να το κάνει».
Να σημειωθεί ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ο οποίος δηλώνει ότι τα οφέλη από τη χρήση των εμβολίων AstraZeneca και Johnson & Johnson συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων, εκτίμησε ότι οι ασυνήθιστοι θρόμβοι με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες παρενέργειες και έχει επιτρέψει τις χώρες της Ε.Ε. να αποφασίσουν οι ίδιες πώς θα προχωρήσουν. Όπως αναφέρει ο EMA, οι αποφάσεις τους μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα, ανάλογα με παράγοντες όπως τα ποσοστά μόλυνσης και το αν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις εμβολίων.