Εμβόλιο Αλτσχάιμερ: Ξεκίνησε η δοκιμή του σε ασθενείς
Εμβόλιο Αλτσχάιμερ: Μία εξαιρετικά σημαντική είδηση έγινε γνωστή αναφορικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς -σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ- η πρώτη δοκιμή του ρινικού εμβολίου σε ασθενείς είναι γεγονός και ξεκινά σε νοσοκομείο της Βοστώνης. Πιο αναλυτικά, το νοσοκομείο Πίτερ Μπεντ Μπρίχαμ ανακοίνωσε την Τρίτη 16 Νοεμβρίου ότι θα δοκιμάσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του ρινικού εμβολίου που στοχεύει στην πρόληψη και την επιβράδυνση της νόσου Αλτσχάιμερ, έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια έρευνας με επικεφαλής τον Δρ. Χάουαρντ Γουάινερ, συνδιευθυντή του Κέντρου Νευρολογικών Ασθενειών Ann Romney στο ίδιο νοσοκομείο.
https://www.youtube.com/watch?v=u3zBI7g9DB4
Εμβόλιο Αλτσχάιμερ: Πώς λειτουργεί
Η δοκιμή θα περιλαμβάνει 16 συμμετέχοντες, ηλικίας μεταξύ 60 και 85 ετών, όλοι σε πρώιμο στάδιο και με συμπτωματική νόσο του Αλτσχάιμερ και κατά τα λοιπά υγιείς. Με βάση την ίδια ανακοίνωση και οι 16 θα λάβουν δύο δόσεις του εμβολίου με διαφορά μίας εβδομάδας. Η κλινική δοκιμή της «Φάσης Ι» έχει ως στόχο να προσδιορίσει την ασφάλεια και την ανεκτικότητα του ρινικού εμβολίου, καθώς και τη δοσολογία ενός τέτοιου φαρμάκου. Εάν η δοκιμή πάει καλά, τότε θα χρειαστεί μία δοκιμή μεγαλύτερης κλίμακας για να μετρηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Το συγκεκριμένο εμβόλιο χρησιμοποιεί μια ουσία που ονομάζεται Protollin, η οποία διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. «Η ουσία Protollin έχει σχεδιαστεί για να ενεργοποιεί τα λευκά αιμοσφαίρια που βρίσκονται στους λεμφαδένες στα πλάγια και στο πίσω μέρος του λαιμού για να μεταναστεύσουν στον εγκέφαλο και να ενεργοποιήσουν την κάθαρση των βήτα-αμυλοειδών πλακών, που το νοσοκομείο σημείωσε ότι είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της νόσου του Αλτσχάιμερ» εξηγεί το νοσοκομείο, προσθέτοντας ότι η ίδια ουσία έχει βρεθεί ότι είναι ασφαλής σε άλλα εμβόλια.
REUTERS
«Συναρπαστικό το βήμα προς τα εμπρός»
«Η έναρξη της πρώτης δοκιμής ενός ρινικού εμβολίου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ σε ασθενείς είναι ένα αξιοσημείωτο ορόσημο», δήλωσε ο Δρ. Γουάινερ. «Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχουμε συγκεντρώσει προκλινικά στοιχεία που υποδηλώνουν τη δυνατότητα αυτού του ρινικού εμβολίου. Εάν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους δείξουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, αυτό θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια μη τοξική θεραπεία για άτομα με Αλτσχάιμερ και θα μπορούσε επίσης να χορηγηθεί έγκαιρα για να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο», είπε ακόμη.
«Το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε όλες τις νευρολογικές ασθένειες», σχολίασε παράλληλα ο επικεφαλής της κλινικής δοκιμής, υπογραμμίζοντας: «Eίναι συναρπαστικό το γεγονός ότι μετά από 20 χρόνια προκλινικής εργασίας, μπορούμε επιτέλους να κάνουμε ένα βασικό βήμα προς τα εμπρός και να διεξαγάγουμε αυτήν την πρώτη δοκιμή - ορόσημο σε ανθρώπους».