Εμβόλιο AstraZeneca: Εξετάζεται η αποτελεσματικότητα της 2ης δόσης με άλλο εμβόλιο
Σύμμαχος κατά της πανδημίας του κορονοϊού θα είναι η εποχή του καλοκαιριού, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η κα. Θεοδωρίδου, τονίζοντας παράλληλα ότι η αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος οφείλεται κυρίως στους εμβολιασμούς, αλλά και τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Η ινδική μετάλλαξη (Δέλτα) με την αυξημένη μεταδοτικότητα δημιουργεί μία ανησυχία για τη δημιουργία τέταρτου κύματος, όμως η ένταση ενός τέτοιου κύματος θα είναι ασθενέστερη σε νοσηλείες και θανάτους και θα αφορά αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους.
https://www.youtube.com/watch?v=xMXKZSPJ-fw
Μελέτες έχουν δείξει ότι η προστασία από το εμβόλιο της Pfizer έναντι της μετάλλαξης Δέλτα είναι στο 86% και της AstraZeneca στο 66%.
Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα χορήγησης δεύτερης δόσης με άλλο εμβόλιο, η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι σε 20 από τις 28 της ΕΕ συσταίνεται να γίνεται η δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο και αυτή είναι η σύσταση της Επιτροπής.
Η χορήγηση δύο διαφορετικών τύπων εμβολίων είναι ακόμη υπό μελέτη, υπάρχουν όμως στοιχεία με ευοίωνες προβλέψεις για το συνδυασμό εμβολίων.
«Καμία δεύτερη δόση δεν πρέπει να καθυστερήσει ή να χαθεί. Κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν θα κάνει διακοπές. Το τείχος ανοσίας πρέπει να υψωθεί» τόνισε. Αναφορικά με το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης, η κυρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι αν θα χρειαστεί θα καθοριστεί από μελέτες. Προς το παρόν, η ανοσία με τις δύο δόσεις φαίνεται ότι κρατά περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις. Τέλος για την πιθανότητα να υπάρξει υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς, η ίδια τόνισε ότι αυτό αποτελεί «έσχατη λύση» και ευελπιστεί να αρκέσει η σωστή ενημέρωση.
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στον αριθμό των εμβολιασμών που πραγματοποιήθηκαν σήμερα.
Πιο συγκεκριμένα, μέχρι την ώρα της συνέντευξης Τύπου είχαν εμβολιαστεί περίπου 85.000 άτομα, ενώ μέχρι το τέλος της ημέρας, θα φτάσουμε κοντά στους 110.000 εμβολιασμούς. Συνολικά έχουν γίνει πάνω από 7,5 εκατ. εμβολιασμοί, εκ των οποίων πάνω από 4.550.000 έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση (ποσοστό 43%) και πάνω από τρία εκατ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (ποσοστό που αντιστοιχεί σε 31%).
Όσον αφορά στις παραδόσεις εμβολίων για το επόμενο διάστημα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε:
-Τον Ιούλιο αναμένονται 1.550.000 δόσεις από την Pfizer, ενώ συνολικά για το τρίμηνο αναμένουμε 4.880.000 δόσεις.
-Moderna αναμένουμε 380.000 δόσεις
-Johnson & Johnson αναμένουμε τον Ιούνιο 192.000 και τον Ιούλιο αναμένουμε άλλες 171.000 δόσεις
Σχετικά με το ποσοστό των εμβολιασμένων υγειονομικών:
- Γιατροί ΕΣΥ στο 86%, ιδιώτες γιατροί στο 91%
- Νοσηλευτικό προσωπικό ΕΣΥ στο 69%, νοσηλευτικό προσωπικό σε ιδιωτικές κλινικές στο 73%
- Λοιπό προσωπικό ΕΣΥ ΣΤΟ 66%, στα ιδιωτικά στο 70%
Αναφερόμενος στα ραντεβού, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι μπήκαμε πλέον στην 3η φάση του προγράμματος, προσθέτοντας ότι πλέον υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για όλα τα εμβόλια, και για mRNA μέσα στον Ιούνιο. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην Αττική και στο εμβόλιο της Pfizer, για το οποίο υπάρχουν ραντεβού από τις 25 Ιουνίου.
«Με τα σημερινά δεδομένα και εφόσον συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, ο στόχος του 70% εμβολιασμένων είναι εφικτός μέσα στο καλοκαίρι», τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στα ποσοστά προσέλευσης των εμβολίων την τελευταία εβδομάδα.
Πιο συγκεκριμένα:
- AstraZeneca στο 97%
- Pfizer στο 98%
- Moderna στο 98%
- Johnson & Johnson στο 97%
Ο κ. Αγαθοκλέους ανακοίνωσε επίσης ότι μειώθηκε σε έξι ημέρες το «πέναλτι» για όσους ακυρώνουν τρεις φορές το ραντεβού τους.
Επίσης, έκανε γνωστό ότι πλέον τα εμβολιαστικά κέντρα θα μπορούν να καλούν οποιονδήποτε πολίτη άνω των 18 για τις δόσεις εμβολίων που μένουν «ορφανές», δηλαδή για το μικρό ποσοστό των δόσεων που μένουν αδιάθετες λόγω μη προσέλευσης. Επιπλέον, από απόψε κιόλας θα ξεκινήσει η αποστολή sms σε όλους πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και δεν έχουν εμβολιαστεί, ώστε να κλείσουν ραντεβού.
Τέλος, από την επόμενη Τετάρτη θα ανοίξει η εφαρμογή για το πιστοποιητικό εμβολιασμού όσων έχουν νοσήσει και έχουν ήδη εμβολιαστεί με μία δόση.