Εμβολιασμός ενημέρωση: LIVE οι ανακοινώσεις [vid]
Στις 26 Μαρτίου 2021 θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών και αρχές Απριλίου θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού τα άτομα ηλικίας 65-69 ετών. Μέσα Μαΐου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών και αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του μήνα.
Αυτό είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.
https://www.youtube.com/watch?v=SCooNE37Mhw
Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε ότι στις 19 Μαρτίου άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ομάδα ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου και ήδη έχουν κλειστεί 100.000 ραντεβού. Σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμός των μεταμοσχευμένων, των ατόμων που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση και των αιμοκαθαιρόμενων στα νοσοκομεία ή τις κλινικές που έχουν σχέση με τις θεραπείες τους και αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές Μαρτίου. Επίσης 31 Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί εφαρμογή που θα μπορούν οι πολίτες να καταθέσουν αίτηση για ένταξη στην ομάδα Α νοσημάτων υψηλού κινδύνου.
Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι στις περιπτώσεις που κάποιος πάσχει από συγκεκριμένα νοσήματα τα οποία εντάσσονται στην ομάδα Α, αλλά είναι εκτός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τότε ο θεράπων γιατρός συμπληρώνοντας αίτηση στο emvolio.gov.gr για τον συγκεκριμένο ασθενή με τη διάγνωση και τη φαρμακευτική αγωγή, θα μπορεί να καταστεί δικαιούχος.
Αυξάνονται τα εμβολιαστικά κέντρα
Δύο νέα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν από την 1η Απριλίου, ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους. Πρόκειται για το κέντρο ξιφασκίας στο Ελληνικό και το κλειστό γυμναστήριο Περιστερίου. Επίσης θα προστεθούν 272 νέα εμβολιαστικά κέντρα και συνολικά θα φτάσουν τα 1.073.
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων, είπε ότι η Pfizer θα παραδώσει 1.100.000 δόσεις, η AstraZeneca 450.000 δόσεις, η Moderna 100.000 δόσεις και η Johnson & Johnson το επόμενο τρίμηνο θα παραδώσει 1,2 εκατ. δόσεις, προς τη χώρα μας. Επίσης ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι αρχές Απριλίου θα προστεθούν 272 εμβολιαστικά κέντρα.
Εμβολιασμός ατόμων με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των εμβολιασμών είπε πως «από την Παρασκευή έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, της ομάδας Α. Ως τώρα κλείστηκαν περισσότερα από 100.000 ραντεβού και σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμός των μεταμοσχευμένων στα νοσοκομεία της χώρας. Ο εμβολιασμός των ειδικών κατηγοριών αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις αρχές Απριλίου.
Η πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα
Για πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κόσμου απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca, μίλησε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών για τη νόσο COVID-19, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Όπως είπε, κατά 98% οι πολίτες προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα να εμβολιαστούν.
Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 29.000 εμβολιασμοί και έχουμε ξεπεράσει το 1.464.000 εμβολιασμούς. Την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021, αναμένεται να έχει ξεπεραστεί το ένα εκατομμύριο των πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση.
Θεοδωρίδου: Εξαιρετικά χαμηλό το ποσοστό των εμβολιασθέντων που νοσούν ξανά
Οι πολίτες στην πλειονότητά τους προσήλθαν στα ραντεβού τους, επιδεικνύοντας εμπιστοσύνη στο θέμα του εμβολιασμού, παρά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca είπε κατά τη καθιερωμένη ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
Αναφερόμενη στο θέμα που είχε δημιουργηθεί με το εμβόλιο, τόνισε πως η Ελλάδα συντάχθηκε με τον ΕΜΑ και τον ΠΟΥ συνεχίζοντας τους εμβολιασμούς και παρακολουθώντας τα επιστημονικά δεδομένα, ενώ σημείωσε ότι «οι πολίτες προσήλθαν στα εμβολιαστικά κέντρα παρά το κλίμα που είχε δημιουργηθεί» και επισήμανε: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις με αυξημένο κίνδυνο περιστατικών θρομβώσεων, ωστόσο συνεχίζεται ο ενδελεχής έλεγχος».
Η ίδια τόνισε πως σε 20 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca έχουν καταγραφεί 18 περιπτώσεις θρομβώσεων των φλεβών, από τις οποίες οι περισσότερες αφορούν γυναίκες κάτω των 50 ετών. «Πρόκειται για μία σπανία οντότητα η θρόμβωση και η διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη που αφορά τις φλέβες του εγκεφάλου» ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως ο εμβολιασμός παραμένει η μόνη λύση και όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες θα πρέπει να τεκμηριώνονται πριν δημιουργήσουν κλονισμό στην εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτόν.
Τα εμβόλια κατά της covid-19 προστατεύουν από εισαγωγή στο νοσοκομείο και από θανάτους, αλλά δεν προστατεύουν από άλλα νοσήματα, τα οποία δεν πρέπει να συσχετίζονται με εμβολιασμούς, ανέφερε συμπερασματικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
Η καθηγήτρια αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού από άτομα που κατά προτεραιότητα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί, μιλώντας για τους υγειονομικούς. «Τα ποσοστά των υγειονομικών θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα» είπε και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να βελτιωθεί ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού σε ιδιαίτερα ευαίσθητους χώρους όπως είναι τα νοσοκομεία.
Υπενθύμισε ότι ο εμβολιασμός για να προφυλάσσει τον εμβολιαζόμενο θα πρέπει να είναι πλήρης και να έχουν περάσει 7 μέρες από την δεύτερη δόση. Ωστόσο προσέθεσε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που νοσούν οι εμβολιαζόμενοι και σύμφωνα με στοιχεία «αυτό είναι εξαιρετικά μικρό ποσοστό της τάξης του 0,2%». «Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικά, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για να μην γίνει το εμβόλιο» σημείωσε.
Η ίδια, αναφερόμενη σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι σε ηλικία άνω των 75 ,είπε ότι το κενό αυτό θα καλυφθεί όσο πέρνα ο καιρός καθώς θα αντιλαμβάνονται ότι οι εμβολιασμοί συμβάλλουν σημαντικά ώστε να αποφύγουν τη νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν ήρθε η ώρα τα εγγόνια να δουν τον παππού και τη γιαγιά εφόσον αυτοί έχουν εμβολιαστεί, είπε ότι θα πρέπει να επιδείξουμε υπομονή και να περιμένουμε καθώς ακόμη κι αν είναι εμβολιασμένοι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι μπορεί να νοσήσουν έστω και με ήπια συμπτώματα.
Σε άλλη ερώτηση, για την πιθανότητα να χρειάζεται κάθε χρόνο επαναληπτική δόση με νέο εμβόλιο για τον κορονοϊό, είπε ότι είναι πιθανό ο κορονοιός «να ακολουθήσει την ίδια πορεία με αυτή της γρίπης ώστε να χρειαζόμαστε ετήσια ένα εμβόλιο, αλλά για να το πούμε αυτό πρέπει να γνωρίζουμε πόσο διαρκεί η ανοσία που προσφέρουν τα υπάρχοντα εμβόλια». Η ίδια παρατήρησε ότι όλες οι εταιρείες έχουν προετοιμαστεί για ένα νέο εμβόλιο που θα περιλαμβάνει και τις μεταλλάξεις οι άλλες πιθανές μεταλλάξεις του ιού στο μέλλον.