Εμβόλιο AstraZeneca: Δεν έχουμε κάποια συμβατική δέσμευση με την ΕΕ λέει ο επικεφαλής
Η εταιρεία δεν έχει κάποια συμβατική δέσμευση με την ΕΕ για την παράδοση των εμβολίων κατά του κορονοϊού υποστήριξε ο επικεφαλής της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό και τόνισε η εταιρεία του δεν έχει αδικήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υποστήριξε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica πως οι μονάδες παραγωγής των εμβολίων που προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών των κρατών μελών έχουν για την ώρα «τη χαμηλότερη παραγωγικότητα στο δίκτυο». Τόνισε πως υπήρξαν «πολλά ζητήματα» που η AstraZeneca εργάζεται νυχθημερόν για να διορθώσει. Αλλά σημείωσε ότι «βασικά είμαστε δύο μήνες πίσω από εκεί που θα θέλαμε να είμαστε».
Εξήγησε ότι τα προβλήματα εστιάζονται στην παρασκευή του εμβολίου στα δύο εργοστάσια που χρησιμοποιούνται για την ΕΕ, στην Ολλανδία και στο Βέλγιο. Όπως είπε, οι καλλιέργειες κυττάρων που αποτελούν το πρώτο στάδιο της παρασκευής δεν είχαν την αναμενόμενη απόδοση.
Ο κ. Σοριό σημείωσε ότι αντίστοιχα προβλήματα είχαν υπάρξει και στην αρχή της παραγωγής των εμβολίων που προορίζονταν για τη Βρετανία. «Αλλά το συμβόλαιο με το Ηνωμένο Βασίλειο υπογράφηκε τρεις μήνες πριν από τη συμφωνία για το εμβόλιο με την ΕΕ. Άρα με το Ην. Βασίλειο είχαμε τρεις πρόσθετους μήνες για να διορθώσουμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε», εξήγησε. Ως αποτέλεσμα, «ένα από τα εργοστάσια με την υψηλότερη απόδοση είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή άρχισε την παραγωγή νωρίτερα».
Για τις προειδοποιήσεις από την ΕΕ περί νομικών προσφυγών σε βάρος της AstraZeneca, υποστήριξε ότι η εταιρεία δεν έχει κάποια συμβατική δέσμευση για την παράδοση των δόσεων που είχε αρχικά ανακοινώσει ότι θα ήταν σε θέση να παραδώσει. Αντιθέτως, εξήγησε ο κ. Σοριό, η AstraZeneca έχει συμφωνήσει να καταβάλλει «τις καλύτερες προσπάθειες» για την κάλυψη των ευρωπαϊκών απαιτήσεων, καθώς η ΕΕ ήθελε να προμηθευθεί τα εμβόλια την ίδια στιγμή με το Ην. Βασίλειο, παρά τη διαφορά των τριών μηνών στην υπογραφή των συμφωνιών.
Απέρριψε επίσης την πιθανότητα εκτροπής παρτίδων εμβολίων που προορίζονται για τη Βρετανία (και παρασκευάζονται επί βρετανικού εδάφους) προς την ΕΕ, λέγοντας: «Το συμβόλαιο με το Ην. Βασίλειο υπογράφηκε πρώτο και το Ην. Βασίλειο ασφαλώς είπε 'θα προμηθεύσετε πρώτα εμάς' και αυτό είναι θεμιτό».
Την ίδια ώρα, βρετανική κυβερνητική πηγή ανάφερε στην Telegraph ότι οι μονάδες παραγωγής της AstraZeneca επί βρετανικού εδάφους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή εμβολίων με προορισμό την ΕΕ, αλλά μόνο αφού ολοκληρωθεί η παραγγελία των 100 εκ. δόσεων που έχει υποβάλει η βρετανική κυβέρνηση. Για το θέμα ο κ. Σοριό επιβεβαίωσε πως η συμφωνία με την ΕΕ δίνει την επιλογή αξιοποίησης των βρετανικών μονάδων παραγωγής αλλά μόνο σε μεταγενέστερο στάδιο και μετά από ορισμένο αριθμό εμβολιασμών στη Βρετανία.
Ωστόσο, ο ίδιος απέρριψε τις υπόνοιες από τις Βρυξέλλες ότι ίσως εμβόλια που προορίζονταν για την ΕΕ κατέληξαν στη Βρετανία λόγω καταβολής υψηλότερου τιμήματος από το Λονδίνο. «Ξέρετε, το κάνουμε αυτό χωρίς κέρδος», παρατήρησε αναφερόμενος στην απόφαση της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης να διατεθεί το εμβόλιο σε όλες τις χώρες σε τιμή κόστους.
Σημείωσε ότι αν η εταιρεία καταφέρει να παραδώσει στην ΕΕ τα εμβόλια που σχεδιάζει για το Φεβρουάριο, θα πρόκειται για μεγάλες ποσότητες, συγκεκριμένα 17 εκ. δόσεις έως το τέλος Φεβρουαρίου. Ακόμα τόσες δόσεις αν όχι περισσότερες εκτιμά ότι θα μπορούν να αποσταλούν και το Μάρτιο. Προσθέτει ότι τον Φεβρουάριο η εταιρεία θα μπορεί να παράγει 100 εκ. δόσεις του εμβολίου σε όλο τον κόσμο.
Σχετικά με το βρετανικό πρόγραμμα εμβολιασμών, εκτίμησε ότι η χώρα θα είναι σε θέση να έχει χορηγήσει την πρώτη δόση σε 28 με 30 εκατομμύρια πολίτες μέσα στο Μάρτιο, δηλαδή χονδρικά όλους τους κατοίκους άνω των 50 ετών.
Διαψεύδει ως εσφαλμένα τα γερμανικά δημοσιεύματα περί αποτελεσματικότητας μόνο 8% του εμβολίου στους άνω των 65 ετών, σχολιάζοντας ότι είναι ατυχές να κατασκευάζονται τέτοια μυθεύματα. Παραδέχεται πάντως ότι συνεχίζονται οι αναλύσεις της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στους πιο ηλικιωμένους. Ο ίδιος επεσήμανε ότι συμφωνεί με τη στρατηγική της Βρετανίας για χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου μετά από 12 εβδομάδες.
Ο επικεφαλής της AstraZeneca αποκάλυψε, εξάλλου, ότι έχει αρχίσει η εργασία με τους ερευνητές της Οξφόρδης για την παρασκευή εμβολίου που θα στοχεύει τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού.